Kabinet Pepijn Verheyen

individuele siertuin wordt sociale nutstuin

TUINTREND

Van een individuele siertuin naar een gemeenschappelijke en functionele tuin met een sociaal karakter.

In de loop der jaren is de functie van de tuin gewijzigd. Vroeger hadden de meeste mensen, zeker de armere, vooral een tuin uit functionele overwegingen. Een tuin was vaak noodzakelijk om aan genoeg voedsel te komen. Men gebruikte het grootste gedeelte van de tuin om groenten en fruit te kweken en dieren te houden. Na de tweede wereldoorlog werd de mens rijker en leefde hij minder in gemeenschap. De tuin als extra voedingsbron was niet langer een noodzaak. Men had nu een tuin uit recreatieve en esthetische overwegingen.  Dit betekende het begin van het tijdperk van de individuele siertuin. Enkele decennia later lijkt het einde van dit tijdperk echter in zicht. De focus ligt weer terug meer op de functionele tuin of de nutstuin met een sociaal en gemeenschappelijk karakter.

Individuele siertuin wordt sociale nutstuin

De functie van de tuin is in de loop der jaren veranderd.

Enkele decennia geleden waren de meesten onder ons landbouwers. De tuin was louter functioneel en werd in de eerste plaats gebruikt voor het houden van dieren en het telen van gewassen zoals groenten, fruit en geneeskrachtige kruiden. Dit in een tijdperk waar men vaak met grote families in gemeenschap leefde.

Na de tweede wereldoorlog kwam hier verandering in. Tuinen werden, in een meer individueel tijdperk, ingericht om esthetische en recreatieve redenen. De functionele tuin of nutstuin maakte plaats voor de siertuin.

De dag van vandaag zien we dat de siertuin samen met het individualisme weer wat op de achtergrond verdwijnt en de functionele tuin of de nutstuin, met de moestuin voorop, samen met het gemeenschappelijke aspect weer aan belang wint.

Bloemenborders met sla, tomaten en koolsoorten dringen de siertuin en andere gemeenschappelijke initiatieven binnen. Volkstuinen, tuindelen, gemeenschappelijke binnentuinen en andere projecten met een sociaal tintje verschijnen op het toneel.

 Enkele  redenen voor het ontstaan van tuinen met een sociaal en / of gemeenschappelijk karakter:

  • Nu de individuele samenleving, met als gevolg eenzaamheid en een scala aan psychologische problemen, ten top is snakken we weer terug naar wat meer collectiviteit en nestwarmte. Iedereen leefde jarenlang op zijn/haar eigen eilandje, zeker in de stad. Daar voelt men dan ook opnieuw de behoefte de buren te leren kennen. We zijn en blijven sociale groepsdieren met nood aan menselijk contact.
  • Zeker in tijden van crisis hebben mensen elkaar nodig en  komen ze terug meer samen. Dat geeft hen hoop en kracht. In periodes van oorlog en crisis gaan er meer mensen terug naar de kerk, het café,… en zoeken ze elkaar op. Ook een tuin kan een ontmoetingsplaats zijn om vrienden uit te nodigen en te socialiseren. Grote tafels, buitenkeukens,… zijn maar enkele van de elementen die dit aspect kunnen benadrukken.
  • Gemeenschappelijke tuinen hebben heel wat praktische voordelen ten opzichte van individuele tuinen: men kan zich meer veroorloven zoals een zwemvijver omdat men de kosten kan delen, ook taken in verband met bijvoorbeeld het onderhoud kan men verdelen, de beschikbare ruimte kan groter zijn door bijvoorbeeld verschillende percelen samen te voegen, kinderen hebben gemakkelijker speelkameraadjes doordat ze eventueel met kinderen van andere families kunnen samen spelen,….
  • Percelen worden zo klein en onbetaalbaar dat men zich als individu soms geen tuin meer kan veroorloven. Daarbij komt nog dat de bevolking op onze planeet alsmaar toeneemt en de open ruimte recht evenredig dreigt af te nemen. Om tegemoet te komen aan de schaarste zullen we in de toekomst kleiner moeten wonen. Indien mogelijk liefst in een gelijkgestemde gemeenschap met een gemeenschappelijke tuin.
  • Niet alleen het plaatsgebrek maar ook de vergrijzing van de bevolking, het verlies van een partner, het verlies van een job,… zijn elementen die mensen doen kiezen voor een leven in gemeenschap.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend individuele siertuin wordt sociale nutstuin / tuintrend individuele siertuin wordt sociale nutstuin / tuintrend individuele siertuin wordt sociale nutstuin / copyright pepijn verheyen 2015

 

nutstuin-nuttige-tuin-tuintrend

nutstuin