Kabinet Pepijn Verheyen

makkelijke moestuin: kleine Picasso met tuinkers

Kleine Picasso met tuinkers

Met zaadjes zoals deze van tuinkers kun je, zoals een echte kunstenaar, allerlei leuke creaties maken.

Wat je nodig hebt, is een bakje (bijvoorbeeld een leeg botervlootje), wat potgrond, zaad, papier, schaar en potlood.

Teken een eenvoudige figuur op een blad papier (bijvoorbeeld de eerste letter van je naam) en knip je tekening uit zodat je een sjabloon krijgt.

Doe wat potgrond in het bakje, leg het sjabloon erbovenop en strooi er zaad in, haal het sjabloon weer weg en bedek voorzichtig (zonder de zaadjes teveel te verplaatsen) met een zeer dun laagje aarde, geef wat water en zet het bakje op een zonnige warme plek, wacht en zorg dat de grond vochtig genoeg blijft.

Na enkele dagen kun je jouw eigen meesterwerk bewonderen en ervan smullen nadat je het aan je familie en vrienden hebt tentoongesteld.

Makkelijke moestuin

De makkelijke moestuin is uiteraard veel meer dan een kleine Picasso met tuinkers. Maar hoe start je nu met zo’n moes- of groentetuin? Hoe zorg je er voor dat jouw moestuin een makkie blijft? Hoe maak je het jezelf zo eenvoudig mogelijk? Alvast enkele tips betreffende zo’n makkelijke moestuin.

Starten doe je met een goed plan, houd rekening met wisselteelt, goede en slechte buren. Een ideaal handboek dat je hierbij wegwijs maakt is ‘ecologisch tuinieren’ van VELT.

Belangrijk zijn:

  • de locatie of de plaats
  • de keuze van de gewassen
  • de manier of methode die je kiest
  • het gebruik van de ruimte
  • het onderhoud of het beheer
  • oogsten en bewaren

Locatie of plaats van je moestuin

De locatie of plaats die je kiest voor je makkelijke moestuin is doorslaggevend. In welke richting maak je moestuinbedden, waar zet je de serre, is er water en vooral voldoende zonlicht in die zone? Denk ook praktisch. Dit wil zeggen dat de makkelijke moestuin in de eerste plaats een functionele ruimte wordt. Is de ruimte voldoende groot? Kunnen de groenten, kruiden, vruchten van je keuze er uitgroeien tot volwaardige planten? Is de bodem op de plek vruchtbaar of vruchtbaar te maken? Staat de berging dichtbij genoeg?

Keuze van gewassen

Kies je voor een moestuin dan ga je moeten uitzoeken welke gewassen of planten jij lekker vindt en dus graag wilt kweken. Het uitkiezen van deze soorten is een feest op zich. Niet alleen ga je nu proeven van zaken die je voordien niet kende, je dompelt je ook best volledig onder in de tot nog toe onbekende moestuinwereld. Een wereld die zelfs voor de ervaren moestuinier geheimen blijft hebben. Waar proberen, leren en ontdekken hand in hand gaan. Denk er aan dat het bodemtype in sterke mate bepaalt wat je juist waar kunt kweken. Wil je hier geen rekening mee houden dan zijn er natuurlijk nog altijd potten en bakken. waarbij je de mogelijkheid hebt te kweken in substraatgrond zoals potgrond of zelf samengestelde (eco) grond.

Manier of methode

Kies je er voor om alles te zaaien of om te werken met plantjes? Misschien dat het tijdstip van het starten met de makkelijke moestuin je geen keuze laat. Voor beginners is het werken met plantjes (voorgezaaid in pot) de eenvoudigste oplossing. Of het de leukste oplossing is laten we dan even in het midden. De meeste moestuinstarters kiezen dan ook voor een combinatie van beide manieren.

Gebruik van de ruimte

Veel ruimte hoef je niet perse te hebben voor een makkelijke moestuin. Een balkon met enkele potten, een klein koertje met een bak/vierkantemetertuin of vier,…. Start liefst met een overzichtelijk en niet te groot stuk want uitbreiden kan later altijd nog. Eenmaal de smaak te pakken zal je zien dat je vanzelf nog mogelijkheden ontdekt. Uitbreiding, op termijn, is meestal onvermijdelijk eenmaal de moestuinmicrobe je heeft gebeten.

Onderhoud of beheer

Zelfs een makkelijke moestuin heeft een onderhoud nodig. Om het beheer van je moestuin tot een minimum te beperken kun je een beheerplan of onderhoudsplan maken. Schrijf op welke ingrepen je het eerste jaar doet in je tuin en je zal het tweede veel beter kunnen anticiperen op mogelijke ziekten, plagen,…. Vergeet verder niet om op tijd en stond water te geven aan je plantjes, onkruid te wieden, plantjes te dunnen en de vroege planten te oogsten. In verband met de ziekten, de plagen en het ongedierte is er keuze uit twee methoden. De ene is ecologisch en krijg je die onder de knie dan vraagt je tuin een minimum aan onderhoud vanaf er sprake is van een evenwicht. De andere methode is deze van de gewasbeschermingsmiddelen, een chemisch manier die berust op preventie, behandeling en bestrijding. De laatste methode kost alleszins veel meer omdat bestrijdingsmiddelen nu eenmaal duur zijn. Denk er tevens aan dat je groenten, kruiden en vruchten minstens grondig moeten worden gewassen wanneer je er voor kiest te spuiten. Voor deze methode wordt daarom, logischerwijs, hoe langer hoe minder geopteerd.

 Oogsten en bewaren

Het leukste moment in het jaar is natuurlijk het moment van het oogsten van je eigen groenten. Is het niet heerlijk om met je eigen gewassen te gaan koken. Vast en zeker smaken ze veel beter dan die slappe winkelkost. Het teveel aan oogst verwerk je door het op te leggen, er sap of confituur van te maken, in te vriezen,… Op die manier bewaar je al dat lekkers, al dan niet verwerkt, voor op een gepast moment. Want mede deze geneugten maken deel uit van jouw perikelen in de makkelijke moestuin!

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

makkelijke-moestuin-gemakkelijke

makkelijke moestuin