Kabinet Pepijn Verheyen

Preview volgende delen

We kozen voor een trilogie omdat het ons overzichtelijker leek. Aanvankelijk was het ons opzet om alles in één boek samen te brengen. Maar tijdens het schrijven kwamen we al zeer snel tot de constatatie dat ons materiaal te uitgebreid was om in één enkel boek te bundelen. Daarnaast kon ik mij voorstellen dat niet eenieder even geïnteresseerd was in elk onderdeel. Er zouden lezers zijn die meer hadden aan deel drie bijvoorbeeld. Anderen zouden meer gebaat zijn bij deel één en twee. En ga zo maar door. Vandaar een boek in drie delen. Het zijn drie dunnere delen zodat ieder kan aanschaffen, bestuderen en toepassen wat hem of haar het meest aanspreekt.

Nadat ik jullie in het eerste deel ‘Groen als medicijn? De voordelen van natuur’ hopelijk heb weten te overtuigen van het belang van (meer) groen kan het uiteraard best zijn dat jullie honger naar meer groene kennis nog altijd niet gestild is. In dat geval zal er binnenkort deel twee en daarna deel drie zijn om te raadplegen.

We zetten hieronder nog eens alle delen van onze trilogie over GROEN & GEZONDHEID’ op een rijtje

 

  • Deel 1: ‘Groen als medicijn? De voordelen van natuureen overzicht van de bestaande (wetenschappelijke) studies omtrent de voordelen van natuur voor de gezondheid en het welbevinden van de mens.

Voor meer info over de inhoud van dit deel lees de achterflap of raadpleeg de inhoudstafel.

 

  • Deel 2: Ontwerptips en richtlijnen voor de groene ruimte richtlijnen en ontwerptips om de groene omgeving in te richten zodat ze een maximaal positief effect heeft op onze gezondheid en ons functioneren.

Wat onze intuïtie ons al wist te vertellen wordt nu ook door tal van wetenschappelijke studies bevestigd: groen is goed voor onze gezondheid. Een tuin of groene omgeving heeft met andere woorden in de meeste gevallen een positief effect op ons functioneren of onze gezondheid. Maar opgepast, niet alle groen is (even) goed /therapeutisch. Zo zien we bijvoorbeeld in een Zwitserse studie dat een bos waar menselijke ingrepen in gebeurde, in de vorm van onderhoud of de aanleg van paden, voor de meesten onder ons rustgevend is. Een compleet verwilderd bos daarentegen kan juist spanning en angst opwekken. Er zijn met andere woorden een aantal factoren waar we bij het ontwerpen van een tuin of groene ruimte rekening mee moeten houden. Zeker indien we de positieve invloed van groen wensen te maximaliseren.  Daarom proberen we op basis van de bestaande (wetenschappelijke) studies richtlijnen en ontwerptips te distilleren om onze groene ruimte zo in te richten dat ze een maximale positieve impact heeft op onze gezondheid. Het gaat om tips en richtlijnen waarmee zowel professionelen in de openbare sector als particulieren in hun eigen tuin mee aan de slag kunnen

 

  • Deel 3: Natuur en (mentale) stoornissen wat kan natuur doen voor (psychische) stoornissen zoals; ADHD, autisme, dementie, obesitas, depressie & burn-out?

Aan elk van bovenstaande stoornissen wordt een compleet hoofdstuk gewijd. Een hoofdstuk waarin we op zoek gaan naar antwoorden op vragen zoals: wat zegt de wetenschap over de link tussen groen en deze stoornissen en hoe richt je een groene omgeving best in voor mensen met deze specifieke problemen?  Komen verder in dit deel aan bod: groen in en rondom zorginstellingen, de begrippen evidence based design, healing environment en healing gardens.

 

inhoudsopgave
boek bestellen
waarom werd dit boek geschreven?
liefste zusje
achterflap
over de auteurs
citaten
filmpje
voor mijn groene helden

home over groen & gezondheid