Kabinet Pepijn Verheyen

moderne tuin in 2016

De moderne tuin versie 2015-2016

Voor sommigen is de moderne tuin een extensie van de binnenruimte. Anderen, waaronder verschillende moderne ‘top’architecten, opteren voor een duidelijk verschil tussen buiten en binnen. De leefruimten zien ze redelijk strak en eerder minimalistisch terwijl de buitenruimte mag refereren naar ongeschonden natuur in al zijn pracht en praal.  Enkele pioniers halen eerder buiten (de natuur) binnen. Planten nemen de ruimte over, palmen ons territorium  in, komen de woonkamer binnen, kruipen de muren op, dobberen rond in ons biobad,…

Het einde van het sculpturaal minimalisme is een feit! De natuur die we zo hard missen mag ons grijpen. Geen gemakkelijke keuze want het vraagt moed, kennis en overgave. Bovenal brengt dit type moderne tuin net daardoor rust. Aan het gemis van onze natuurlijke habitat komt zo een einde, we gebruiken opnieuw onze zintuigen daar waarvoor ze ooit ontworpen zijn. Letterlijk of optisch, ons verlangen naar natuur is reëel. Logisch aangezien we daar vandaan komen en  we een voorkeur hebben voor het ‘half-open’ landschap. Daarom mogen we de moderne tuin van morgen met gerust geweten als evolutionaire tuin benoemen.

 

De moderne tuin in 2016

De moderne tuin anno 2016 is er één van een doorgedreven ongedwongen en natuurlijke vormgeving. Hiermee bedoelen we een vormgeving dat dicht bij de mens en de natuur staat. Een vormgeving die verwijst naar de innerlijke geaardheid van de mens.

De mens die zoekt naar rust, rust door vertrouwde eenvoud. Dit is wat blijkt uit de analyse van enkele duizenden testresultaten binnen tuinlabo. Bij deze ligt de klemtoon niet langer meer op de vorm van bepaalde materialen en elementen maar gaat de aandacht meer naar hun karakter of het gevoel dat ze oproepen. Textuur en habitus van planten zijn dan wel weer heel belangrijk. De typische kwekerijstijl ten gevolge van functionele en praktische snoei zijn we meer dan beu. Laat de lavendel een struik lavendel zijn, laat een boom mooi scheef groeien, verwelkom mos en klaver in het gazon,…!

We willen het concept (moderne tuin) persoonlijk en intens kunnen ‘beleven’. Hierbij zal alles wat overbodig is of te doods overkomt worden weggelaten. Het gaat immers over de ‘pure’ vorm en de leesbaarheid van het moderne concept.

Ten opzichte van vorig jaar gaan we de moderne tuin nog meer als een functionele tuin bekijken. Zonder daardoor te kiezen voor een te banale tuin. Functioneel als begrip, gezien vanuit onze wensen en dromen. Was onze tuin een trui dan liefst een dikke warme en gezellige trui die we vaak kunnen dragen. Onze moderne tuin is dus niet langer een louter esthetisch gegeven om mee uit te pakken. We willen een bezielde tuin, een tuin met karakter en de voor ons belangrijkste eigenschappen. Deze ‘tuin van de toekomst’ is naast esthetisch ook bruikbaar, eetbaar, weelderig, tastbaar en nuttig.

Er zal verder meer aandacht zijn voor ecologie in alle beschikbare vormen. Planten uit een ver verleden worden opnieuw ingezet. Vergeten groenten en oude kruiden mogen niet ontbreken in de kruidenhoek of abstracte groentetuin. Dit omdat we er van zijn gaan houden en we vinden dat ze bij ons passen, niet omdat ze ‘in’ zijn. Natuur mag niet ontbreken zoveel is duidelijk. Op alle niveau’s streven we dan ook naar een zo optimaal mogelijke natuurbeleving. Geen gesloten verharding maar liever een mosvoeg of een groene oprit in berijdbaar gazon.

Wat misschien momenteel nog een brug te ver is voor sommigen blijkt ondertussen een duidelijke en absolute keuze voor onze moderne pioniers!

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

moderne-tuin-modernetuin

moderne tuin