Kabinet Pepijn Verheyen

Tips voor een vierkantemetertuin

Tips voor een vierkantemetertuin

Wanneer je van plan bent een moestuinbak aan te kopen let er dan op dat hij voldoende stevig is en beschikt over een goede afwatering en onderverdeling. Je kunt naar eigen smaak en budget een bak aanschaffen in metaal, plastiek, hout of gevlochten takken.

Heb je last van je rug dan kun je opteren voor een moestuinbak op tafelhoogte. Andere namen voor een vierkantemetertuin zijn; moestuinbak, makkelijke moestuin, kruidenbak of m²tuin.

Een moestuinbak van 1,2m op 1,2m geeft proefondervindelijk het beste resultaat. Zo’n bak is net iets groter dan een standaard vierkantemetertuin van 1m op 1m. Net meer ruimte hebben maakt het mogelijk om er je alledaagse keukenkruiden en speciale groenten of bijvoorbeeld trostomaatjes in te kweken

Maak je zelf een bak kies dan voor stevig, liefst gerecycleerd, hout dat niet met allerhande producten in aanraking kwam. Grenen- of vurenhout is niet echt duurzaam en gaat meestal maar enkele seizoenen mee. Tropisch hardhout en zelfs Europese houtsoorten kunnen giftige sappen, harsen bevatten. Vooral planken die werden behandeld met fungiciden (schimmeldodend), verf en zouten worden best niet gebruikt.

Wil je zelf de handen uit de mouwen te steken en een bak in elkaar te timmeren dan is dit bijvoorbeeld eenvoudig mogelijk op de volgende manier:

Neem 8 tuinplanken van ca. 1,2m lang en de gewenste breedte. Denk er aan dat wanneer je zou kiezen voor een buitenmaat van 1,2m je rekening dient te houden met de dikte van de planken die je gebruikt.

Maak met behulp van spijkers, schroeven en eventueel hoekijzers of balkjes een vierkante bak (2 planken boven elkaar) van minimaal 20 cm hoog.

Verdeel de bak nu in kleinere vakjes (om verschillende soorten gewassen in te kweken). De meest ideale opdeling is er één in 9 tot maximaal 16 delen. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je juist wilt kweken. Opteer je voor groenten dan zijn grotere vakken noodzakelijk. Kruiden hebben meestal minder plaats nodig. Je kan met behulp van latjes of touwtjes gecombineerd met spijkers de bak onderverdelen in vakken van ca. 30×30 cm (16 vakken) of ca. 40×40 cm (9 vakken).

Planten verzorgen in bakken is zeker niet moeilijk. De belangrijkste aspecten van een onderhoudsvriendelijke en gemakkelijke moestuin zijn:

  • Starten met een goede bodem.
  • Op tijd water geven.
  • Onkruid te slim af zijn, af en toe wieden dus!
  • Bodem en toplaag proper en luchtig houden.
  • Planten die van extra voeding houden te eten geven.
  • Zieke en verzwakte planten verwijderen.

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015