Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: tijdelijke, mobiele tuinen

TUINTREND

Tijdelijk, verplaatsbaar versus permanent, vast

Wie had er enkele jaren geleden al gehoord van een pop-up store, een hondenkapsalon of schoonheidscentrum in een motorhome,  laat staan van een restaurant onder leiding van een sterrenchef in een caravan? Was een hamburgertent in een aanhangwagen niet eerder iets goors bestemd voor marginalen? Nu, veel meer dan ooit, wordt het een uitdaging voor trendsetters. De dag van vandaag zien we dus het omgekeerde. Wie hip wil zijn brengt een bezoekje aan bijvoorbeeld het ‘Food Truck Festival’ of  koopt zijn of haar designerkleding in een caravan.

Ook in de tuinsector zien we dat het mobiele en tijdelijke een plaats verovert. Tuinen op oude karren, tuinen in bakfietsen of containers, verplaatsbare tuinhuizen, banken met wielen,… het kan allemaal.

Tijdelijke, mobiele tuinen

‘Mijn restaurant’ werd omgedoopt tot ‘Mijn pop-up restaurant’, festivals krijgen er een nieuwe concurrent bij, het ‘Food Truck Festival’ en kaskrakers zoals de film ‘Fifty Shades of Grey’ brengen hun merchandising aan de man via pop-up stores.

Pop-up restaurants, pop-up winkels, shops in een caravan of oude camper ze zijn allen symbool voor de ‘tijdelijkheid’ van onze huidige maatschappij. We willen steeds verandering, variatie en zijn op zoek naar iets nieuws. Dit in combinatie met een laag budget (door de crisis) maakt tijdelijke constructies, ook in de tuin, interessant. Pop-up tuinen in bijvoorbeeld bakfietsen of tuinen die maar voor enkele maanden worden opgebouwd in een straat of op een plein. Ze zijn geen nieuwigheid meer.

Een bijkomend voordeel hebben we als outdoor elementen verplaatsbaar zijn. Zo kun je ze meenemen als je wilt verhuizen of kun je een andere opstelling in je tuin uittesten waardoor je het gevoel krijgt dat je over een nieuwe tuin, een ander concept, beschikt. Mobiele tuinen op oude aanhangwagens, een oud ponton, op het dak van een wagen of autobus, in een container,… in landen zoals Nederland kijkt men er al minder van op.

Alles om onze honger naar nieuwe prikkels te stillen en onze droom waar te maken. Tijdelijke, verplaatsbare items zijn vaak goedkoper en vergen minder ingrijpende investeringen. De risico’s worden beperkt. Hierdoor kunnen we nog meer uitproberen want we willen experimenteren. Onder het mom ‘we leven maar één keer’ testen we zoveel mogelijk uit. ‘Saaiheid’ is compleet uit den boze al zal het niet lang duren voor nerds en standvastige permanentie terug in de mode komen. In het kader van tijdelijke, verplaatsbare, tuinconcepten zien we bijvoorbeeld een bank met wielen of een tuinhuis op rails. Op zoek naar mogelijkheden waardoor we elementen gemakkelijk doorheen de ruimte, onze tuin, kunnen verplaatsen!

Tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend mobiele tuinen, pop-up tuin / tuintrend mobiele tuinen, pop-up tuin / tuintrend mobiele tuinen, pop-up tuin / copyright pepijn verheyen 2015

mobiele-tuinen-tuin-tuintrend

mobiele tuinen