Kabinet Pepijn Verheyen

duurzaam en milieuvriendelijk materiaalgebruik

TUINTREND

Een duurzame en milieuvriendelijke tuin

Net zoals in andere sectoren duidelijke voelbaar is ontsnapt ook de tuinsector niet aan de grotere bewustwording van de consument over het gebruik van en de zorg voor het milieu.

Onderwerpen zoals energiezuinigheid, consuminderen, duurzaamheid, ecologie, … zijn hot items.

Niet verwonderlijk dus dat tuinieren met duurzame en milieuvriendelijke materialen meer en meer op de voorgrond komt te staan.

De vraag naar producten met een ecologisch en duurzaam, natuurlijk karakter is groot en zal alleen nog maar groeien.

Duurzaam en milieuvriendelijk materiaalgebruik

Nu onze maatschappij evolueert naar een meer duurzaam en milieubewust beleid gebruiken we in de tuin frequenter duurzame en milieuvriendelijke materialen. We willen iets dat gezond is voor onszelf en het milieu. Liefst iets met een duurzaam karakter. Geen verspilling, vervuiling en wegwerpcultuur. We moeten de afvalberg verkleinen en consuminderen. Dit is belangrijk voor ons eigen welzijn en urgent uit economische overwegingen.

Voor de opbouw van tuinelementen, terrassen, wanden,… wordt dus geopteerd voor duurzame, onderhoudsvriendelijke en milieubewuste materialen. Helemaal goed is het als ze, nu we weer verlangen naar de natuur en romantiek, natuurlijk ogen. En laat het nu net milieuvriendelijke materialen zijn die veelal de eigenschap hebben dat ze er natuurlijk uitzien.
Geen koude al te artificiële, goedkoop ogende rommel maar authentieke, materialen met een natuurlijk karakter zoals hout, natuursteen, smeedijzer,…. In nieuwe tuin- , bedrijfs- of stadsprojecten wordt bij hout gekozen voor een FSC label.  Planten, producten, meststoffen en materialen voor de groentetuin zijn voorzien van een biolabel. Banken van gerecycleerd hout zijn ok, wegwerpmeubilair gebruiken is uit den boze. Een tuinscherm uit gevlochten hazelaar plaatsen is ‘done’ eentje uit geplastificeerde draad is ‘not done’. Producenten spelen op de toenemende vraag naar milieubewuste, ecologische, fairtrade materialen in en gebruiken in het productieproces uitsluitend nog maar hout met een FSC label, grondstoffen met een biolabel, ….

Verder geven we zelf bestaande voorwerpen, die we niet meer nodig hebben, zoveel mogelijk een tweede leven. Plastiek flessen worden omgetoverd tot bloempotten, van oude jeansbroeken maken we een verticale tuin, oud servies doet dienst als vogelvoederplank. Zo kunnen we nog even doorgaan. We denken als consument ook meer duurzaam en laten materialen leveren in big bags die we kunnen terugbrengen naar de winkel, vangen regenwater op om onze planten water te geven, verhakselen snoeihout en gebruiken het als substraat voor een tuinpad, ….

Kortom een feit is dat zoals in andere sectoren de tuinconsument van de toekomst verspilling zal tegengegaan en hij of zij, als het enigszins mogelijk is, zal opteren voor een duurzaam en milieuvriendelijk concept met een natuurlijk karakter.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend duurzaam en milieuvriendelijk / tuintrend duurzaam en milieuvriendelijk / tuintrend duurzaam en milieuvriendelijk / copyright pepijn verheyen 2015`

duurzaam-milieuvriendelijk-milieugericht-tuintrend

duurzaam en milieuvriendelijk