Kabinet Pepijn Verheyen

moestuin kinderen: pimp je (moes)tuin

Pimp je (moes)tuin

Decoreer je tuin of moestuintje met eigen accessoires!

Heb je een eigen tuintje dan kun je het opfleuren en overzichtelijk maken met naambordjes van eigen makelij. Zo weet je wat je juist waar gezaaid of geplant hebt.

Gebruik best geplastificeerd karton of ander materiaal dat tegen een druppeltje water kan.

Je kunt jouw eigen tuintje of groene oase nog mooier maken met een (zelf gemaakt) windmolentje, eigen beeldjes,…

En willen de vogels van je bessen snoepen en laten ze niets meer over voor jou? Maak dan je eigen vogelverschrikker met veel blinkend en bewegend materiaal om ze op een afstand te houden.

moestuin kinderen: pimp je (moes)tuin

Dat de moestuin helemaal hot is zullen we geweten hebben. Niet alleen ouderen maar eveneens de ouders van kinderen ontdekten opnieuw dit vergeten paradijs. Logisch want een moestuin betekent voor je kinderen een absolute meerwaarde. Ze leren er niet alleen omgaan met planten maar verwerven er al doende kennis over de werking van de ganse natuur; de bodem, de dieren, het weer, milieu, de ecologische principes,… En dat zijn niet de enige vaardigheden die kinderen in de moestuin kunnen ontwikkelen. De moestuin is immers zo veel meer. Het is een plaats waar je creatief moet zijn, de schoonheid in dingen ontdekt , je zintuigen ten volle leert gebruiken. Zelfs commerciële competenties (door het aankopen, verkopen en ruilen van plantjes, zaden, potjes,… het uitsparen van kosten voor winkelgroenten) vloeien voort uit het gebruiken van en telen in een eigen moestuin.

moestuin kinderen: creatief met materialen

Wanneer de doe-het-zelf microbe je heeft gebeten dan ga je eindeloos creatief zijn met tuinmaterialen. Kinderen kunnen een afsluiting vlechten met hazelaar of wilgentenen. Het is mogelijk een fruithaag te planten rond je moestuin, een eetbaar bosje af te bakenen met een houtwal, de composthoop aan te leggen in een zotte vorm,… ‘Think out of the box’, wees creatief met kleuren, durf af te wijken en creatief te zijn. Maak bijvoorbeeld een vleermuizenkast zodat deze dieren ’s nachts waken over je tuintje en jagen op de insecten die je groenten belagen,… Niets is te zot en alles moet kunnen, denk daar steeds aan!

moestuin kinderen: creatief met groenten

Groenten bestaan er in alle vormen en kleuren. Er zijn bijvoorbeeld gele, oranje, paarse, zwarte en witte worteltjes. Tussen de verschillende gewassen:

  • wortelgewassen (ui, biet, wortel, pastinaak,…)
  • bladgewassen (sla, spinazie, selder, kervel,…)
  • koolgewassen (spruitjes, boerenkool, bloemkool,…)
  • aardbeien
  • vruchtgewassen (courgette, komkommer, pattison,…)
  • doorlevende gewassen (aardpeer,
  • peulgewassen (boon, erwt,…)
  • aardappelen
  • kruiden (lavendel, kerriekruid, absintalsem,…)

zijn er verschillen in bloem, bladtextuur, kleur, vorm, grootte, enz. Door creatief te zijn met je planten, zonder de belangrijkste regels uit het oog te verliezen, kan je moestuin een decoratief pareltje worden. De moestuinregels zoals; het zetten van de laagste gewassen aan de zonnezijde, het rekening houden met de wisselteelt, het gebruiken van de goede buren, kijken welke planten al dan niet veel bemesting verdragen,… blijft natuurlijk uiterst belangrijk in functie van een mooie, rijkelijke oogst.

