Kabinet Pepijn Verheyen

tips om de wintertuin extra leven in te blazen

De charmes van een wintertuin

Tegenwoordig gebruikt men voor de winter wel eens de term ‘het vergeten tuinseizoen’.

Spijtig, want in de winter is er zoveel te doen en valt er zoveel te beleven in de tuin.

Ook de winter heeft zijn charmes en dat valt des te meer op in een goed ingerichte wintertuin.

Hier alvast enkele tips om van de winter het meest opwindende tuinseizoen bij uitstek te maken.

Maak het spannend met groenblijvers, winterbloeiers en speciale siergrassen

Elke tuin heeft nood aan groenblijvers. Hun aanwezigheid is medebepalend voor de structuur en zorgt voor een mooi winterbeeld. Groenblijvers zijn, het woord verraad het zelf al, planten waarvan het blad het hele jaar groen blijft, ook in de winter. De meest bekende groenblijvers zijn buxus, taxus en hulst. Er bestaan echter nog andere, meer spannende , soorten. De sneeuwbal (Viburnum tinus) bijvoorbeeld met zijn witte bloemen in het najaar en blauwpaarse bessen in de winter of de schijnhulst (Osmanthus heterophyllus) waarvan de takken met het donkergroene getande blad en de felrode bessen mooi staan in een kerststukje. Andere leuke voorbeelden van ‘eeuwig groene planten’ zijn Portugese laurier (Prunus lusitanica), struikklimop (Hedera helix ‘Arborescens’), mahoniestruik ( Mahonia x media ‘Charity’) met zijn naar honing geurende bloemen en bepaalde soorten magnolia.

Naast groenblijvers kunnen ook winterbloeiers de tuin in deze koude, soms grijze dagen, een boost geven. Hun kleurenpracht en vaak ook overheerlijke geur helpt ons de winter door. Een plant die in de winter onze aandacht opeist is de toverhazelaar (Hamamelis). Met zijn bloemen in vele tinten van vrolijk geel, oranje, rood en zijn verleidelijke geur is hij onmisbaar in de wintertuin. Nog een overheerlijke geurende winterbloeier met crèmekleurige bloemen is de struikkamperfoelie (Lonicera ‘Winter Beauty’). Een bekende groenblijver en winterbloeier is de kerstroos (Helleborus). Deze plant met zijn frêle witte, lichtgroene of roze bloemen hoort zoals een kerstboom, jenevers en glühwein bij het winterseizoen.

Verder zijn er nog de siergrassen. Carex bijvoorbeeld met zijn groene, bonte of bronskleurige bladeren en verschillende soorten Festuca of Luzula zijn in de winter interessante groenblijvende tuinplanten.

Zorg voor kleur en geur met planten in pot of bak

Je kan je tuin, terras of balkon ook opfleuren met planten in pot of bak. Winterheide (Erica carnea) of bosviooltjes (Viola) doen het niet alleen goed in de border ook in pot of bak voelen zij zich thuis. Andere wintergoene toppers voor potten of bakken zijn struikklimop(Hedera helix ‘Arborescens’), bergthee (Gaultheria), Skimmia japonica ‘Rubella’, Leucothoe, dwergrododendron, cyclamen of kerstroos (Helleborus). Denk vooruit en plant in een keer al wat kleine voorjaarsbloeiende bollen zoals tulpjes, krokussen en narcissen tussen de rest. Zo ben je in het voorjaar verzekerd van kleur.

In de winter vergeten vele mensen nogal eens dat de planten in pot of bak tijdens droge periodes water nodig hebben. Vooral de combinatie vorst en wind kan de planten sterk uitdrogen. Geef altijd een beetje water anders gaan de wortels gemakkelijk rotten. Een goed gedraineerde bak kan dit helpen te voorkomen. Besteed in de winter dus extra aandacht aan drainage. Vermijd ook het gieten tijdens de vorst. Voorzie enkel bij dooi de planten van extra water.

Wat de potten zelf betreft: let op voor het materiaal waaruit de pot is gemaakt. Veel potten zijn niet opgewassen tegen de vorst. Ze vriezen gewoon stuk of isoleren onvoldoende. Goedkope, zacht gebakken terracotta potten barsten gemakkelijk. Maar zelfs keramiek is niet altijd bestand tegen lage temperaturen. In metalen potten bevriezen planten dan weer sneller. Om dit probleem te voorkomen kan je de binnenkant van de pot bekleden met noppenfolie voor je aan het planten gaat. Het goed isoleren van de pot is trouwens iets dat je best bij alle potten en bakken, die je in de winterperiode gaat beplanten, doet. Kunststof vriest niet stuk, hout verdraagt goed de vorst en isoleert bovendien.

Meer leven met dieren in de tuin

De aanwezigheid van dieren is een garantie voor meer leven in de tuin. Tover je tuin om tot vogelopvangtehuis voor de winter en hang nestkastjes, bouw vogelvoedertafels en maak zelf je eigen vetbollen en smulkettingen. Succes gegarandeerd ! De gasten zullen toestromen met het nodige kijkplezier voor de trotse tuineigenaar als gevolg.

Sprookjestaferelen met extra verlichting

Creëer je eigen sprookjestafereel met ‘licht’ in je tuin. De donkere winterdagen bieden hiervoor het meest geschikte decor. In Amerika zijn ijslantaarns en lichtgevende ijsbollen een echte hype. Je kan daar pakketten bestellen om dergelijke lantaarns te maken maar wie wat creatief is vindt vast en zeker op internet een beschrijving om het helemaal zelf in elkaar te knutselen. Ook oude kerstverlichting leent zich prima om een eigen lichttafereel te ontwerpen. Zo kan je met kerstverlichting en ander recuperatie materiaal prachtige tuinluchters maken.

Sfeer en gezelligheid

Bij het woord barbecue halen de meesten onder ons een zomers tafereel voor de geest. Maar heb je al eens gedacht aan een winterbarbecue? In vele gevallen is een winterbarbecue zelfs gezelliger dan een barbecue in volle zomer. Met dekentjes en een warm drankje maak je het aangenaam rond het vuur. Het hoeft daarom zelfs geen complete barbecue te worden. Enkele vuurkorven, een glas glühwein, een beker warme chocolademelk of lekkere soep kunnen al voldoende zijn voor een op en top wintersfeer.

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015 / tuinlabo wintertuin wintertuin wintertuin vergeten tuinseizoen vergeten tuinseizoen