Kabinet Pepijn Verheyen

onderzoek moestuin: uit onderzoek blijkt ….

Uit onderzoek in verband met (moes)tuinieren blijkt…

Kookprogramma’s krijgen er een geduchte concurrent bij: de groenprogramma’s.

Niet verwonderlijk; zo blijkt uit onderzoek in Tuinlabo (een onderzoekscentrum voor omgeving en tuinarchitectuur): We willen weer contact met de natuur, authenticiteit en gezondheid. Ook op ons bord.

Daarenboven is het crisis en leven we in een massamaatschappij waar we ons vaak meer nummer dan mens voelen.

Hierdoor zijn we geneigd om te besparen, onze zelfredzaamheid te verhogen en onze eigen persoonlijkheid te vormen.

Onderzoek moestuin: psychologisch effect en besparen.

Een moestuin kan hierbij helpen: door het kweken van eigen groenten kan je heel wat besparen, heb je het gevoel dat je voor een stuk zelf in eigen onderhoud kan voorzien en kan je je eigen persoonlijkheid laten zien. Dit geeft een gevoel van zelfcontrole en een gevoel dat je iets te betekenen hebt wat op haar beurt ons zelfvertrouwen en gevoel van geluk verhoogt.

Dat zintuiglijke beleving aan belang wint is ook iets wat ze in onderzoek bij Tuinlabo opmerken. Een omgeving moet niet meer enkel mooi ogen. Liefst herbergt ze ook aangename geuren, texturen, geluiden en smaken. Een moestuin is de ideale plek om al onze zintuigen ten volle aan te spreken.

Tuinlabo, een initiatief van tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen en master in de klinische psychologie Sara Adriaensen, nam ondertussen reeds duizenden testen af over het groengebeuren.

De testresultaten uit het onderzoek liegen er niet om. Groen in het algemeen, met een praktische kleine moestuin in het bijzonder, worden populairder.

Verder leven we in een tijd van stress, depressies, burn-outs,…Ook hier kan een moestuin enig soelaas bieden: naast het vergroten van ons zelfvertrouwen kan je met je handen in de aarde en je neus in de gezonde buitenlucht de maalstroom in je hoofd even tot stilstand brengen waardoor je kan ontspannen. Niet verwonderlijk dat we bij vele ervaren tuiniers de volgende uitspraak horen: “Van (moes)tuinieren word ik helemaal zen”.

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

Onderzoek moestuin: uit onderzoek in verband met (moes)tuinieren blijkt…

Onderzoek moestuin: Kookprogramma’s krijgen er een geduchte concurrent bij: de groenprogramma’s. Onderzoek moestuin: niet verwonderlijk; zo blijkt uit onderzoek in Tuinlabo (een onderzoekscentrum voor omgeving en tuinarchitectuur): We willen weer contact met de natuur, authenticiteit en gezondheid. Ook op ons bord. Onderzoek moestuin: daarenboven is het crisis en leven we in een massamaatschappij waar we ons vaak meer nummer dan mens voelen. Onderzoek moestuin: hierdoor zijn we geneigd om te besparen, onze zelfredzaamheid te verhogen en onze eigen persoonlijkheid te vormen. copyright pepijn verheyen 2015

onderzoek-moestuin-groentetuin-kruidentuin

onderzoek moestuin