Kabinet Pepijn Verheyen

‘Birdy Bird One’ Kindvriendelijke tuin

‘Birdy Bird One’ Kindvriendelijke tuin van de toekomst

Birdy Bird one is een project van tuin- en landschapsarchitect Pepijn Florent Verheyen en klinisch psychologe Sara Adriaensen. Pepijn en Sara experimenteerden in hun labo voor tuinarchitectuur en voorspelden reeds verschillende trends.

Dit project weerspiegelt een aantal van deze trends op het gebied van tuinarchitectuur waardoor het model staat voor een kindvriendelijke hedendaagse tuin. Volgende trends werden opgenomen en vertaald in dit project:

  • Kindvriendelijke gezinstuinen
  • Een minimum aan onderhoud een maximum aan rust en genot
  • Onthaasten ontstressen een vakantiegevoel oproepen
  • Back to nature; het ambachtelijke en handgemaakte vieren hoogdagen
  • De tuinen van de toekomst zijn kleine tuinen

Het project omvatte o.a. een boomhut voor jong en oud. Naar beleving toe voor sommigen een reuze vogelkast, een slaapcabine, boomhuis, boombureau…Het project was onder meer in het voorjaar van 2012 een maand lang te zien in het Wijnegem shoppingcenter.

Kindvriendelijke tuin en ‘Birdy Bird One’

Dat de tuin van de toekomst een kindvriendelijke tuin is staat vast. Steeds meer organisaties erkennen het belang van tuinen voor onze allerkleinsten. Velt en natuurpunt werkten bijvoorbeeld in het voorjaar van 2015 de campagne wonderlijk wild uit, Landelijke Gilden besteedde op de Radio 2 tuindag in 2014 heel wat aandacht aan kindvriendelijke tuinen, bij Veld verkenners geven ze heel wat doe tips voor de kindvriendelijke tuin,…

Met ‘Birdy Bird One’ voorspelden we eerder deze evolutie en legden we de klemtoon op de kindvriendelijke tuin door volgende trends meer onder de aandacht te brengen.

Kindvriendelijke gezinstuinen

Natuur en buitenspelen is voor de ontwikkeling van kinderen zeer belangrijk. Onze kinderen kunnen minder en minder buiten of op straat spelen. Enkele factoren die hierin een rol spelen zijn bijvoorbeeld het onveiligheids gevoel/angstniveau dat gestegen is in onze maatschappij, de verstedelijking, individualisering,… We staan tevens minder in contact met de natuur. Dit o.a. door de groeiende markt van computerspellen, televisie, het gebrek aan buurtgroen,… Enkele jaren geleden waren de senioren de belangrijkste groep waarop de markt zich richtte. Tegenwoordig is daar de groep van kinderen en jongeren bijgekomen. Spelen op een veilige plek, zoals in de kindvriendelijke tuin, is dan een groot pluspunt.

Een minimum aan onderhoud een maximum aan rust en genot

Net als volwassen krijgen kinderen vaak geen tijd meer, ontsnappen zelfs zij niet langer aan het hectische leven. Toch willen ze spelen en genieten van hun tuin want het is één van de plaatsen waarin ze toch nog even tot rust kunnen komen. Of het nu gaat over zwemmen in het zwembad of de zwemvijver, ravotten met de hond, pingpong spelen op de tafel op terras,… één ding is zeker net zoals de ouders of grootouders hebben zij evenzeer recht op rust en genot.

Onthaasten ontstressen een vakantiegevoel oproepen

Een kindvriendelijke tuin bezorgt ons mooie en belangrijke herinneringen voor wanneer we later groot zijn. Het leven van een volwassene is vaak opgebouwd uit strakke schema’s, regeltjes en wetten en staat meestal in schril contrast met avontuur en/of vrijheid. We verlangen dan naar de tijd van toen, datgene wat we niet meer hebben. Vandaar dat boomhutten,vuurputten, een tent,… eigenlijk alle gebeurtenissen uit je kindertijd in de tuin van betekenis kunnen zijn.

Back to nature; het ambachtelijke en handgemaakte vieren hoogdagen

Mensen willen nu de technologie en de massaproductie op haar hoogtepunt is terug naar de natuur, de eenvoud, het begin. Alles is zo complex dat eenvoud ons rust lijkt te verschaffen.
Een natuurlijk ogende tuin met groenten en bloemen is erg in trek. Nu de natuur schaarser wordt verlangen we er trouwens des te meer naar. Bij kinderen is de band met de natuur doorgaans nog sterker aanwezig. Voor hen is een kindvriendelijke tuin een ‘echte ruigte’ waarin ze ravotten, planten en dieren ontdekken, zich verstoppen,…

De tuinen van de toekomst zijn kleine tuinen

De overheid wilt dat we kleiner gaan wonen. In vergelijking tot onze buurlanden zouden wij veel te groot wonen. Inleveren aan ruimte staat op de agenda. Kortom het tijdperk van de kleine tuinen is aangebroken. Dit biedt zowel mogelijkheden als beperkingen. Kinderen hebben alleszins nood aan groen en natuur. Dit werd trouwens al bij verschillende onderzoeken aangetoond. Onze kindvriendelijke tuin correct inrichten zal daarom wellicht één van de grotere uitdagingen zijn van onze tijd. Zeker wanneer we wensen dat onze kinderen gezond en evenwichtig opgroeien zodat ze later deel kunnen uitmaken van een geslaagde maatschappij.

kindvriendelijke-tuin-kinderen-tuinen

kindvriendelijke tuin

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

kindvriendelijke tuin