Kabinet Pepijn Verheyen

wat te doen met afgevallen bladeren?

Wat te doen met afgevallen bladeren?

Op school leren we al jong dat de bladeren van de bomen in de herfst verkleuren en afvallen zodat de boom de winter kan overleven.

Een slimme zet van de natuur met als nadeel voor de mens een overdaad aan bladeren die hij (meestal) graag opgeruimd ziet.

Maar kunnen we al dat afgevallen blad niet voor iets nuttigs gebruiken? En, is het echt noodzakelijk om alles op te ruimen?

Wat zijn de voor- en nadelen van al dat intense gehark?

Voor groot gazon bezitters hebben we minder goed nieuws. Zij zullen moeten harken. Gazon houdt niet van schaduw en te veel vocht. Afgevallen blad dient dus zo snel mogelijk van het biljartlaken te verdwijnen om verstikking en verrotting te voorkomen.

Ook eigenaars van grote buxuspartijen en andere groenblijvers doen er goed aan het blad te verwijderen teneinde schimmelvorming tegen te gaan.

Een andere plek waar bladeren zeker verwijderd moeten worden is de vijver. Het afbraakproces van afgevallen bladeren kan het biologisch evenwicht in de vijver uit balans brengen, geeft meer kans op algengroei en maakt het de overwinterende vissen moeilijker.

Gelukkig bestaat er tegenwoordig naast de klassieke hark de bladblazer, bladzuiger en de mulchmaaier. Leuk speelgoed voor volwassen ‘mannen’. Met de bladblazer en bladzuiger verhuist het blad naar een plaats waar het meer welkom is. De mulchmaaier versnippert het blad tot kleine deeltjes.

Bladeren kunnen ook hun nut hebben. Een bladerdeken rondom, niet op, vaste planten en struiken beschermt deze tegen strenge vorst en helpt nuttige dieren de winter door. Laat bladeren in de border dus gerust liggen. Zorg er wel voor dat het bladtapijtje niet te dik wordt. Een te dikke laag verhoogt het risico op schimmels en plagen die onze planten kunnen aantasten. En om een slippertje te vermijden ruim je ook het afgevallen blad op paden en terrassen.

Wil je een afsluiting die steeds in verandering is en veel leven aantrekt zoals vogels en egels gooi je snoeiafval en bladeren dan niet weg.

Een fijnmazige draad, zoals een kippengaas, die je opspant tussen stevige palen kan als een soort koffer fungeren waarin je bladeren en fijn snoeiafval deponeert. Door het verteringsproces kan je de wand jaarlijks aanvullen met nieuw bladafval.

Hierbij is de link gemaakt naar een andere voordeel van afgevallen bladeren met name bladcompost. Dit soort van compost verwerk je in je eigen tuin. Hou hierbij wel in het achterhoofd dat bladeren van inheemse soorten sneller afbreken dan deze van soorten uit warmere en droge klimaten zoals de plataan of de magnolia. Ook eiken- en beukenblad verteren langzaam en zijn daardoor minder geschikt. Geschikte snelle verteerders zijn bladeren van bijvoorbeeld appel, kastanje, linde, wilg, populier. Vermijd ook indien mogelijk het gebruik van bladeren van zieke planten.

Verder is het niet beschikken over een composthoop of vat geen excuus om geen bladcompost te kunnen maken. Het enige wat je immers nodig hebt zijn ordinaire vuilniszakken, eventueel wat kalk en uiteraard bladeren. Stop de bladeren in de zakken. Indien het blad droog is bevochtig het dan eerst. Voeg een handje kalk toe. Bind de zak toe en prik er vervolgens wat gaatjes in. En dan… dan wacht je en laat je de natuur haar gang gaan. Tot de lente komt want dan trakteer je de border op een lekker maaltje huisbereide bladcompost.

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015