Kabinet Pepijn Verheyen

about SARA ADRIAENSEN

De ‘missing’ link tussen tuin- en landschapsarchitectuur en psychologie.

Als klein meisje al was de Belgisch-Luxemburgse Sara geïnteresseerd in bloemen, planten en het effect dat ze op de mens konden hebben. Dit had ze van geen vreemden. Haar moeder was als apothekeres en homeopathe al sinds de jaren ’70 intensief bezig met het medicinale aspect van planten.

De interesse voor planten werd nog eens versterkt door de collectie van oude plantenboeken van haar grootmoeder zoals de Dodonaeus en het ouderlijke huis dat rond 1850 bewoond werd door een kruidendokter. De foto van deze mystieke figuur in de voortuin liet als kind een diepe indruk op haar na. Sara kon samen met haar moeder uren in de tuin doorbrengen tussen de planten, kruiden en restanten van het arboretum van de befaamde kruidendokter .

Sara Adriaensen

Wanneer Sara later als klinisch psychologe afstudeerde ontstond al gauw de idee om haar passie, de psychologie, te combineren met de passie van haar man, de tuinarchitectuur. De link tussen psychologie en tuin- en landschapsarchitectuur betekent een ongelooflijke meerwaarde. De kennis die men kan opbouwen, over de persoonlijkheid van de klant en de algemene voorkeuren van de mens inzake de opbouw en beleving van zijn omgeving, geeft een schat aan meerwaarde. Dit alles kan, indien juist aangewend, resulteren in een tuin of omgeving die een positief psychosociaal en fysiek effect bewerkstelligt op zijn gebruiker.

Dit alles blijkt zeer belangrijk gezien de huidige verstedelijking, het gebrek aan natuur, de steeds verdergaande virtuele wereld waarin we leven,… en de psychosociale en fysieke problemen die hiermee samenhangen. Een juist ingerichte omgeving zou hieraan veel kunnen verhelpen.

Om de persoonlijkheid van de klant nog dieper te doorgronden en de omgeving zo optimaal mogelijk op de klant af te stemmen ontwikkelde Sara enkele tests zoals de  Garden Identity Test, Le Nez du Jardin, een structuurtest, de Plant-it,….

Deze tests zijn gebaseerd op wetenschappelijk werk en/of oude theorieën.

Om deze tests en onderzoeken betreffende de bestaande literatuur die hierin kaderen een platform te geven richtte Sara samen met Pepijn in 2005 Tuinlabo op.

Door de jarenlange testing, van ondertussen duizenden individuen, beschikt Tuinlabo momenteel over verbluffende data. Dit alles is reeds gedeeltelijk geanalyseerd en leverde interessante bevindingen op die de conclusies van de huidige inzichten, grotendeels studies, bevestigen.

Naast het ontwikkelen van tuintests houdt Sara zich bezig met de studie van de omgevingspsychologie en de ontwikkelingen en trends binnen de tuin- en landschapsarchitectuur.

In het kader hiervan adviseerde zij als trendwachter en licentiate in de  psychologie met een voorliefde voor de omgevingspsychologie verschillende media en vakverenigingen. Ondertussen verschenen tal van artikels over Sara haar tests, bevindingen en trends in diverse media zoals; magazines, kranten en televisie.

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015