Kabinet Pepijn Verheyen

plantendokter filmpjes

PLANTENDOKTER

De Plantendokter is een groenprogramma waarbij er problemen betreffende planten en hun ziektes onder de loep worden genomen. Al te vaak grijp je naar chemische hulpmiddelen om een ziekte of plaag te verdoezelen of te beperken. Vele onderzoeken leren ons echter dat dit geen afdoende oplossing biedt. Daarom proberen we in de plantendokter alternatieven tegenover elkaar af te wegen.

Planten worden doorgaans niet zomaar ziek. Meestal zijn het verschillende factoren die zorgen dat een plant al dan niet gezond is en blijft. Slecht geïmporteerd plantgoed dat werd opgekweekt in afwijkende omstandigheden (een warmer klimaat), planten die werden bespoten vanaf dag één en dus minder resistent zijn tegen ziekte (geen natuurlijke selectie), een te grote dosis meststoffen,… allemaal factoren die kunnen leiden tot problemen.

Een juiste en doeltreffende behandeling is vaak een gecombineerde. Bij uitsluitend gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen neemt maar al te vaak de weerstand van de plant af, wordt het milieu rondom verstoort, krijgt ‘de natuur’ een overdosis. Op deze manier blijft de ziekte doorgaans sluimeren of is onze plant later meer gevoelig voor een nieuwe aantasting.

 

plantendokter

Als lesgever toxicologie, bodemkunde, ecologische bestrijdingstechnieken en plantkunde is Pepijn vertrouwd met enkele nieuwere en hedendaagse technieken. In 2014 nam hij daarom de rol van ‘plantendokter’ op zich. Als plantendokter zet hij in op een bestrijding met respect voor de natuur, volgens de ecologische principes en met het doel de biodiversiteit te vergroten.

kabinet pepijn verheyen video

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

PLANTENDOKTER

De Plantendokter is een groenprogramma waarbij er problemen betreffende planten en hun ziektes onder de loep worden genomen. Al te vaak grijp je naar chemische hulpmiddelen om een ziekte of plaag te verdoezelen of te beperken. Vele onderzoeken leren ons echter dat dit geen afdoende oplossing biedt. Daarom proberen we in de plantendokter alternatieven tegenover elkaar af te wegen. Planten worden doorgaans niet zomaar ziek. Meestal zijn het verschillende factoren die zorgen dat een plant al dan niet gezond is en blijft. Slecht geïmporteerd plantgoed dat werd opgekweekt in afwijkende omstandigheden (een warmer klimaat), planten die werden bespoten vanaf dag één en dus minder resistent zijn tegen ziekte (geen natuurlijke selectie), een te grote dosis meststoffen,… allemaal factoren die kunnen leiden tot problemen. Een juiste en doeltreffende behandeling is vaak een gecombineerde. Bij uitsluitend gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen neemt maar al te vaak de weerstand van de plant af, wordt het milieu rondom verstoort, krijgt ‘de natuur’ een overdosis. Op deze manier blijft de ziekte doorgaans sluimeren of is onze plant later meer gevoelig voor een nieuwe aantasting. In de hedendaagse land- en tuinbouw wordt hoe langer hoe meer ingezet op een intelligente aanpak van ziekten en plagen. De gevoeligheid van planten staat maar al te vaak in relatie tot de hoeveelheid dat deze soort voorkomt. Verder kunnen we stellen dat naast de behandelingsmethoden de manier van vermeerderen een grootte rol kan spelen in relatie tot resistentie of gevoeligheid van een plant. Zowel schimmels, bacteriën, virussen als plaagdieren stellen menig plant op proef. Gebieden met een grotere diversiteit hebben doorgaans een grotere weerstand tegenover allerhande problemen die zich dreigen te stellen. / plantendokter / conceptsverde / copyright pepijn verheyen 2015

plantendokter-planten-dokter-dobbit-tv

plantendokter