Kabinet Pepijn Verheyen

Filmpje

inhoudsopgave
boek bestellen
waarom werd dit boek geschreven?
liefste zusje
achterflap
over de auteurs
citaten
voor mijn groene helden
preview volgende delen

home over groen & gezondheid

Natuur en Gezondheid: hoe een groene of natuurlijke omgeving zo inrichten dat ze een positief effect heeft op onze gezondheid? 

Er bestaan ondertussen heel wat studies naar de voordelen van groen of natuur voor onze gezondheid. Tot die conclusie kwamen we toen we deel een van ons drieluik schreven. Dagenlang bracht ik in mijn ongemakkelijke bureaustoel door met het lezen van onderzoeken over het thema groen en onze gezondheid. Mijn man deed hetzelfde tijdens zijn dagelijkse treinreis van ongeveer vier uur, pendelend tussen onze woonplaats en het Universitair Ziekenhuis van Gent waar hij werkt. Gelukkig is natuur en gezondheid vandaag de dag een zeer actueel thema. Wetenschappelijke onderzoek rond ‘groen en gezondheid’ of ‘natuur en gezondheid’ van over gans de wereld neemt systematisch toe en wordt steeds toegankelijker. Na de zoveelste studie viel mij iets op. Namelijk dat vele onderzoekers hun relaas eindigden met de volgende stelling: ‘er zijn hoe langer hoe meer bewijzen voor het feit dat groen of natuur goed is voor onze gezondheid maar er is nog te weinig kennis over hoe we onze groene omgeving nu juist moeten gaan inrichten. Dit op een zodanige manier dat ze een maximaal positief effect uitoefent op onze gezondheid.’

Met andere woorden er lijkt een probleem te zijn bij het omzetten van de theorie naar de praktijk. Dit maakt dat de vraag: ‘ met welke concrete zaken zouden ontwerpers van groene en natuurlijke ruimten rekening moeten houden om een therapeutisch concept te creëren?’ voorlopig grotendeels onbeantwoord blijft. 

Vanaf 2002 verdiepten ik en mijn man ons in het thema ‘Natuur en Gezondheid’. Na ons eerste boek OVER Groen & Gezondheid is er deel twee van ons drieluik met betrekking tot natuur en gezondheid zijnde een boek met concrete richtlijnen over hoe we de groene ruimte best inrichten zodanig dat deze omgeving een zo positief mogelijk effect heeft voor ons als mens.