Kabinet Pepijn Verheyen

zelfredzaamheid en duurzaamheid

TUINTREND

Verspilling tegen gaan, onafhankelijk zijn, kringlooptuinieren, doe-het-zelf, recycling, het ambachtelijke.

Bovenstaande zijn allen manieren om onze zelfredzaamheid te verhogen en meer duurzaamheid te creëren.

Twee zaken waar we steeds meer aandacht aan besteden en die zeker via een tuin geconcretiseerd kunnen worden.

 

 

 

Zelfredzaamheid en duurzaamheid

De onzekere tijden waarin we leven creëren angst waaronder angst om niet te kunnen overleven, angst voor oorlog, angst voor milieuproblemen, angst voor het verlies van werk,…. Al deze angsten zetten ons op overlevingsmodus. We willen (voor als het nodig is) zelfredzaam kunnen zijn. Onafhankelijk van anderen in onze eigen levensbehoefte kunnen voorzien. De opbrengst, van bijvoorbeeld een moestuin, geeft een stukje ‘zekerheid’ in onzekere tijden. De drang naar zelfredzaamheid past bovendien ook in ons steeds bewuster ‘denken’ over duurzaamheid en milieu.

We proberen verspilling tegen te gaan, zoveel mogelijk aan kringlooptuinieren en recycling te doen en dingen zelf te maken. We gaan minder vervuilen doordat we alles ter plaatse kweken en verwerken. Het zelf kweken en zelf dingen maken geeft ons bovendien het gevoel zelfredzaam of onafhankelijk te zijn. Dit maakt ons trouwens zekerder en geeft zin aan ons bestaan. Niet zo gek dus dat workshops, boeken,… om bijvoorbeeld zelf kaas te maken, groenten te conserveren, brood te bakken of kippen te houden zo populair zijn.

Zingeving is een zeer belangrijk aspect van ons leven. Na het verdwijnen van de godsdienst en andere ‘grote verhalen’, die vroeger ons bestaan een reden gaven, kregen we de wetenschap als nieuwe religie. Weinig ‘echte’ alternatieven zijn in de plaats gekomen. We moeten zelf antwoorden zoeken op vragen naar de zin van ons bestaan. Zelf iets creëren, zelfredzaam zijn, deel uitmaken van een groter geheel zoals de kosmos en de natuur zijn enkele mogelijke manieren om ons bestaan mede zin te geven.

In de tuinarchitectuur zijn boomgaarden, moestuinen, zelf gevlochten afsluitingen of hutten, thuis composteren,… niet langer voor outsiders of ‘geitenwollensokken’. “Een geitenwollesokker, ik ben het niet”, zei Bartel van Riet ooit. Zelf dingen maken is gewoon goedkoper en persoonlijker. Het is authentiek en echt. Naar zulke zaken zijn we allemaal steeds meer op zoek. Inhoud in plaats van gebakken lucht, kwaliteit en geen kwantiteit.

Ook creatief omspringen met elementen, die je vroeger allang zou weggegooid hebben, wint aan populariteit. Kringloopwinkels krijgen mensen van verschillend pluimage over de vloer. Tweedehands is niet meer ‘vies’ of voor marginale outsiders. Oude spullen krijgen een nieuw leven en worden opnieuw gebruikt, ook in de tuin. Dit kan gebeuren om budgettaire of creatieve redenen, om meer persoonlijkheid te geven of uit ecologische overtuigingen. Mensen wensen zelf de handen uit de mouwen te steken in het aanleggen van hun buitenruimte. Ze willen deel uitmaken van het proces. Dit door bijvoorbeeld fysiek mee aan de slag te gaan, zelf ideeën te spuien,….

Doe – het – zelf of het ambachtelijke is een hype. Het zelf maken is een middel om te laten zien dat je onafhankelijk en persoonlijk bent. Dit is in tijden van crisis belangrijk wanneer we het gevoel hebben de controle te verliezen, zekerheden wegvallen en prijzen de pan uitswingen terwijl de lonen niet gelijk mee stijgen. Door bijvoorbeeld zelf groenten te kweken krijgen we de indruk dat we zelf meer controle hebben over de situatie. Positief, want dit verhoogt de zelfredzaamheid en daaraan gekoppeld ons zelfvertrouwen.
Doe-het-zelf is eveneens, zoals reeds eerder aangehaald, een reactie op de massaproductie en de technologie. Het laat zien dat je bestaan nut heeft en je iemand bent, geen nummer. Bovendien kan doe-het-zelf ook noodzakelijk zijn uit financiële overwegingen. Kortom, ambachtelijk gemaakte dingen interesseren ons weer. Ze zijn uniek, met mensenhanden gefabriceerd. Ze wekken in tegenstelling tot onpersoonlijke, ‘en masse’ geproduceerde producten verwondering.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend zelfredzaamheid en duurzaamheid / tuintrend zelfredzaamheid en duurzaamheid / tuintrend zelfredzaamheid en duurzaamheid / coypright pepijn verheyen 2015

zelfredzaamheid-duurzaamheid-zelfredzaam-duurzaam-tuintrend

zelfredzaamheid en duurzaamheid