Kabinet Pepijn Verheyen

multifunctionaliteit en ruimtelijkheid

TUINTREND

Het belang van multifunctionele elementen en ruimtelijkheid.

We willen meer maar hebben minder. Minder geld, minder plaats,…. Elementen die multifunctioneel zijn spelen hier op in.  Een voorwerp dat verschillende noden in een keer kan inlossen. Dergelijke elementen nemen minder ruimte in en zijn minder kostelijk. In plaats van dat je voor elke functie een ander element moet aanschaffen heb je van een multifunctioneel element maar één stuk nodig

Ook ruimtelijkheid  staat op de agenda. Nu de beschikbare ruimte schaarser wordt is het een zaak om met de ruimte die we nog hebben zo goed mogelijk om te gaan. Creativiteit, inzicht en de nodige kennis over het optisch vergroten van ruimtes worden belangrijker.

 

Multifunctionaliteit en ruimtelijkheid

Ondanks je kleinere tuin/ruimte wil je toch meer comfort. Eén van de directe gevolgen is dan dat je meer elementen gaat voorzien in een kleinere ruimte. Wanneer de ruimte ‘te vol’ staat boet je echter in aan ruimtelijkheid. Vooral de grotere elementen zoals een berging, carport, lounge,… nemen veel plaats in beslag of blokkeren belangrijke zichten door het gebruik of de standplaats. Wat belangrijker is dan het verlies van plaats op zich is het beklemmend gevoel dat je krijgt wanneer je ruimte met allerlei spullen is gevuld. Wellicht iets waar je intuïtief ooit al mee geconfronteerd werd. Gelukkig dat producenten en designers, vanuit de emotie die ze gebruiken bij het ontwerpen tot dezelfde conclusie zijn gekomen. Reeds enkele jaren zien we een algemene ontwikkeling waarbij materialen, elementen, gebruiksvoorwerpen meer mogen zijn dan louter functioneel, esthetisch,… Logisch, om al jouw wensen in één tuin te kunnen verwezenlijken en niet aan ruimtelijkheid in te boeten worden multifunctionele elementen belangrijker. Bovendien is de aanschaf van een multifunctioneel element uiteindelijk goedkoper dan wanneer je alles apart zou moeten kopen.

Voorbeelden van multifunctionaliteit als trend ,in de tuin, zijn er legio. Denk maar aan een verplaatsbare berging waarmee je door de tuin rijdt, een waterval die eveneens dienst doet als buitendouche, een zandbak die later wordt omgevormd tot vuurput of vijver, een trap die bergruimte en zitbank in één is, een tuinbank met geïntegreerde bloempotten, een tafel met extra bergruimte, bloembak – zandbak – zwembadje in één…. De fabrikanten spelen hier uiteraard handig op in. Tegenwoordig zijn er dan ook al heel wat multifunctionele elementen en multifunctioneel tuingereedschap op de markt.

Als mens heb je verder nood aan ruimte of tenminste een gevoel van ruimtelijkheid. Met percelen die alsmaar kleiner worden is het niet altijd gemakkelijk om aan deze behoefte tegemoet te komen. Je wilt natuurlijk dat de kleine oppervlakte die je ter beschikking hebt, of waar je vertoeft, groter lijkt en maximaal rendeert. Bij gebrek of schaarste aan werkelijke ruimte is het cruciaal om in te zetten op het scheppen van een ruimtelijk gevoel. Om meer daadwerkelijke nuttige ruimte te creëren en het ruimtelijk gevoel te vergroten zullen tuinen in alle dimensies worden uitgebreid en zal elke vierkante meter intensief worden benut. Voorbeelden die je ondertussen ongetwijfeld kent zijn verticale tuinen, hangende tuinen, drijvende tuinen,…. Ben je iets meer vertrouwd met de materie dan denk je misschien aan spiegeltuinen, tijdelijke tuinen zoals seizoenstuinen,…. met dynamische assen waarbij de klemtoon ligt op het ruimtelijk effect. Een goed tuinontwerp zal, in elk geval, alle ingrediënten moeten bevatten om de ruimte optisch groter te laten lijken: compartimenteren, gebruik maken van reflectie, rekening houden met het juiste kleurgebruik, werken in de hoogte, doortrekken van binnen naar buiten en omgekeerd….

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend multifunctionaliteit en ruimtelijkheid / tuintrend multifunctionaliteit en ruimtelijkheid / tuintrend multifunctionaliteit en ruimtelijkheid / multifunctionaliteit en ruimtelijkheid / copyright pepijn verheyen 2015

multifunctionaliteit-ruimtelijkheid-tuin-tuintrend

multifunctionaliteit en ruimtelijkheid