Kabinet Pepijn Verheyen

koken en tuinieren

TUINTREND

Het culinaire toegepast op het tuingebeuren.

Zowel koken, tuinieren, gezondheid als ecologie staan in de picture.

Het is dus niet verwonderlijk dat koken met biologisch gekweekte groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin een echte trend is.

 

Koken en tuinieren

Koken is een trend. Tegenwoordig verschijnt er heel veel over het culinaire. Koken is te zien in de media, op televisie, in boeken, op het internet…. Niet gek als je bedenkt dat mensen graag terug zelf iets willen maken en alles volop willen beleven met al hun zintuigen. Koken is met, een aantal ingrediënten, iets nieuw creëren (een lekker gerecht) terwijl je al je zintuigen aanspreekt (proeven, ruiken,…). Zelf iets scheppen geeft een zekere zin aan ons bestaan (existentiële). Ons lichaam via onze zintuigen ervaren geeft ons het gevoel dat we leven.

Zeker de dag van vandaag, waarop er zoveel virtueel is of gemaakt wordt door machines, is het ambachtelijke, reële belangrijk. Mensen hebben immers duizenden jaren zelf alles, met eigen handen, gedaan. Daarbij komt nog dat je automatisch verlangt naar dat wat je niet hebt. In deze tijd, waarin alles geïndustrialiseerd verloopt, is er behoefte aan iets ambachtelijk, iets dat met mensenhanden in plaats van met machines werd gecreëerd.

We willen eveneens graag uniek zijn. Zelf koken, met kruiden en groenten een nieuwe creatie maken die we niet in de winkel terugvinden, maakt ons uniek. Het geeft ons het gevoel ‘iemand te zijn’, geen nummer in de rij. We kunnen onze persoonlijkheid, voorkeur, smaak dan via een gerecht laten zien.

Bovendien heerst er een soort gezondheidscultus. Hier ontmoet de trend van het koken deze van het tuinieren en moestuinieren. Gezond koken met gezonde groenten en kruiden uit eigen tuin kadert perfect binnen de cultus van de gezondheid. Gezonde kruiden, groenten en fruit zijn ecologisch verantwoord geteeld zonder het gebruik van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen. Wil je helemaal hip zijn dan kweek je dus op een biologische manier je eigen gewassen.

Door te koken met jouw zelf gekweekte gewassen weet je perfect wat er op je bord ligt en waar het vandaan komt. Belangrijk omdat je vaak geen ‘band’ meer hebt met je product. Iets wat vroeger wel het geval was omdat je toen het proces van productie tot consumptie van dichtbij kon volgen.

Verder laat het uitgebreide assortiment van veelal ongekende ‘vergeten’ groenten, wilde planten, kruiden, onkruiden,… die je in de natuur terugvindt je toe om uit te pakken met persoonlijke, nieuwe gerechten die anderen kunnen verbazen. Door o.a. internet en televisie en de globalisering krijgen we elke dag zoveel informatie en ligt er zoveel in de rekken van de winkels dat we niet snel meer verrast zijn. Koken met onkruiden en wilde planten is voor velen nog wel iets nieuws. Onkruiden en wilde planten zijn gratis, authentiek, natuurlijk,….en passen perfect binnen de huidige trends en ontwikkelingen. Zij zullen daardoor de ‘vergeten’ groenten voor wat betreft hun populariteitsgehalte inhalen en het medialandschap veroveren.

Na het lezen van het bovenstaande zal het dus niet meer zo verwonderlijk lijken dat we heden ten dagen zoveel buitenkeukens, kookboeken over onkruiden, wilde planten,  ‘vergeten’ groenten en kruiden, programma’s over moestuinieren,… de revue zien passeren. Koken en tuinieren zijn momenteel dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend koken en tuinieren / tuintrend koken en tuinieren / tuintrend koken en tuinieren / copyright pepijn verheyen 2015

koken-tuinieren-tuintrend-kook-tuin

koken en tuinieren