Kabinet Pepijn Verheyen

de stadswijngaard terug van weggeweest!

De stadswijngaard terug van weggeweest!

Bij een diner wijn serveren gemaakt van druiven uit de eigen stadstuin; een mogelijkheid of een utopie?

Bij de gedachte aan een wijngaard denk je veelal aan de uitgestrekte wijngaarden in bijvoorbeeld het zonnige Frankrijk.

Toch kan je ook op een kleine oppervlakte zoals in een stadstuin en in ons wisselvallig Belgisch klimaat, perfect wijndruiven telen.

Microwijngaard

Wijngaarden dienen niet groot te zijn om lekkere wijn voort te brengen. In het geval van een kleine wijngaard hanteert men wel eens de term microwijngaard. Een microwijngaard in een stadstuin heeft mogelijk zelfs nog een extra voordeel; het microklimaat dat ontstaat door de veelal ommuurde percelen is namelijk een belangrijk pluspunt voor de wijndruif. Laat je dus niets wijsmaken. Het maken van wijn hoeft niet exclusief toe te behoren aan de Franse wijnboer. Ook Jan met de pet uit de stad kan genieten van een lekker glaasje eigen bereidde wijn.

De keuze van het juiste ras

Het is in een mircowijngaard, evenals in een grote wijngaard, uiteraard wel belangrijk om de juiste rassen te selecteren, correct te snoeien en een goede geleiding te voorzien. Voor het eigen stukje Frankrijk in de achtertuin is de keuze van de juiste wijnstok met andere woorden cruciaal. Niet elke druif doet het even goed op om het even welke bodem in het even welk klimaat. Laat je ook niet verleiden door de hybriden die de meeste tuincentra verkopen. Deze zijn eerder geschikt als eetdruif dan als wijndruif. Opteer voor sterke rassen die weinig ziektegevoelig zijn. Zo vermijd je het gebruik van dure en ongezonde sproeistoffen.

Een strook bloemen tussen de wijnstokken met waardplanten voor natuurlijke vijanden van schadelijke insecten minimaliseert de toepassing van insecticiden. Toch blijft de keuze voor een correct ras onontbeerlijk. Soms is het wat zoeken voor je de ideale stok voor jouw tuin gevonden hebt. Geduld is echter een schone zaak en werpt meestal op termijn, in dit geval hopelijk letterlijk, zijn vruchten af.

Een trend

Druiven van eigen kweek zijn vers, men heeft controle over de oorsprong en het al dan niet toepassen van giftige sproeimiddelen. Bovendien staan zelfgekweekte druiven voor authenticiteit, iets wat we de dag van vandaag in een hoog technologische, virtuele wereld vaak missen. Naast zelf kweken zit ook collectief tuinieren in de lift! Een variante hiervan zien we bijvoorbeeld in de stadswijngaard die helemaal ‘in’ is.

Naast Londen en New York rijzen er ook in de Lage Landen druivenstokken op tussen staal, glas en beton. Vooral in grote Nederlandse steden zoals Almere, Amsterdam en Den Haag maar ook in het Belgische Lokeren verschijnen er inmiddels op braakliggende stukken grond omgeven door flats en woonwijken wijngaarden. Een voorbeeld is de Haagse stadswijngaard. Hier kan je naast het volgen van cursussen wijn maken, workshops en proeverijen zelfs druivenstruiken leasen (het moderne woord voor het voorhistorische klinkende pachten).

Via dergelijke initiatieven verstrekt men de gemeenschapszin en haalt men de beleving van groen naar de stad. Het samen creëren van iets, in dit geval, wijn verhoogt de betrokkenheid en de sociale cohesie. Wijn kan dus, naast het strelen van de tong met zijn hemelse smaak, nog andere functies vervullen. Collectief telen zoals in de stadswijngaard heeft een sociaal aspect; mensen maken elkaar warm, ze bouwen samen een band op, steunen en leren van elkaar. Dit in tegenstelling tot de virtuele contacten via sociale media die eerder oppervlakkig te noemen zijn. Collectief tuinieren en zelf iets kweken heeft tal van positieve invloeden op het fysiek en psychosociaal functioneren van de mens.

Niets nieuws onder de zon

Een wijngaard in de stad doet misschien vreemd aan. Maar wie denkt dat stadswijngaarden een nieuw fenomeen zijn heeft het bij het verkeerde eind. Reeds in de middeleeuwen trof men op tal van plaatsen in de beschutting van de stadsmuren of op ommuurde stukjes land of ‘clos’ in en rond dorpen of steden druivenstokken aan. Naast de rijke adel en clerus hield zelfs de gewone man er dikwijls een paar wijnstokken in de eigen achtertuin op na. De geschiedenis van een wijngaard in de stad gaat dus veel verder terug dan onze huidige tijd.

In het licht van de trend, zoveel mogelijk uit eigen tuin en uit eigen streek, is wijn van eigen bodem in onze contreien, aan een opmars bezig. Het doet verbazen maar de Belgische wijnbouw kent een rijke geschiedenis en gaat zelfs tot tweeduizend jaar terug in de tijd. Deze activiteit is even in de vergetelheid geraakt maar herleeft gelukkig de dag van vandaag terug  en wordt steeds populairder.

Want of je nu een wijngaard hebt van hectaren groot of eentje van enkele vierkante meters, het zelf verzorgen en zien groeien van druiven blijft een plezier. Jeuken je handen bij het lezen van dit artikel? Wie weet breng jij dan volgend jaar een toost op 2017 met wijn van druiven uit de eigen tuin?

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015 / tuinlabo stadswijngaard stadswijngaard stadswijngaard