Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: onkruiden en vergeten groenten

TUINTREND

(on)kruiden, eetbare bloemen, wilde planten en ‘vergeten’ groenten.

Verspilling tegen gaan, zelfredzaamheid, het eenvoudige eren; allemaal zaken die binnen het kader van het koken met (on)kruiden, ‘vergeten’ groenten en wilde planten passen. Niets zo hip als een slaatje van zelf geoogste onkruiden, ‘vergeten’ groenten of wilde planten aan je gasten te kunnen voorschotelen.

Met het woord ‘vergeten’ bedoelen we die soorten van groenten, kruiden en fruit die voor veel mensen uit onze streken ooit deel uitmaakten van hun dagelijks menu maar na verloop van tijd minder werden gegeten en zo in onbruik raakten.
De dag van vandaag kent bijna niemand ze meer. We weten niet meer hoe ze er nu uitzien en smaken. Kortom ze zijn door de meesten onder ons vergeten.

onkruiden

En, onkruiden dat zijn die planten die niemand om de een of andere reden wil. Ze groeien meestal als kool waardoor ze de neiging hebben andere soorten te overwoekeren. Voor mensen die geen spriet onkruid willen en alles wensen weg te gooien is dit een nadeel. Diegenen die onkruid echter als iets nuttigs en lekkers zien vinden het misschien juist handig dat het zo snel de kop op steekt. Op die manier zijn zij altijd verzekerd van een voorraad gratis voedsel.

(on)kruiden en ‘vergeten’ groenten

Vergeten groenten en (on)kruiden worden belangrijker in de tuin omdat ze kaderen binnen: Het terug willen gaan naar de natuur, naar de eenvoud, naar de oorsprong/het begin. Verder speelt natuurlijk ook de obsessie voor onze gezondheid ( we zijn bewuster met onze gezondheid bezig, we gaan op zoek naar natuurlijke geneeswijzen, gezond eten,…), onze toenemende multiculturele samenleving (invloed van culturen) en het internationale toerisme (herontdekken van soorten die vroeger werden geïmporteerd) op grote schaal. De populariteit van het culinaire en de aandacht voor meer biodiversiteit en ecologie zijn uiteraard eveneens van belang.

Koken is alomtegenwoordig. Boeken, programma’s, sites met recepten. We leren gerechten van over de hele wereld kennen met de daarbij horende kruiden en groenten en willen deze ook kweken in eigen tuin.

Meer ecologie en biodiversiteit vereist dan weer meer variatie en meer inheemse gewassen. ‘Vergeten’ groenten zijn vaak van oorsprong uit onze contreien afkomstig en bijgevolg inheems. Ze betekenen niet alleen voor de mens maar ook voor de fauna en flora een welkome variatie met bestaande gewassen. Het gebruik van ‘vergeten groenten’ is dus niet alleen belangrijk voor meer afwisseling op ons bord, het leidt ook tot meer variatie in het kweken van gewassen. Hierdoor is ons ecosysteem eerder bestand tegen plagen, ziekten en epidemieën. Houden we meer soorten in stand dan zijn we voorts meer weerbaar tegen een mogelijke klimaatsverandering.

(On)kruiden,  ‘vergeten’ groenten en wilde planten passen zoals reeds eerder aangehaald perfect binnen ons streven naar meer milieuvriendelijke oplossingen. Iemand met een tuin waar het onkruid geschoren wordt in vormen zoals men meestal bij Buxus doet zal in de toekomst niet langer een gek meer zijn. Die term zal dan eerder weggelegd zijn voor diegenen die hun banale siertuin te lijf gaan met gewasbeschermingsmiddelen. Gek is dan zij/hij die op een tocht van verdelging en in een drang naar perfectie, ten gevolge van een soort van smetvrees, de voeding die anderen prefereren vernietigt.

Maar de drang om verspilling tegen te gaan en zelfredzaam te zijn (waarom onkruiden weggooien? onkruiden kan je overal zelf vinden, onkruiden zijn goedkoop en lekker…) ligt eveneens mede aan de basis van de populariteit van het eten van onkruiden en kweken van groenten. Waarom zouden we onkruiden weggooien? Onkruiden zijn lekker en goedkoop. Je kan ze overal zelf vinden. Onkruiden helpen je dus om in je eigen levensonderhoud te voorzien. Ook met het kweken van je eigen groenten kan je heel wat geld uitsparen. Een eigen groentetuin maakt je bovendien minder afhankelijk van het systeem.

(On)kruiden, eetbare bloemen, wilde planten en ‘vergeten’ groenten brengen kortom variatie in ons menu, zorgen voor minder (geld)verspilling en meer gezondheid en ecologie. Een kruiden- of moestuin met speciale (on)kruiden, eetbare bloemen, wilde planten en ‘vergeten’ groenten is daardoor niet langer meer exclusief gereserveerd voor de boer of hippie. Integendeel, we zien dat wie hip wil zijn kweekt zoals de sterren. Hij/zij een eigen oogst prefereert van speciale groenten,  zeldzame kruiden en zelfs onkruiden. We willen immers steeds meer afwisseling, ook op ons bord, en we willen kunnen uitpakken met iets speciaals dat niemand anders heeft. Logisch dus dat speciale kruiden, wilde planten, onkruiden en ‘vergeten’ groentesoorten zo populair zijn.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend (on)kruiden en vergeten groenten / tuintrend onkruiden en vergeten groenten / tuintrend onkruiden en vergeten groenten / copyright pepijn verheyen 2015

 

onkruiden-vergeten-groenten-kruiden-tuintrend

onkruiden in de tuin