Kabinet Pepijn Verheyen

Le Nez du Jardin

LE NEZ DU JARDIN

Geniet met je neus van je tuin! Leer de taal van de geuren en de impact die ons reukorgaan uitoefent op ons brein in het algemeen en ons denken, voelen en gedrag in het bijzonder.

Ontdek welke geuren het best bij jezelf en jouw tuin passen en laat je inwijden in het wonderlijke geurenkabinet van ‘Le Nez du Jardin’.

Het onderkennen van het belang van de interactie van ons zintuiglijk brein en de perceptie van onze omgeving gebeurt niet toevallig door een tuin- en landschapsarchitect en licentiate in de psychologie. Om de impact van onze geur op de waarneming van onze tuin na te gaan en optimaal op elkaar af te stemmen ontwikkelden zij het geurenkabinet ‘Le Nez du Jardin’.

Waarnemen doe je met je hersenen en niet met je zintuigen. Deze laatste sturen enkel de fysiologische prikkel door, de interpretatie ervan geschiedt in ons brein. Ons brein is op haar beurt beïnvloed door herinneringen, ervaringen,… Hierdoor gaat eenzelfde fysiologische prikkel, in dit geval reukprikkel, niet door iedereen hetzelfde worden geïnterpreteerd of geapprecieerd. Geuren zijn met andere woorden zeer persoonlijke dingen die ons veelal onbewust zeer erg beïnvloeden.

Deze test omvat een geurenkoffer met een 58 aantal tuingeuren waaronder geuren van kruiden, bomen, heesters, vaste planten, groenten en fruit. Het is de bedoeling dat de testpersoon als in een soort van spel de geuren anoniem aangeboden krijgt.

De geuren zitten in neutraal uitziende, uniforme flesjes zonder etiket of enige verwijzing naar een bepaalde plantensoort. Hierna moet de testpersoon de geur proberen te benoemen en mag hij of zij een waarden oordeel (gaande van — = slecht, over -+=neutraal, tot ++ = goed) over de desbetreffende geur uitbrengen.

De test wordt bij voorkeur geblinddoekt en met een hoofdtelefoon afgenomen om de invloed van de andere zintuigen zoveel mogelijk uit te schakelen en de concentratie op het reukorgaan te vergemakkelijken. De test op zich wordt misschien ervaren als een spel maar de resultaten zijn verrassend.

le-nez-du-jardin-test-geurtest

le nez du jardin

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

LE NEZ DU JARDIN

Geniet met je neus van je tuin! Leer de taal van de geuren en de impact die ons reukorgaan uitoefent op ons brein in het algemeen en ons denken, voelen en gedrag in het bijzonder. Ontdek welke geuren het best bij jezelf en jouw tuin passen en laat je inwijden in het wonderlijke geurenkabinet van ‘Le Nez du Jardin’. ( Le Nez du Jardin )