Kabinet Pepijn Verheyen

wat een groendak kan doen voor ons

Wat een groendak kan doen voor ons

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een groene omgeving tal van positieve effecten heeft op ons fysiek en psychosociaal welzijn.

Ondanks de noodzaak aan natuur voor onze gezondheid verdwijnen er in Vlaanderen dagelijks zes voetbalvelden aan open ruimte. Volgens experts een echte schande. Zeker omdat we weten dat vele ziekten gerelateerd zijn aan vervuiling. Verder natuurlijk omdat we zo met zijn allen steeds meer belast zullen worden op gebied van het milieu.

Een manier om binnen een verstedelijkte omgeving toch wat meer groen te voorzien is het gebruik van een groendak.

Maar wat is een groendak nu eigenlijk? Een groendak is een dak dat volledig (of grotendeels) begroeid is met levende beplanting. Dit kan van nature zo gekomen zijn maar wordt in de meeste gevallen bewust door de mens aangelegd.

Door de grote variëteit aan soorten deelt men groendaken meestal op in 2 categorieën:

  • Intensieve groendaken: dit zijn complete tuinen maar in plaats van op de begane grond op een dak. De beplanting bestaat uit grassen, struiken, bomen,…. Zoals in een gewone tuin kunnen er ook paden, terrassen,… aanwezig zijn. Dergelijk groendak vereist een zeer stevige structuur van de woning of het gebouw en wordt meestal bij daarvoor speciaal ontworpen nieuwe gebouwen aangelegd.
  • Extensieve groendaken: dit soort van groendaken zijn eenvoudiger om aan te leggen en te onderhouden. De beplanting bestaat uit zeer onderhoudsvriendelijke vetplanten zoals sedum, kruiden of mossen. Voor dit type is een minder dikke laag grond of substraat nodig. Daardoor behoort het voor een groter aantal woningen tot de mogelijkheden.

Is een groendak een trend van de afgelopen jaren? Nee zeker niet. Duizenden jaren geleden gebruikte men reeds groendaken. De eerste groendaken zijn waarschijnlijk afkomstig van Scandinavië waar men graszoden als dakbedekking aanbracht. In het koude noorden was een goed geïsoleerd dak, in dit geval door het gebruik van gras en aarde, van het grootste belang. Met dit in het achterhoofd zijn we aanbeland bij de voordelen van een groendak.

Naast het verhogen van onze fysieke en psychologische welbevinden door het visuele uitzicht op en de beleving van meer groen biedt een groendak nog tal van andere troeven. We zetten ze even kort op een rijtje:

  • Een groendak werkt als een soort van buffer voor het opvangen van regenwater. Tijdens hevige regenbuien kan een groendank regenwater opvangen en vertraagt afgeven waardoor er minder kans is op overstromingen. Door het overmatig gebruik van verhardingen in onze verstedelijkte omgeving kan het regenwater niet in de bodem infiltreren en zal bij een (fikse) regenbui de riolering snel overbelast geraken.
  • Het deken van planten isoleert warmte. In de winter werkt het energiebesparend door de warmte binnen te houden. In de zomer zorgt het voor verkoeling door de warmte buiten te houden.
  • Planten dempen ook het lawaai van neerslag op het dak en (vaak storende) geluiden uit de omgeving.
  • Lucht en waterzuivering; een groendak vermindert de CO2 uitstoot door CO2 op te nemen en af te breken, zuivert vervuild regenwater, vermindert fijn stof,… Vooral dit fijn stof reduceren zou in steden de vervuiling aanzienlijk kunnen verminderen tot zelfs, volgens modellen gebaseerd op onderzoek, volledig kunnen opheffen.
  • Een verhoogde levensduur van de dakbedekking vooral bij platte daken. De laag beplanting zorgt voor minder UV-straling op de dakbedekking en vermindert de kans op bevriezing, verhitting, extreme temperatuursschommelingen,…
  • Verrijking biodiversiteit in de stad door het bieden van een habitat aan planten- en diersoorten.
  • Verbetert het klimaat. Stedelijke omgevingen zijn vaak warmer en kenmerken zich door een lagere luchtvochtigheid (verkeer, verhardingen die warmte absorberen, gebouwen die warmte uitstralen,…) Planten zullen door gewasverdamping de temperatuur doen dalen en de luchtvochtigheid verhogen. Een groendak draagt dus bij aan het verminderen van de opwarming van onze steden.
  • Esthetiek en extra ruimte. Wat we waarschijnlijk niet genoeg kunnen benadrukken is het feit dat uitzicht op groen niet alleen esthetisch is maar dat het ook onze gezondheid ten goede komt. Bovendien worden de percelen steeds kleiner en is ruimte alsmaar schaarser. Wanneer men een groendak voorziet op een plat dak kan deze ruimte in sommige gevallen (draagkracht dakstructuur,….) als extra leefruimte / tuin dienst doen.

Redenen genoeg dus om voor een groendak te opteren. Zoals bij alles zijn er aan een groendak ook enkele nadelen zoals een hogere aankoopprijs in vergelijking met een klassiek dak. Toch wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. En al zeker niet wanneer we het op middellange termijn bekijken. Is je dak aan vervanging toe of ga je een woning bouwen dan is een groendak misschien toch het overwegen waard?

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015