Om tussen de bomen het bos te blijven zien bestaat er een eenvoudig hulpmiddeltje. Maak labels of bordjes die je bij de groentjes zet en eventueel een groter bord met de naam van de gewassen die op die plaats, in die rij of in die bak werden geplant. Naast de decoratieve waarde en dus de verfraaiing van de moestuin is er trouwens de functionele en educatieve toepassing. Visueel interessant en bovendien verdomd handig! Houten of metalen bordjes met de naam van je gewas op of een zelfverzonnen extra ‘grappige’ naam, kleurtjes voor vroege bloeiers, een andere kleur voor late bloeiers, een bepaalde vorm van bordje voor groenten en een andere vorm voor kruiden,… krijt om een zone af te bakenen of uit te zetten, gekleurde eierschelpen tegen de slakken, enz. Je kunt het niet te gek bedenken. Heel erg leuk dus.

moestuin kinderen: creatief met (eetbare) bloemen

Dat bloemen kleur en leven brengen in je tuin klinkt vanzelfsprekend. Vlinders, solitaire bijen, mooie kevers, libellen,… allerhande leven wordt aangetrokken door de geuren en de kleuren van bloeiende bloemen. Bloemen helpen tegen bepaalde beestjes. Denk maar aan Tagetes (stinkertjes, afrikaantjes) die we gebruiken om de grond aaltjesvrij te krijgen alvorens we worteltjes gaan planten.

Bloemen vervullen dus verschillende functies. Naast hun ecologische en decoratieve waarde is het zeker vermeldenswaardig dat er heel wat lekkere, gezonde of speciale eetbare bloemen zijn.

moestuin kinderen: creatief met potten

Eén van de populaire manieren om aan moestuinieren te doen is te werken met potten: bloempotten, bakken, kisten, emmers, containers, enz. Elke methode heeft zo haar voordelen en/of nadelen.

  • Onder de bloempotten verstaan we zowel de klassieke terracotta bloempot als de betonnen hedendaagse versie. Terracotta heeft hier de meeste voordelen omdat de pot beter geïsoleerd is dan zijn betonnen broertje. Verder is ook de vochthuishouding in dit type pot beter.
  • Bij bakken denken we aan een zinken kuip, een curver, allerhande kunststof, metalen, polyester, polymeer beton bakken. Een bak is eerder vierkant dan rond en standaard zonder gaten. Willen we van een bak een pot maken dan is het dus belangrijk de bak aan te passen. De juiste plantcondities dienen te worden gerespecteerd.
  • Vele van de huidige moestuinbakken, vierkantemetertuinen,… zijn gebaseerd op het kistprincipe. Oude fruit- of groentekisten krijgen vaak een tweede leven in de moestuin. Een kist is meestal niet volledig gesloten en de constructie bestaat bij voorkeur uit hout.
  • Een emmer kennen we normaal gezien allemaal. Tien liter is daar het standaardformaat. Meer en meer moestuinmaniakken gebruiken de emmer om tijdelijk platen in op te kweken.
  • Last but not least zien we een toename van het kweken in containers. Containers zijn plastic potten van (voor de kweek) P9 tot containers van ca. 15l. Er zijn ondertussen al moestuiniers die zweren bij deze methode. Een groot voordeel is dat tweedehands containers heerlijk goedkoop zijn. Er is daarnaast meer controle op de bodemkwaliteit van het substraat in de pot en dus minder kans op bodemziekten, de potten zijn verplaatsbaar wat dikwijls handig is, enz.

Met een likje verf pimp je eenvoudigweg je oude pot . Zo krijg je een nieuw, persoonlijk effect. Verven is voor kinderen trouwens een leuke bezigheid. Schilder, stempel, plak en decoreer die moestuinpot naar eigen smaak en goesting.

moestuin kinderen: creatief met bessen en vruchten

Voor kinderen is het vanzelfsprekend dat er in een moestuin bessen en vruchten groeien. Uiteindelijk zijn het die lekkernijen waar ze het gedeeltelijk voor doen. Hou dus rekening  met hun wensen en laat ze een eigen snoephoekje creëren. Bessen zoals frambozen, stekelbessen, rode bessen,… of vruchten zoals kerstomaatjes, meloenen, hazelnootjes zij dan een absolute must.

moestuin kinderen materialen/ moestuin kinderen groenten/ moestuin kinderen bloemen/ moestuin kinderen potten / moestuin kinderen bessen

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

moestuin-kinderen-kids-groentetuin-moestuinieren

moestuin kinderen