Kabinet Pepijn Verheyen

mijn moestuin filmpjes

 Groenprogramma ‘Mijn Moestuin’
Turnhout stond in het voorjaar en de zomerperiode van 2014 in het teken van het nieuwe tuinprogramma ‘mijn moestuin’.
Hier werd een verhaal verteld over het kweken van groenten en kruiden in de moestuin. Mijn moestuin startte op maandag 5 mei 2014 en bestaat uit twee delen van ca. 15 minuten.
In ‘Mijn moestuin’ speelt de biodynamische landbouw en permacultuur een belangrijke rol.
Willen we duurzaam met de moestuin blijven omgaan dan zal deze moestuin in de toekomst hoe langer hoe meer ecologisch worden ingericht en aangepakt. In de moestuin maakt wisselteelt zeker onderdeel uit van zo’n biodynamische aanpak.

Mijn moestuin, het tuinprogramma.

Mijn moestuin bestaat uit twee delen. In een eerste deel wordt de klas van Pepijn gevolgd. Een tweede deel situeert zich in ’t Hofke Zonneschijn; een onderdeel van het volkstuincomplex te Turnhout.

  • DE KLAS VAN PEPIJN

In ‘de klas van Pepijn’ volgen we de enthousiaste tuinaannemers, hoveniers van morgen. Binnen hun opleiding wordt er veel aandacht geschonken aan de eetbare tuin. Want deze eetbare tuin is straks wellicht een belangrijk onderdeel van de tuin van de toekomst. Voor de camera gaan de studenten met elkaar in competitie. En wat ze op korte tijd realiseren is lang niet evident.

  • ‘t HOFKE ZONNESCHIJN

‘t Hofke zonneschijn bevindt zich letterlijk in het hart van de Turnhoutse volkstuin grenzend aan de Steenweg op Gierle. Voor het programma ‘mijn moestuin’ werd er hier specifiek een zone ingericht. Pepijn kweekt er, rekening houdend met allerhande plagen die op de loer liggen, gewassen in moestuinbakken en de serre. Verder babbelt hij regelmatig met de buren. Want in een volkstuin valt er altijd wel iets te leren en te ontdekken. Elke volkstuinder heeft zo zijn eigen gedacht, manier van werken, moestuinprincipes,…. Dat maakt het natuurlijk alleen maar spannender en leuker.

 

Turnhout in het teken van de volkstuin.

In Turnhout beheert het Koninklijk Verbond der Volkstuinen de volkstuinen in de Fonteinstraat, de Steenweg op Gierle en in Heizijde. Samen geven ze voedsel aan 104 gezinnen of 350 personen en met wat geluk wordt dit in de nabije toekomst uitgebreid.

Verder wordt er een nieuwe volkstuin aangelegd van een halve hectare ‘Volkstuintjes Park Heizijdse Velden’. Turnhout wil daar ca. 36 nieuwe tuiniers een kans bieden om in het overgangsgebied tussen de stad en het open landschap de handen uit de mouwen te steken.

Volkstuinen zijn er in vele soorten en maten: van traditionele moestuinen waar groente en eventueel fruit en kruiden op verbouwd worden, tot siertuinen met bloemen, heesters, een gazon,… Afhankelijk van de bouwvoorschriften, mogen er opstallen op de tuin staan: een platte bak, een kas, een schuurtje of een tuinhuis.

kabinet pepijn verheyen video

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

Groenprogramma ‘Mijn Moestuin’ / Turnhout stond in het voorjaar en de zomerperiode van 2014 in het teken van het nieuwe tuinprogramma ‘mijn moestuin’. Hier werd een verhaal verteld over het kweken van groenten en kruiden in de moestuin. Mijn moestuin startte op maandag 5 mei 2014 en bestaat uit twee delen van ca. 15 minuten. In ‘Mijn moestuin’ speelt de biodynamische landbouw en permacultuur een belangrijke rol. Willen we duurzaam met de moestuin blijven omgaan dan zal deze moestuin in de toekomst hoe langer hoe meer ecologisch worden ingericht en aangepakt. In de moestuin maakt wisselteelt zeker onderdeel uit van zo’n biodynamische aanpak. conceptsverde / copyright pepijn verheyen 2015

mijn-moestuin-dobbittv-dobbit-tv

mijn moestuin