Kabinet Pepijn Verheyen

Gentse Floraliën 2016

Tuinen en psychologie op de Gentse Floraliën 2016

In de lente van 2016 krijgt Gent er met de Floraliën Gent een nieuw, dynamisch en interactief stadsfestival bij. Hierbij keren de Floraliën ‘Back to the roots’.  Zij trekken weg uit de expohallen en keren terug naar de stad Gent.

Vier sites van het kunstenkwartier – het Citadelpark, het Sint-Pietersplein, de Leopoldskazerne en de Bijlokesite – vormen 10 dagen lang het decor voor een bruisend bloemen- en plantenfestival met ruimte voor florale kunst, inspiratietuinen, natuurprojecten en tentoonstellingen. Het parcours tussen de vier sites wordt opgefleurd met prikkelende groene en florale pop-up accenten.

Het publiek kan er niet alleen kijken maar ook beleven en doen tijdens interactieve en participatieve workshops. Kortom een niet te missen groen-beleving in het hart van de stad.

Ook wij zullen te gast zijn op dit unieke event. In het prachtige kader van de site van het Citadelpark voorzien wij  een Testlab en kunnen de mensen optioneel op vrijblijvende raadpleging komen tijdens het spreekuur.

floralien gent

 

 

Gentse Floraliën 2016 ‘Back to the roots’

De organisatie achter Floraliën Gent, de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP), bestaat al 207 jaar. Haar koninklijke titel dankt ze aan koning Willem I, koning der Nederlanden, die in 1815 de titel van beschermheer aanvaardde. De allereerste bloemen- en plantententoonstelling vond plaats in 1808, in een Gentse herberg, en maakte sindsdien een spectaculaire groei en evolutie door. In 2016 verlaten de Floraliën de expohallen van Flanders Expo en keren ze terug naar de stad.

Floraliën Gent

Accenten editie 2016

Het basisidee: 4 sites – 4 thema’s

Telkens vanuit een aparte invalshoek gaan bloemen en planten in dialoog met mooie en prestigieuze stadslocaties.

Per site zoomen we dieper in op een specifiek thema:
-In het Citadelpark wordt uitgebreid ingegaan op wat bloemen en planten betekenen voor mensen en de samenleving.

-Op het Sint-Pietersplein tonen we de rijke geschiedenis, alsook de nieuwste ontwikkelingen die zowel door de sector als het onderwijs worden gedragen.

-In de Leopoldskazerne rijst een echt bos op in de stad.

-Op de Bijlokesite vindt een ontmoeting plaats tussen Oost en West.

Floraliën Gent

Gent en Japan

Het is niet te verwonderen dat precies in Gent, het centrum van de sierteelt bij uitstek, de Floraliën zijn ontstaan en dat de editie van 2016 terugkeert naar die belangrijke plek. De stad is niet alleen visitekaartje voor de Floraliën Gent, maar als sterk merk met een duurzaam groenbeleid bovendien een belangrijke partner.
Ook Japan is eregast op de Floraliën 2016. Gent en Kanazawa zijn zustersteden sinds 1971 en hebben al 150 jaar zowel artistieke, economische als bestuurlijke banden met elkaar. In het kader van deze mooie samenwerkingsovereenkomst zal de stad Kanazawa een groot gedeelte invullen op de Bijlokesite waar bloemsierkunstenaars de dialoog aangaan met een Oosters thema.

Floraliën Gent

Verder zal over de vier sites verspreidt de nadruk liggen op:

-Bloemen en planten: Bloemen en planten vormen de essentie en worden op een vernieuwende en verrassende wijze getoond.

-Florale kunst: De Vlaamse bloemsierkunst is wereldwijd bekend en zal een belangrijke plaats innemen op alle sites. Op de sites van het kunstenkwartier zal je het werk van topfloristen en grootmeesters floristiek in confrontatie met de historische locaties en kunst kunnen bewonderen.

