Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: zelf kweken

TUINTREND

Zelf allerhande gewassen kweken : Stadslandbouw, volkstuinen, vierkante meter bakken.

Het zelf kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden of het houden van bijvoorbeeld kippen was al lang niet meer zo populair.

Dit vertaalt zich op kleine schaal in de toenemende vraag naar bijvoorbeeld de vierkante meter bak, op iets grotere schaal in het volkstuinieren of op nog grotere schaal in de stadslandbouw.

Zelf kweken

We willen zelfredzaam zijn, niet afhankelijk van anderen. Voorzien in je eigen voedsel of zelf kweken vormt hier een belangrijk onderdeel van. Concreet wil dit zeggen dat we groenten, fruit en kruiden gaan verbouwen en / of overgaan tot het houden van kippen of meer extreem een varken. Alles met het oog op eigen consumptie. Dit kan zowel op kleine als op grote schaal. Voorbeelden van kleinschalige projecten zijn de vierkante meter bak. Op iets grotere schaal zien we de volkstuin en op nog grotere schaal komen we uit bij de stadslandbouw.

Tuinieren, om te voorzien in zijn of haar eigen levensmiddelen, is lange tijd uit de ‘picture’ geweest. Vanaf de industriële revolutie tot vlak na de oorlog was een eigen groentetuin bezitten normaal. Daarna geraakte het moestuinieren met initiatieven zoals de volkstuinen wat in de vergeethoek. Een verlaagd gebruik van de moestuin bleef een relatieve constante tot er enkele jaren geleden iets begon te veranderen. Het resultaat is dat moestuinieren heden ten dagen sinds tijden niet meer zo populair is geweest.

Met de opkomst van de industriële revolutie vluchtten vele boeren van het platteland naar de stad om in de fabrieken te gaan werken. Mensen waren arm en konden alles, ook voedsel, gebruiken als extra inkomsten. Gedurende hun zeldzame vrije tijd was het niet ongebruikelijk dat men op café heel het loon opdronk en onrust stookte tegen de fabrieksbazen. Om de plattelandsmensen een extra inkomen te geven, het gemis naar hun oorsprong op te vangen, stakingen de kop in te drukken en een positieve vrijetijdsbesteding te geven werden volkstuincomplexen opgericht.

Ongeveer vanaf de industriële revolutie tot aan de tweede wereldoorlog betekende zelf groenten kweken dus een vaak noodzakelijke extra bron van inkomsten, het zorgde ervoor dat mensen nuttig hun tijd verdreven en hun centen niet opdronken op café. Een huis met een eigen tuintje voor ieder gezin. Dat was het ideaal dat kerk en politiek voor jan modaal in gedachten had.

Na de tweede wereldoorlog was het niet meer nodig om zelf onze groenten te kweken. We werden rijker, hadden meer luxe en kochten alles gewoon in de supermarkt. De kennis over waar ons eten vandaan komt en hoe we iets moeten kweken ging hoe langer hoe meer verloren. Nu willen we deels uit noodzaak, deels om deze verloren band met onze producten te herstellen, om kennis op te doen en opnieuw socialer te worden, weer terug gaan moestuinieren. Het is een activiteit die ons het gevoel geeft zelfredzaam en minder afhankelijk te zijn.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend zelf kweken volkstuin stadslandbouw / tuintrend zelf kweken volkstuin stadslandbouw / tuintrend zelf kweken volkstuin stadslandbouw / copyright pepijn verheyen 2015

zelf-kweken-moestuinieren-zelfredzaam-tuintrend

zelf kweken