Kabinet Pepijn Verheyen

(boeren)kool is cool!

(Boeren)kool is cool! Oorlogsgroente van de gewone man wordt superfood van de sterren

De dagen worden korter en kouder. De tuin sterft bovengronds stilletjes aan af om in de lente weer te ontwaken uit zijn lange winterslaap.

Er is echter één groente die in tegenstelling tot vele andere planten, stand houdt in dit gure weer. Ze wordt zelfs lekkerder door er eerst wat koude en vorst over heen te laten gaan. Bovendien is ze sinds kort een hype in Amerika en Europa met in de US een eigen nationale feestdag, een eigen website,….

We hebben het hier meerbepaald over boerenkool of voor onze Engels buren is de groente beter gekend als ‘kale’.

Reden van dit succes is het feit dat boerenkool zo gezond zou zijn. Boerenkool bevat weinig calorieën, veel voedingstoffen, vitaminen, minerale, antioxidanten, antikankerstoffen… Bijkomend pluspunt is dat, volgens sommigen, boerenkool de veroudering van het brein zou afremmen en ons beter helpt nadenken.

Boerenkool is in hedendaagse trendy termen wat men noemt ‘superfood’

Superfood is een hype in de wereld van gezondheidsfreaks. Superfood bevat volgens aanhangers, ten opzichte van andere voeding een bom van extra voedingstoffen, mineralen en antioxidanten. Onder superfood rekent men volgens deze healthfoodies onder andere gojibessen en chiazaden. Maar ook de tot voor kort wat in de vergetelheid geraakte groente, boerenkool onder de noemer ‘superfood’ vallen. Reden genoeg voor tal van celebritys zoals Gwyneth Paltrow en Jamie Oliver om superfan te worden van de boerenkool uit grootmoeders stamppot. Of de rookworst ook even geliefd is blijft de vraag.

Met boerenkool is men in ieder geval zeer creatief wat betreft het showen van zijn of haar kookkunsten. Zo wordt er geëxperimenteerd met chips van boerenkool, boerenkool pesto, smoothies met boerenkool,…. Lekker volgens voorstanders gewokt, gefrituurd, gekookt en gestoomd! Zoals met veel gezond eten zou deze groente, met haar aardse zoete smaak, echter rauw nog altijd het gezondst zijn.

Voor wie het koken met ‘kale’ in overweging neemt; opteer in de supermarkt voor exemplaren met kleine, frisse, stevige blaadjes. Deze zijn zoeter en zachter dan de varianten met grote bladeren. Wil je maximaal profiteren van het gezonde effect dan zal het je niet verbazen dat je op zoek moet gaan naar onbespoten geteelde boerenkool. Heb je de ideale boerenkool gespot maar heb je niet de tijd om hem direct te bereiden bewaar hem dan in een plastiek zakje met gaatjes in de koelkast. Wees niet te proper en was hem niet voor je hem voor enkel dagen in de koekast doet verdwijnen. Verzin binnen de twee à drie dagen een heerlijk recept voor je ‘kale’. Laat je hem langer in de koelkast dan zal hij veel bitterder smaken en is het beste ervan af.

Ben je na het proeven van deze oldfashion groente helemaal wild van ‘kale’ denk er dan aan dat je boerenkool heel gemakkelijk zelf kan kweken. Boerenkool behoort tot de familie van de Brassica waartoe ook spruitjes, kolen,…behoren. Boerenkool zou dus normaal gezien ook in jouw tuin letterlijk als kool moeten groeien. Bovendien is het een zeer decoratieve plant waarvan verschillende variëteiten in verschillende kleuren met verschillende texturen bestaan. Ben je boerenkool chips beu dan kan je met andere woorden nog altijd genieten van een mooie vaas met ….

Tot slot moeten we nu niet denken dat we met deze foodtrend het warm water hebben uitgevonden. Boerenkool was al eerder in de geschiedenis populair en gekend om zijn kwaliteiten. Zo was deze budgetvriendelijke groente gedurende de middeleeuwen en de tweede wereldoorlog bij de gewone man dagelijkse kost. Toch zit volgens de krant ‘The Guardian’ de kans er dik in dat boerenkool heden den dage weer net zo populair zal worden als in de grauwe middeleeuwen. Wie weet, misschien ruil ook jij met kerstmis de traditionele kalkoen in voor een stamppot met boerenkool en rookworst?

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015