-Inspiratietuinen: Tuinieren is populair. In de stad of op het platteland, horizontaal of verticaal, alleen of samen. De Floraliën Gent spelen hierop in met showtuinen en inspiratietuinen die perfect aansluiten bij de laatste trends. Het doel is het publiek te inspireren om zelf groene vingers te kweken, of groen in de stad, straat of thuis binnen te brengen.

-Kunst- en natuurprojecten: Deze editie besteedt speciale aandacht aan de integratie en interpretatie van bloemen en planten in kunstprojecten. Hier zal het publiek kennis kunnen maken met binnen-en buitenlandse creaties van wereldniveau. Denk maar aan moderne kunstinstallaties waarin bloemen en planten een rol spelen.

Floraliën Gent

SPREEKUUR tuinen en psychologie – Floraal kabinet

De site van het Citadelpark toont na 30 jaar de Floraliënhal opnieuw in het groen. Het is in dit prachtige kader dat bachelor tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen en master in de klinische psychologie Sara Adriaensen te gast zijn met hun Floraal Kabinet (testlab en optioneel een vrijblijvend spreekuur).

Meer info over het spreekuur tuinen en psychologie klik hier

Floraliën Gent

SPREEKUUR groen experts – Floraal kabinet

Misschien zit jij met tuinvragen waarvoor je tot nu toe geen oplossing vond. Met wat geluk vind je het antwoord bij een van de groen experts tijdens een raadpleging in het Floraal kabinet.

Speciaal voor de Floraliën worden de tuinpsychologische spreekuren van het floraal kabinet uitgebreid met spreekuren van andere experts uit de top van de ‘groene wereld’.

Neem snel een kijkje in de lijst van experts en wie weet ziet die kenner erbij die jij nu net nodig hebt.

Meer info over de groen experts klik hier

Floraliën Gent

Testlab met lancering Plant-it : mensen, planten en geschiedenis

De Plant-it is gebaseerd op kennis uit oude kruidenboeken zoals “ Dodonaeus” (1554) , “Gart der Gesundtheit” (gaat terug tot 1470), “Megenberg das Buch der Natur” (1330) en “L’Amateur du Jardin” (rond 1850) en de theorie van de vier temperamenten die haar oorsprong vindt bij de Grieken.

Zoals de naam Plant-it (plantation, temperamental interaction test) het zelf zegt maakt deze test de link tussen de 4 temperamenten en de daarbij aansluitende beplanting. Het antwoordprofiel van de Plant-it  tracht bij elk van de 4 temperamenten een aantal planten voor te stellen.

Met een plantentest als de Plant-it hopen wij dat de nieuwsgierigheid voor het plantenrijk bij de respondent wordt opgewekt en de belangrijke rol die planten kunnen spelen opnieuw erkend wordt. Vanuit de omgevingspsychologie zien we het belang van een omgeving die aansluit bij de persoonlijkheid van het individu. Planten spelen hierin een cruciale rol.

Doe de test vrijblijvend online via deze link

Floraliën Gent

Praktisch

Wanneer
Van vrijdag 22 april tot en met zondag 1 mei 2016

Waar
De Gentse Floraliën vinden plaats in het kunstenkwartier van Gent. Het parcours is 5 km lang. Op
het traject is er tijd voor een hapje en een drankje.

Meer info
www.floralien.be

Gentse Floraliën 2016: plantendokter / Gentse Floraliën 2016:  testlab / Gentse Floraliën 2016: inspiratietuinen / Gentse Floraliën 2016: therapeutische tuinen / Gentse Floraliën 2016: Azalea, Rhododendron / Gentse Floraliën 2016: Citadelpark / Gentse Floraliën 2016: Sint-Pietersabdij / Gentse Floraliën 2016: Bijlokesite / Gentse Floraliën 2016: bloemenevenement

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

Gentse Floraliën / Gentse Floraliën / Gentse Floraliën / Gentse Floraliën