Kabinet Pepijn Verheyen

kas of serre en de moestuin

Een moestuin in een kas of serre

Wanneer we ons een tuin voor de geest halen, denken de meeste onder ons misschien nog aan een klassieke groentetuin in bedden.

Vele mensen hebben tegenwoordig echter niet meer de tijd en / of de plaats om dergelijke groentetuin in te richten en te onderhouden.

Naast de aloude manier van het kweken van gewassen in bedden in de volle grond kan je met een moestuin in serre of kas nog langer genieten van je eigen oogst.

Een kas of serre kan voor iemand met een kleiner lapje beschikbare grond een ‘moestuin’ op zichzelf worden.

Een glazen kamer die als extra woonruimte dienst doet en waar je te midden van een eetbaar landschap vertoeft.

Het contact met de natuur, dat we nu vaak missen, is voelbaar (en proefbaar) aanwezig.

kas of serre en de moestuin

Een kas of serre geeft een heleboel voordelen met betrekking tot het kweken van groenten, kruiden en kleinfruit. Onder glas kan je al veel vroeger van start gaan met je moestuin en ook langer voort doen dan buiten. Beschik je over een kas of serre dan heb je dus een voorsprong en kan je, doordat je de seizoenen kan verlengen, meer groenten kweken en meer oogsten.

Voor een moestuin onder glas hoef je overigens geen grootgrondbezitter te zijn. Een moestuin in je kas / serre is relatief eenvoudig aan te leggen, vergt weinig onderhoud en biedt een grote kans op snelle, positieve resultaten.

Je kas of serre zal veel sneller in het seizoen een aangename temperatuur bereiken en deze ook tot later op het seizoen vasthouden waardoor je sneller kan aanplanten en langer kan oogsten dan buiten.

Bovendien is een serre ideaal om je eigen plantgoed op te kweken en exotische of vorstgevoelige planten te houden. Een bijkomend voordeel is dat er in een serre steeds voldoende zonlicht aanwezig is.

In een kas of serre zijn je plantjes dan ook beter bestand tegen koude dagen, uitdrogende wind, hevige regenbuien en verwoestende ziekten en plagen. Een serre is echter niet alleen interessant om je plantjes tegen het gure weer te beschermen, ook jijzelf geniet lekker beschut van het moestuinieren.

De dag van vandaag zijn er trouwens zeer mooie serres op de markt. Stalen boogserres zoals we ze nog van vroeger kennen uit de druiventeelt ademen pure nostalgie uit en zijn weer helemaal in.

Uiteraard bestaan er nog tientallen andere mogelijkheden. Moderne en klassieke kassen, recht en strak of rond en kunstig. Elke serre vraagt een individuele benadering. Belangrijk is dat bepaalde onderdelen worden gepersonaliseerd. Het geeft immers een meerwaarde vrij te kunnen kiezen en te zorgen dat je kas bij jou, je tuin en woning past.

Maar misschien wel het grootste voordeel is dat wanneer je serre fungeert als tuinkamer, in het voor of najaar, de groenten en kruiden binnen handbereik staan. Omdat je de plantjes van dichtbij kan opvolgen zal je ze niet zo snel vergeten te verzorgen of te oogsten.

Verder is de kas dé plek om van de aangename aroma’s, kleuren en vormen van kruiden en groenten te genieten.

Het hoeft niet gezegd te worden dat een decoratieve serre kan functioneren als een sfeervolle uitbreiding van de woonzone. Eentje die het buitengevoel binnen haalt. De extra ‘woonruimte’ aankleden met kruiden, bloemen of je lievelingsgroenten is dan mooi meegenomen.

Ben je gebeten door de serremicrobe neem dan gerust contact op.

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

kas-serre-2-600

copyright pepijn verheyen 2015

kas-serre-kassen-serres

kas