Kabinet Pepijn Verheyen

boombal cabine

Boombal

De boombal is een concept van Pepijn Verheyen. Met een alternatieve tijdloze vormgeving. De boombal is boomhut, boomcabine, boomtent, belevingsruimte of wat je er maar in ziet. Tegenwoordig zien we wel meer van dergelijke concepten in de media opduiken.  Het ontwerp van de boombal dateert echter reeds van 2005 en werd in 2004 uitgedacht.

Het illuster beruchte object was voor het eerst te zien in een wedstrijdontwerp van datzelfde jaar. Het ontwerp werd meteen genomineerd voor de wedstrijd ‘buiten verbeelding’. Deze wedstrijd werd georganiseerd in het kader van Sfeer met als doel het ‘scouten’ van ‘jong talent’ met betrekking tot de tuinarchitectuur.

De boombal kon meteen op heel wat media aandacht rekenen. Internationaal werd het concept ‘boombal’ meermaals door derden als ‘out of the box’ concept of als voorbeeld van ‘het denken buiten de grenzen van het gangbare’ aangehaald. Momenteel wordt de oorspronkelijke versie aangepast en ziet de ‘boombal’ er niet meer uit zoals op de afbeelding hiernaast. Het nieuwe model zou, als alles loopt zoals het hoort, eind 2015 à voorjaar 2016 klaar zijn.

Een concept dat de stoutste kinderdroom overtreft.

De boombal wordt enkel op aanvraag naar een voor u persoonlijk aangepast ontwerp vervaardigd. Voor meer info en prijzen aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Boombal cabine

Gemaakt uit stevig zeildoek biedt de ‘standaard’ boombal plaats aan 2 personen. Een ideale plek om hoog in de bomen weg te dromen, je geest ‘leeg’ te maken of tot nieuwe ideeën te komen.

Het conceptueel ontwerp ‘boombal’ werd uitgetekend in 2004. De ontwerper onderzocht aanvankelijk basale vormen zoals driehoeken, vierkanten, cirkels wat leidde tot open vormen met geladen punten en lijnen. De suggestie van vorm, meer specifiek geïnspireerd door het onderzoek naar de energetische waarde van vorm zoals in deze bij de cirkelvormige rimpeling in water en het hexagram. Niet twee maar driedimensionaal gebonden door geladen punten en afhankelijk van de ontstane vortex (verwijzend naar de alchemie, het occulte). Verhoudingen zoals ze werden gezien door Leonardo Pisano (Fibonacci) ondersteunen deze ruimtelijke vormgeving en werden dusdanig geïmplementeerd. Voor de uitvoering van de boombal zijn materialen zoals gecoat textiel, glasvezel, acrylaat (plexi glas), RVS (inox), zilver, koper, eik en wilg voorzien.

De boombal bestaat in één versie of vormgeving met optioneel verschillende dimensies / maten. Breedte en hoogte kunnen dus worden aangepast. De verhouding volgens de formule van de gulden snede wordt dan gerespecteerd.

De boombal is een opstelling waarbij een concentrische cabine rust op een centrale drager. Constructie en vormgeving zijn één, functionaliteit en esthetiek evenwaardig en evenredig. De spanning tussen pure eenvoud en klaarheid gaat in dialoog met een wiskundige een-, twee- tot driedimensionale complexiteit Het ontbreken van tierlantijntjes brengt rust, leidt tot een zekere luciditeit Hoewel niet minimalistisch te noemen oogt het object eenvoudig. Het is wellicht deze eenvoud, van een quasi theoretisch object met eenvoudige materialen, die siert. Het element boombal is een modulair leunend element dat kan worden geplaatst tegen een boom, rots, gebouw,… Onder welke hoek het element ook wordt gepositioneerd de vloer in de cabine draagt horizontaal of wordt bij voorkeur pas uitgewerkt. De ringen, deel van het skelet van de cabine, bevinden zich meestal scheef ten opzichte van het maaiveld. De cabine zelf is 100% translucent. De waarde van lichtdoorlatendheid is standplaatsafhankelijk. Contact met de omgeving is dan ook cruciaal binnen de vooropgestelde beleving ‘vanuit’ deze module. Deze beleving berust op het principe van het ‘psychisch’ openduwen van ruimte vanuit de cirkel. Op deze manier bevind je je steeds centraal. Het vlies ‘rondomrond’ schermt je dan weer af waardoor je geen onderdeel bent van de ruimte zelf maar veeleer toeschouwer wordt en een gevoel van veiligheid en geborgenheid gewaarborgd blijft.

De boombal is een unieke buitenruimte die dienst kan doen als bureau, belevingsruimte, meditatieruimte, slaapvertrek,… Het is een vouwbare modulaire module (snel af te bouwen). In de cabine is er de mogelijkheid tot een verhoogd contact met het omringende landschap of de omgeving zonder dwingend te zijn en louter afhankelijk van de gekozen focus. Het is een surreële belevingsruimte door de relatie tussen grensoverschrijdende ‘inpandige’ en het ‘uitpandige’ vormen, punten, lijnen en vlakken.

Nieuwsgierig naar dit bijzonder object?  Neem voor meer info dan vrijblijvend contact met ons op.

boombal-boomhut-modulaire-belevingsruimte-cabine

boombal

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015