Kabinet Pepijn Verheyen

wilde natuur versus een gecultiveerd landschap

TUINTREND

Wilde tuin, natuurtuin, bostuin, prairietuin,….

Tuinen die naar een stukje wilde natuur refereren doen het weer helemaal goed. Geen gemanicuurde, super aangelegde, keurige tuintjes meer. Al kan de voorkeur, voor een bepaald type tuin, wel eens van mens tot mens verschillen. Nee, over het algemeen prefereren we of appreciëren we op zijn minst terug die tuinen waarvan het lijkt dat ze zo uit het landschap werden geplukt. Ook al kost de aanleg ervan misschien meer menselijke input dan deze van een gemanicuurde tuin, het lijkt of ingrepen van de mens tot een minimum werden beperkt.

 

Wilde natuur versus een gecultiveerd landschap

Bij het ontwerpen van een ruimte is het belangrijk om rekening te houden met contrasten. Contrasten zorgen voor spanning, verrassing en mysterie. Allemaal elementen die de perceptie van een ruimte interessanter maken waardoor deze ruimte onze aandacht langer zal vasthouden. Zonder contrasten vervallen we sneller in verveling en saaiheid. Zeker in deze tijden waar we het gewoon zijn om constant nieuwe prikkels binnen te krijgen zijn duidelijke lijnen of contrasten essentieel om één van onze grootste vijanden, zijnde verveling, uit te sluiten. Kortom contrasten mogen in de beleving van een (buiten)ruimte niet ontbreken.

Een contrast dat heden ten dagen zeer interessant is betreft het contrast tussen wilde natuur en een gecultiveerd landschap. Wilde natuur staat in schril contrast met een gemanicuurde, door de mens gemanipuleerde omgeving zoals de stad. Hoe meer verstedelijking hoe interessanter een wild landschap voor vele mensen zal zijn. Niets mooier, voor deze groep van de bevolking, dan een gewoon stuk wilde natuur in de stad.

Tuinen moeten in deze zin niet meer zo afgelikt en ‘extreem’ ingericht zijn. Er mag, nee moet, in geleefd worden. Prairietuinen, wilde tuinen, natuurtuinen, grasland, ruigte, een bostuin…, het zijn allemaal voorbeelden van tuinen die onze drang naar wilde natuur weerspiegelen. Wilde natuur die in schril contrast staat met een tijd waarin alles ingericht is en maakbaar lijkt door de mens.

Toonaangevende evenementen zoals de Chelsea Flower Show bevestigen de trend van de tuin die uitgaat van de wilde natuur. Tijdens de editie van 2015 sleepte topontwerper Dan Pearson met zijn Laurent – Perrier ‘Chatsworth’s Garden’ de meest begeerde medaille van ‘Best in Show’ in de wacht. Toevallig of niet was de ‘Chatsworth’s Garden een stukje ‘wilde’ natuur te midden van een hoop super gemanicuurde tuinen. Het soort tuinen zoals deze van Dan Pearson op Chelsea zijn dan ook meteen de tuinen van vandaag en morgen.

Tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend wilde natuur, bostuin, natuurtuin, prairietuin / tuintrend wilde, natuur bostuin, natuurtuin, prairietuin / tuintrend wilde natuur, bostuin, natuurtuin, prairietuin / copyright pepijn verheyen 2015

natuur-tuin-tuintrend-natuurlijk

natuur