Kabinet Pepijn Verheyen

Gentse Floraliën – therapeutische tuin

Tuinen en therapie Gentse Floraliën 2016

Tegelijkertijd met het verdwijnen van de natuur zien we het belang van de natuur door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Dat tuinen therapeutisch zijn werd al doorheen de geschiedenis bewezen, het is echter maar recentelijk dat we dit inzicht opnieuw erkennen.

Om een therapeutische omgeving in te richten moeten we met een aantal principes rekening houden. De therapeutische tuin is geen zweverig concept dat uit de verbeelding voortvloeit. Een goede formule is als ontwerper te vertrekken van ‘evidence based’ informatie. Nog sterker wordt het wanneer we de kennis en de krachten van verschillende disciplines kunnen koppelen. In deze optiek werkten tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen en master in de klinische psychologie Sara Adriaensen samen een therapeutisch concept uit voor de Floraliën 2016. Een tuin waarbij op mesoniveau wordt meegedacht vanuit de zorgsector zelf.

therapeutische tuin op de Gentse Floraliën 2016

Wat onze intuïtie ons al wist te vertellen wordt nu ook door tal van wetenschappelijke studies bevestigd: groen is goed voor onze gezondheid. Een tuin of groene omgeving heeft met andere woorden in de meeste gevallen een positief effect op ons functioneren maar opgepast niet alle groen is (even) goed /therapeutisch. Zo zien we in een Zwitserse studie dat een bos waar menselijke ingrepen in gebeurde, in bijvoorbeeld de vorm van onderhoud of de aanleg van paden, voor de meesten onder ons rustgevend is. Een compleet verwilderd bos daarentegen kan juist spanning en angst opwekken. Er zijn met andere woorden een aantal factoren waar we bij het ontwerpen van een tuin of groene ruimte rekening mee moeten houden wensen we de positieve invloed van groen te maximaliseren.

Reeds jaren verdiepen tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen en master in de klinische psychologie Sara Adriaensen zich in de therapeutische kracht van de natuur in het algemeen en de tuin in het bijzonder.  Speciaal voor de Floraliën 2016 ontwierpen Pepijn en Sara voor de site op het Citadelpark een therapeutische tuin. Deze tuin houdt rekening met de belangrijkste factoren om positieve effect van groen op het welbevinden van zijn gebruikers te vergroten.

Uit onderzoek blijkt dat het landschap dat onze voorkeur geniet ook het meest helende zal zijn. We moeten dus een tuin ontwerpen die als aantrekkelijk wordt ervaren en zo volledig mogelijk aansluit bij de noden van de doelgroep en de voorkeuren van de individuele gebruikers van het concept. Om het therapeutische effect van de tuin te vergroten houden we rekening met:

  • de algemene landschapsvoorkeuren (macroniveau)
  • de noden van de gebruiker (mesoniveau)
  • individuele voorkeuren (microniveau)

Tot slot nog een leuk detail. Sinds kort is Pepijn naast zelfstandige tuin- en landschapsarchitect ook werkzaam als landschapsontwikkelaar voor het universitair ziekenhuis te Gent. Op het gebied van groen en therapeutische tuinen een progressieve campus. Nadat de tuin te bewonderen is op de Floraliën kunnen de deelconcepten een vaste thuishaven vinden op de site van het UZ Gent. Zo zullen er na afloop van de Floraliën nog vele patiënten, bezoekers en personeelsleden van het ziekenhuis genieten van de therapeutische kracht van de tuin en gaat er niets aan materialen en kennis verloren.

Meer info
www.floralien.be

HOME kabinet pepijn verheyen

Gentse Floraliën 2016: plantendokter / Gentse Floraliën 2016:  testlab / Gentse Floraliën 2016: inspiratietuinen / Gentse Floraliën 2016: therapeutische tuinen / Gentse Floraliën 2016: Azalea, Rhododendron / Gentse Floraliën 2016: Citadelpark / Gentse Floraliën 2016: Sint-Pietersabdij / Gentse Floraliën 2016: Bijlokesite / Gentse Floraliën 2016: bloemenevenement / pepijn verheyen © 2015