Kabinet Pepijn Verheyen

Nieuwpoort in de bloemen met stadsmoestuin

Stadsmoestuin op 850 jaar Nieuwpoort in de bloemen

Dit evenement ontstond onder andere naar aanleiding van de ontvangst van enkele internationale delegaties die Nieuwpoort bezochten voor de prijsuitreiking van de Entente Florale Europe, een Europese wedstrijd voor de mooiste bebloemde gemeenten. Nieuwpoort werd in 2009 finalist van dit prestigieus concours en had in 2013 de eer als gast stad voor deze wedstrijd op te treden.

Verder vierde Nieuwpoort in 2013 850 jaar stadsrechten. Redenen genoeg om te feesten onder de noemer ‘850 jaar Nieuwpoort in de bloemen’!

Omdat ook de ‘nieuwe kijk op moestuinieren’ niet mocht ontbreken in deze spectaculaire openluchttentoonstelling voorzagen wij een stadslandbouwproject dat exclusief voor de gelegenheid op het marktplein werd aangelegd. Pepijn Verheyen integreerde in deze tuin enkele serres met bijhorende speciale groenten, kruiden en eetbare planten.

Nieuwpoort: Vis, groenten en kruiden

Voor de stadsmoes- en groentetuin te Nieuwpoort werkte Pepijn Verheyen samen met tuinarchitect Alain Capelle van de stad Nieuwpoort en Valentijn Schepens van Aquaponics.

De tuin van de toekomst is er eentje waar je zelf voor een stuk in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Of je nu beschikt over een klein tuintje aan de rand van de stad, een balkon, een stadstuin, een gezins- of een landschapstuin, voor iedereen zijn er verschillende mogelijkheden om op een leuke manier je eigen groenten, kruiden, fruit, vis,… te kweken.

Dat een beroep zoals stadsboer steeds populairder wordt is al lang geen geheim meer. De trend werd enkele jaren geleden, rond 2011, ingezet. Maar niet enkel de stadsboer doet actief aan stadslandbouw. Steeds meer mensen vinden de weg naar de moestuin en participeren, individueel of collectief, met een vereniging of groep, in het inrichten van ons eetbaar landschap.

Willen we nuttig bezig zijn met landschap, park en tuin dan zullen eetbare planten een steeds belangrijkere rol gaan spelen in en rond nieuwe en bestaande projecten. Enkele voorbeelden van plekken die kunnen worden ingericht volgens de nieuwe stadslandbouwprincipes zijn:

  • platte en licht hellende daken
  • tijdelijk beschikbare bouwgronden
  • parken
  • bedrijfsterreinen
  • voortuinen
  • bermen
  • pleinen
  • niet gebruikte landbouwgronden

Verder wordt er in verschillende steden druk nagedacht over maatregelen of initiatieven die ons nog dichter bij de natuur en onze voeding brengen. Ook Nieuwpoort ondersteunt in eigen stad zulke concepten. Gaat het dan om een voedseltraject dat scholieren kunnen volgen wanneer ze van en naar school rijden, stadslandbouw in potten op de dijk, een stadboerderij ergens op een dak,… ? Waarschijnlijk is geen enkel idee te absurd om er niet even bij stil te staan. De tijd van stadslandbouw is er één waar creativiteit en productiviteit hand in hand gaan.

stadslandbouw in Nieuwpoort / stadsmoestuin te Nieuwpoort

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

nieuwpoort-stadslandbouw-stad-moestuinieren

Nieuwpoort