Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: zintuiglijke tuin

TUINTREND

Alle zintuigen prikkelen; zien, horen, voelen, ruiken, proeven.

Geuren, smaken, texturen, geluiden,… De tuin van morgen is er één die al je zintuigen kan prikkelen!
Vroeger hechtte men vooral belang aan het visuele; een tuin moest in de eerste plaats mooi ogen. Toch zijn naast het zien je andere gewaarwordingen zoals horen, proeven, ruiken en voelen uiterst belangrijk in relatie tot jouw specifieke tuinbeleving. Andere zintuigen dan het gezichtsvermogen zijn dan ook te lang, te vaak, verwaarloosd geweest binnen het actuele tuingebeuren.

Nochtans weet je, als je even nadenkt, maar al te goed dat muziek, via ons gehoor, kan emotioneren. Geeft geur je via de reukzin positieve of negatieve prikkels. Probeer bijvoorbeeld maar eens een geur thuis te brengen. Meestal weet je diep vanbinnen dat je de geur wel kent maar kun je hem niet benoemen. Dit komt omdat we onze geur veel minder trainen dan bijvoorbeeld het visuele en het auditieve.

Zintuiglijke tuin

Geuren, smaken, texturen, geluiden, kleuren… De tuin van morgen is een zintuiglijke tuin die, zoals het woord zintuiglijk het aangeeft, alle onze zintuigen kan prikkelen!
Vroeger hechtte men vooral belang aan het visuele; een tuin moest in de eerste plaats mooi ogen. Hierdoor primeerde het esthetische karakter van de tuin en zijn de andere zintuigen lang verwaarloosd geweest.

Probeer maar eens een geur thuis te brengen. Meestal weet je diep vanbinnen dat je de geur wel kent maar kun je hem niet benoemen. Dit komt omdat we onze geur veel minder trainen dan bijvoorbeeld het visuele en het auditieve.

We worden dag in dag uit op alle mogelijke manieren geprikkeld en zijn ‘prikkelverslaafd’; dit vertaalt zich in de tuin. We willen een tuin met geuren, kleuren, smaken, texturen en geluiden die bij onze persoonlijkheid passen. Op deze manier kunnen we onze tuin volledig op maat afstemmen van wie we zijn. Hierdoor worden we individuen in plaats van nummers in een massa. Bovendien helpt het ervaren van de wereld via onze zintuigen ons om even in het ‘nu’ te komen. Dit brengt ons de nodige rust in ons jachtige dagelijkse leven waar we veelal geleefd worden en steeds met onze gedachten zijn bij wat nog moet gebeuren in plaats van wat ‘is’.

Een tuin zal er in dit opzicht niet enkel meer mooi moeten uitzien, hij moet bijvoorbeeld ook ruiken naar dat wat mooie herinneringen en associaties oproept, lekkere smaken herbergen onder de vorm van speciale kruiden, groenten, eetbare bloemen en fruit, ….

De ontwikkeling naar een meer zintuiglijke tuin is positief aangezien ons gevoel, gedachten, gedrag en humeur in belangrijke mate bepaald wordt door wat we ruiken en horen.
Denk maar aan bepaalde geuren en liedjes uit je kindertijd. Je zal ze nooit vergeten en tevens koppelen aan een positief/negatief gevoel of herinnering.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend zintuiglijke tuin / tuintrend zintuiglijke tuin / tuintrend zintuiglijke tuin / copyright pepijn verheyen 2015

zintuiglijke-tuin-zintuigen-tuintrend

zintuiglijke tuin