Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: nostalgie en romantiek

TUINTREND

Drama, nostalgie, romantiek anno 1900 -1920.

Een nostalgische sfeer oproepen via beplanting, accessoires, materialen,… waarin we kunnen wegdromen.
Romantiek, drama en overdaad als antwoord, op het tot nu toe soms nogal doodse, strakke, minimalisme.

Kinderlijke sprookjes en romantiek doen ons denken aan onze kindertijd waar de wereld veilig was en, in tegenstelling tot nu, nog alles mogelijk leek. Misschien een vorm van escapisme? Of romantiek en drama als tegengewicht voor deze harde, koele, afstandelijke, individualistische tijd waar mensen zomaar als nummers op straat worden gezet.

Romantische collecties met een moderne toets zoals de collectie anno 1900 van Fermob, bloemmotieven en dromerige pasteltinten, een high tea met een Engels nostalgisch sfeertje in de tuin, ze passen allemaal binnen het plaatje van deze trend die trouwens sterk verband houdt met de trend back to nature.

Nostalgie en romantiek

Enkele jaren terug speelde de tuintrend ‘Romantic simplicity’. De tuin oogde strak en was direct leesbaar maar lang niet saai.  Speelse, humoristisch accenten sierden de sobere structuur. De tuin moest absoluut natuurlijk en weelderig ogen met enkele verrassende accenten.

De huidige tuintrend, nostalgie en romantiek, sluit naadloos aan bij ‘Romantic simplicity’ als trend. De beplanting lijkt op het eerste gezicht willekeurig geplaatst maar is eigenlijk op een zeer goed doordachte manier opgebouwd met de nadruk op losse vormen en het ruimtelijke. Nieuw is het feit dat willekeur opnieuw, in alle mogelijke facetten, wordt toegelaten. Meer zelfs, eigenlijk kunnen we stellen aangemoedigd! Naast een tuin met een overzichtelijke structuur en een leesbaar karakter, aangevuld met speelse, verrassende en humoristische accenten, zien we waar mogelijk spontane plantengroei ontstaan. Wilde planten die we eerder bestempelden als onkruid of pioniersvegetatie zoals vlier, netels, varens,… mogen hun plaats opeisen in onze tuin vol drama, nostalgie en romantiek. Net zoals bij de tuintrend ‘Romantic simplicity’ blijven we ‘verslaafd’ aan nieuwe prikkels en zal een tuin ons alleen kunnen blijven boeien als hij geheime, verrassende elementen bevat. Verassing zit hem hier in het spontane, het educatieve, het medicinale, het natuurlijke en het ecologische.

Net zoals vroeger, lang geleden, is onze tuin meer een herbarium van soorten en een nutstuin dan een siertuin. Geen aangelegd en bedwongen herbarium maar een leeftuin waarin het regenererend vermogen van de natuur een prominente plaats krijgt.  We willen een spontane tuin die steeds opnieuw blijft verrassen en verbazen. Een gazon met klaver in, bosanemoontjes onder de bomen, mos op potten en schaduwrijke plaatsen,…. Kortom een tuin die alle aspecten van het leven vertegenwoordigt en zowel de sierlijke als de donkere kantjes toont. De tuin mag trouwens in geen geval in één oogopslag te overzien zijn. Je moet het gevoel hebben steeds geconfronteerd te worden met nieuwe elementen. Verandering is cruciaal om onze aandacht vast te houden en aan onze ‘prikkelverslaving’ tegemoet te komen. Onze tuin bruist van leven en seizoenen zijn opnieuw meer dan ooit voelbaar aanwezig. Gingen we als kind trouwens niet spontaan op zoek naar de klavertjes vier, paddestoelen, mooie bladeren met een prachtige herfstverkleuring,…? Tijd voor nostalgie en romantiek!

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrends tuinlabo / copyright pepijn verheyen 2015

nostalgie-romantiek-romantisch

nostalgie en romantiek