Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: groen binnen brengen

TUINTREND

Breng meer groen naar binnen !

Omdat de verstedelijking zich voortzet, de percelen kleiner worden en de bevolking toeneemt hebben nog meer mensen in de toekomst wellicht geen tuin meer.
We zullen groen meer missen en gezondheid mogelijks belangrijker vinden.
Planten zijn “gezond” (er naar kijken alleen al, maar planten zuiveren ook de lucht (cf ook NASA deed hier onderzoek naar), planten kunnen irritante geluiden dempen, lelijke zaken aan het zicht onttrekken,…) en daar worden we ons hopelijk bewuster van.
Het kantoor, de woonkamer, het balkon,… groen aankleden biedt een gedeeltelijke oplossing. We zien nu al deze trend vertaald in window farming, balkontuinieren, patiotuin, speciale dwergsoorten van appelbomen, verticale tuinen in kantoren, behang en textiel met natuurprints,….

Groen binnen brengen

Omdat de verstedelijking zich verder zet, de percelen kleiner worden en de bevolking toeneemt hebben vele mensen in de toekomst wellicht geen tuin meer. Zelfs de dag van vandaag zijn er trouwens al een heleboel mensen die niet kunnen voorzien in het basisrecht op ‘groen’. Omdat groen, dicht bij huis, zo belangrijk is en dan zeker voor gezinnen of mensen die minder mobiel zijn, zullen we creatief op zoek moeten gaan naar oplossingen. Als het niet anders kan een surrogaat, om toch nog één of andere soort van ‘tuin’ te creëren. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een raamtuin of window farm, een tuin op de vensterbank, een tuin in een roomdivider of een verticale tuin tegen een binnenmuur.  Algemeen zullen we, door het alsmaar schaarser worden van de natuur, groen meer missen en gezondheid hoogstwaarschijnlijk belangrijker vinden. En zo zouden we gemakkelijk nog meer redenen of verklaringen kunnen opsommen die de trend van ‘meer groen binnen brengen’ ondersteunen.  Want dat planten langzaam maar zeker, niet alleen onze buitenruimte maar ook deze van, onze woonkamer en kantoor veroveren is een feit.

Planten zijn “gezond”. Het kijken naar planten alleen al levert ons voordelen op. Mensen in een ziekenhuiskamer met zicht op groen genezen bijvoorbeeld sneller dan deze zonder zicht op groen. Interessant hierbij om te weten is dat het groen niet echt moet zijn om een positief effect te bewerkstelligen. Een afbeelding in de zin van een foto of schilderij van natuur of groen zou ook al gunstige resultaten teweegbrengen.

Maar planten doen meer. Ze zuiveren de lucht en verbeteren de luchtkwaliteit (cf ook NASA deed hier onderzoek naar), dempen irritante geluiden, onttrekken lelijke zaken aan het zicht, verminderen stress en verhogen de productiviteit, …. Onderzoek toont in het kielzog hiervan aan dat werknemers in een ‘groen kantoor’ over het algemeen gelukkiger, opgewekter, productiever en minder vermoeid zijn.

Planten in je interieur zijn dus meer dan alleen maar gezellig en mooi om naar te kijken. Gelukkig worden we ons stilaan meer bewust van het positieve effect van planten in onze omgeving, zowel buiten als binnen.

Met al deze informatie in het achterhoofd is het voor de hand liggend dat zaken zoals een groen aangekleed kantoor en een ‘groene’ woonkamer aan een opmars bezig zijn. We zien deze trend nu al vertaald in window farming, groene muren of roomdividers met planten, binnen verlichting met geïntegreerde beplanting, verticale tuinen in kantoren, potten gevuld met groen, behang en textiel met natuurprints, ….

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend groen binnen brengen / tuintrend groen binnen brengen / tuintrend groen binnen brengen / copyright pepijn verheyen 2015

groen-binnen-kamer-tuintrend

groen binnen brengen