Kabinet Pepijn Verheyen

onthaasten en avontuur

TUINTREND

Onthaasten, een vakantiegevoel oproepen, de drang naar avontuur.

We willen even onthaasten, ontstressen, wegdromen, onze gedachten op iets anders zetten. Aansluitend verlangen we naar een leven met meer vrijheid en avontuur.

Voor de één vertaalt dat zich in het maken van een verre reis, voor de ander voldoet een wellness weekend of een avontuurlijke fietstocht.

Maar ook de tuin kan de ideale plek zijn om even aan de drukte en de beslommeringen van het alledaagse leven te ontsnappen en onze honger naar een gevoel van vrijheid en avontuur te stillen.

 

De nood aan onthaasten en de drang naar avontuur

Waarom staat onthaasten en avontuur op de agenda? Wat is het verband met de tuin van toekomst? Wat verklaart het succes van de avontuurlijke tuin, jungletuin of tropische tuin?

We ervaren alsmaar meer druk in ons dagelijks leven. We moeten presteren, flexibel zijn, langer werken, een carrière uitbouwen en de rol van moeder op ons nemen of ons op en top gedragen als een ‘echte man’ en een ‘nieuwe’ man tegelijkertijd,… Dit alles gecombineerd met een tempo dat alsmaar sneller gaat zorgt voor heel wat stress. Stress op zich kan nuttig zijn. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we in bepaalde situaties meer geconcentreerd zijn en sneller kunnen reageren. Maar ons stressniveau mag niet te hoog worden en stress mag niet constant aanwezig zijn. Is dit wel zo dan plegen we roofbouw op ons lichaam waardoor we er psychisch en fysiek onder door kunnen gaan. Af en toe onthaasten is dus de boodschap.  De natuur in het algemeen en een tuin in het bijzonder als ideale plek om te vertoeven klinkt dan als muziek in de oren. We willen onze tuin immers graag zo inrichten dat de mogelijkheid tot onthaasten maximaal aanwezig is.

Ontspanning en een goed gevoel is voor velen onder ons onlosmakelijk verbonden met vakantie. Bovendien wordt onze maatschappij alsmaar multicultureler. Daarom zal de tuin van de toekomst er één zijn met een mix en match van ingrediënten die verwijzen naar andere culturen en vakantie zoals Marokkaanse met de hand vervaardigde tegeltjes, terras relings die naar een schip refereren, zonwering die aan het zeil van een boot doet denken, oosterse zitkussens, tropische planten,… De associatie die deze elementen oproepen met vakantie en andere culturen doen ons even wegdromen en geven ons een ontspannen gevoel.

Maar we associëren vakantie en reizen niet alleen met onthaasten. Vakantie en reizen refereert eveneens naar vrijheid. Velen onder ons voelen zich de dag van vandaag gecontroleerd en gevangen in een stramien van werken, moeten, presteren en verplichtingen. Camera’s die op elke hoek van de straat aanwezig zijn, nieuwe wetten die er elke dag bijkomen, pasjes die we nodig hebben om ons aan te melden en af te melden,… We snakken naar vrijheid en ‘het niet moeten‘.

Ons leven dat vaak is opgebouwd uit strakke schema’s, regeltjes en wetten staat in schril contrast met avontuur. En laat het nu net een menselijke eigenschap zijn dat we verlangen naar datgene wat we niet hebben. In dit geval veelal vrijheid en avontuur. Vandaar dat boomhutten,vuurputten… bij jong en oud aan populariteit zullen winnen.

Daarbij komt nog dat we door de crisis misschien minder kunnen profiteren van verre, dure of exotische luxe reizen.
De sfeer van het avontuur in onze eigen achtertuin verwerken kan, in dat geval, mogelijks een verzachtend of volwaardig alternatief bieden.
Koken op een houtvuur met een gietijzeren pot aan een driepoot, slapen in een boomhut of luieren in de hangmat zijn enkele trendy vrijetijdsbestedingen die refereren naar het avontuur uit onze meisjes- of jongensdromen.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend onthaasten en avontuur / tuintrend onthaasten en avontuur  / tuintrend onthaasten en avontuur / tuintrend onthaasten en avontuur / onthaasten en avontuur / copyright pepijn verheyen 2015

onthaasten-avontuur-tuintrend-tuin

onthaasten en avontuur