Kabinet Pepijn Verheyen

boombox of ‘maancabine’

Boombox

De boombox is een boomhut naar een ontwerp van Pepijn Verheyen.

Boomhutten ontwerpen wij, meestal, à la carte. Volledig afgestemd op wie je bent, waar je woont en welke boom er in jouw tuin staat.

Verder zijn er de objecten uit de gelimiteerde reeks ‘6² keer beleving’. Van elk object uit deze reeks worden maximaal 11 genummerde exemplaren gemaakt.

Nieuwsgierig en op zoek naar een unieke, persoonlijke, ervaring vanuit een bijzonder object?  Neem voor meer info dan vrijblijvend contact met ons op.

Boombox of ‘maancabine’

Het conceptueel ontwerp ‘boombox’ werd uitgetekend in 2009. Geïnspireerd op het principe van de modulaire berging en volgens de verhoudingen van Leonardo Pisano (Fibonacci). Voor de uitvoering van de boombox zijn materialen zoals Trespa®, zink, RVS, staal, zilver, glas, Padoek en Thermo-es voorzien. Optioneel kan ook nanofolie, waarin bijvoorbeeld zilver en/of aluminium werd(en) verwerkt, worden gebruikt om de boombox als kooi van Faraday uit te voeren.

Er zijn twee onderdelen bij de boombox:

  • De cabine
  • De technische- en bergruimte

Boombox is een opstelling waarbij de cabine bovenop de technische ruimte rust, optisch punt op punt staat uitgebalanceerd. Dit geeft een ietwat surrealistisch en zwevend effect. Dit element is een vast element en leunt, hoewel dit slechts illusie is, bij voorkeur (schijnbaar) tegen een boom. Hoewel de cabine niet horizontaal ‘zweeft’ wordt de binnenvloer pas (horizontaal) uitgelijnd in transparant. Wanden en plafond staan echter scheef. Om het effect dat in de cabine ontstaat, van ‘gebogen ruimte’, nog te versterken is er bij dit concept gekozen voor een groot, rond raam. Een raam dat, in bepaalde mate, lensvormig is en het panoramisch beeld vervormt. Contact met de lucht is dan ook cruciaal binnen de vooropgestelde beleving ‘aan boord’ van deze module.

Licht en beleving

In de cabine staat de beleving van licht (frequenties algemeen) centraal. Een actieve lens vervormt, remt, versterkt, reflecteert, vangt, bundelt, … het inkomende omgevings- en zonlicht. Omgekeerd staat het stralen van uitgaand diffuus en kortdragend licht centraal. Voor ondersteunende lampen werd gedacht aan het Purkinje-effect. Projectie ter ondersteuning is een van de opties.

Deze cabine of outdoor module is een concept van Pepijn Verheyen. Het ontwerp kadert in de reeks ‘6² keer beleving’, van 36 verschillende modulaire belevingscabines die werden uitgetekend tussen 2003 en 2012.

Boombox  is een unieke buitenruimte die dienst kan doen als bureau, belevingsruimte, speelkamer, slaapvertrek,… Het is een vaste module (niet verplaatsbaar binnen 1h). In de cabine is er geen direct contact met het omringende landschap of de omgeving zoals we die kennen. Het is een illusionaire belevingsruimte of zoals de ontwerper, als metafoor, stelt zijn ‘maancabine’.

boomhut-boombox-maancabine-belevingsruimte

boomhut boombox

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015