Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: soberheid versus luxe

TUINTREND

Soberheid, inkrimping, loslaten wat niet noodzakelijk is versus luxe en grand chique.

We hebben het hier over twee tegengestelden; soberheid tegenover luxe.

Waar verlangen mensen de dag van vandaag het meeste naar? Moeilijk te zeggen. Feit is dat beiden contradictorisch genoeg een trend zijn.

Hoe komt dit en hoe vertaalt dit zich in het tuingebeuren?

Soberheid versus luxe

De crisis gebied ons om sober te zijn, het eenvoudige te koesteren omdat we ons al de luxe vaak niet meer kunnen permitteren. Dit verplicht ons om meer voldoening te zoeken in het gewone en het alledaagse. Toch gaat armer worden vaak gepaard met een groter verlangen en opkijken naar luxe en grande chique met veel glitter en glamour. Dit zien we in maatschappijen zoals het voormalige communisme en het armere Afrika waar veel grandeur, goud en ‘bling bling’ in de smaak vielen.  In deze zin zullen we, wanneer de crisis zich verder doorzet, meer dromen van een luxueuze tuin.

Bovenstaande resulteert in het volgende: Enerzijds zullen we alles schrappen wat we niet echt nodig vinden om tegemoet te komen aan ons kleiner wordend budget. Anderzijds zullen we sparen voor enkele luxeartikelen die we echt graag willen.

Ook in de tuin zal men zoveel mogelijk uitzoeken wat de goedkoopste oplossingen zijn en besparen op al wat een overbodige kost is. Plantgoed mag een maatje kleiner zijn bij de aanplant, dure irrigatiesystemen worden vervangen door een goedkopere druppeldarm, exclusieve houten potten ruimen plaats voor minder kostelijke, sobere oude fruitbakken….Toch zal men nog wel, indien men in de mogelijkheid verkeerd, investeren in luxe zoals een zwemvijver, verlichting of een bijgebouw.

Kort samengevat: Inkrimping, loslaten wat niet noodzakelijk is doen we uit noodzaak, om te overleven. Sparen voor enkele luxeartikelen doen we omdat het ons doet dromen en verlangen, ons hoop geeft.

Hoe schaarser luxe wordt, hoe liever we het willen. Bij economische welvaart en rijkdom droomde we van arte povere, in tijden van crisis en verarming verlangen we naar grand chique en overdaad. Hoe armer we worden hoe meer we houden van luxe artikelen, goud, glamour en glitter.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend soberheid versus luxe / tuintrend soberheid versus luxe / tuintrend soberheid versus luxe / copyright pepijn verheyen 2015

luxe-soberheid-tuintrend

soberheid versus luxe