Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: onderhoudsvriendelijk

TUINTREND

Onderhoudsvriendelijk of een minimale inspanning met een maximaal genot

Nu we meer en langer moeten werken hebben we geen ‘tijd’  meer.

Daarom willen we een tuin die een minimum aan onderhoud en inspanning vereist en een maximum aan rust en genot genereert.

 

Onderhoudsvriendelijk

Een tuin die onderhoudsvriendelijk is staat vaak bovenaan het verlanglijstje van de droomtuin. Anders vertaalt is de onderhoudsvriendelijke tuin een tuin met een minimum aan onderhoud en inspanning  en een maximum aan rust en genot. Begrijpelijk, want we moeten meer en steeds langer werken.

Of mensen minder vrije tijd hebben dan vroeger laten we even buiten beschouwing. Feit is dat internet, televisie, hoge werk- en prestatiedruk maar enkele voorbeelden zijn van zaken die onze aandacht en dus ook onze tijd opslokken. Mensen krijgen de perceptie dat ze geen ‘tijd’ meer hebben en in vele gevallen is dit misschien ook werkelijk zo. Genieten is de dag van vandaag een belangrijk woord. ‘Je leeft maar een keer dus geniet ervan’, ‘Qualtity time’, of ‘Carpe diem’ zijn slogans die we steeds vaker horen. Genieten gaat in deze optiek veelal gepaard met consumeren. Het is een beloning die we onszelf toekennen voor al dat harde werken.

Mensen willen dus ‘genieten’ van hun tuin in plaats van er de hele dag in te moeten zwoegen. Vroeger stond genieten gelijk aan lekker niets moeten doen in de tuin, maar daar komt stilaan verandering in. Bezig zijn met en tussen planten kan ons soms evenveel genot of voldoening verschaffen dan ‘niets doen’. Uiteindelijk geeft het klussen met eigen handen de meesten van ons zelfs voldoening. Dit zien we nu wel meer in als een tijd geleden. Wellicht omdat diverse studies ons met de neus op de feiten drukken. In alle rust tuinieren of tuinelieren vindt terug zijn ingang en staat gelijk aan leuk bezig zijn, je amuseren in de tuin. Dit betekent natuurlijk wel dat ambetante klusjes, het vervelend werk, binnen de perken moet blijven. Er blijft daar een belangrijke taak weggelegd voor de tuinaannemer. Zo kunnen we het gevaarlijke werk zoals het omzagen van hoge bomen of het sproeien van giftige bestrijdingsmiddelen uitbesteden. Laat de risico’s maar aan de professionelen, zij worden er ten slotte voor betaald, is de achterliggende gedachte. Leuke taken zoals het planten van de kruiden,  het vullen van de vijver, het bouwen of plaatsen van een insectenhotel geven we echter niet graag uit handen. Daarmee kunnen we ons naar hartelust amuseren.

Zo zien we dat een vierkantemeterbak een groot succes is. Het betekent een overzichtelijke, controleerbare vorm van moestuinieren. Een minimale inspanning met een maximale opbrengst en dus genot. Zulke functionele, praktische concepten, materialen en producten die het werk kunnen verlichten, interessant en zeer onderhoudsvriendelijk zijn hebben voor velen een voorkeur.

De vraag naar iets dat onderhoudsvriendelijk is, maar waar we wel zelf nog wat leuk werk aan hebben, duikt trouwens niet alleen in de tuinsector op. Verschillende markten spelen handig op deze groeiende trend in. Ze bieden producten aan die onderhoudsvriendelijk zijn maar waarbij we zelf een minimale inspanning moeten leveren (zelf iets assembleren, personaliseren,…). Dit kost niet ‘zo’ veel moeite en geeft, door onze persoonlijke inbreng, tenslotte meer voldoening dan de aankoop van een klant en klaar zielloos product.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend onderhoudsvriendelijk / tuintrend onderhoudsvriendelijk / tuintrend onderhoudsvriendelijk / copyright pepijn verheyen 2015

onderhoudsvriendelijk-tuintrend-tuin-onderhoudsvriendelijke

onderhoudsvriendelijk