Kabinet Pepijn Verheyen

zwemvijver

de zwemvijver

Hoewel je in beide kunt zwemmen is er een hemelsbreed verschil tussen zwemvijver en zwembad. Zowel letterlijk als figuurlijk, want kijken we naar de zwemvijver dan zien we, in vele gevallen, de hemel weerspiegeld in het water.

Als een zwembad de ochtend was, dan was de zwemvijver wellicht de zonnige avond. Bij de rand van deze vijver vinden we onmiddellijk rust. Het natuurlijke en zachtere karakter dat hij heeft mist zijn eerder koele, meestal blauwe broertje.

Je voelt je herboren na een deugddoende duik in het water. En je kinderen, die zwemmen elke dag en blaken van gezondheid.

 

Zwemvijver in de tuin? 

Een zwemvijver is rustgevend, mooi en bovenal mens- en milieuvriendelijk. Anders dan bij een zwembad kom je in een zwemvijver volledig tot rust, kun je er in zwemmen met open ogen zonder dat het water pikt. Het water is trouwens helder, proper, vrij van toegevoegde chemicaliën en niet schadelijk voor je gezonde huid. Al duik je met zorgen in de zwemvijver, je komt er gegarandeerd zonder zorgen uit. Zwemvijvers bestaan trouwens in alle maten al kun je er over discuteren of heel kleine zwemvijvers wel interessant zijn.

Enkele belangrijke voordelen op een rijtje.

  • Een zwemvijver is door het ontbreken van chemische middelen om het water proper te houden, zoals chloor en zouten, milieuvriendelijker en meer ecologisch dan een zwembad.
  • De filter van een zwemvijver is een attractief element. Deze bevat sierlijke water- en moerasplanten en een poreus, zuiverend vulkanisch gesteente zoals bijvoorbeeld lavasubstraat.
  • De aanwezige planten en de manier van filteren (poreus gesteente) houden het water van de zwemvijver op een biologische en natuurlijke manier helder. Hier vaart al het leven, vogels, nuttige insecten,… uit de omgeving wel bij.
  • Het resultaat is een dier- en mensvriendelijke zwemgelegenheid. Ideaal om in te ravotten, te duiken, te ontspannen of gewoon te zwemmen natuurlijk.
  • Je geniet van water dat aangenaam aanvoelt,  door de natuur zelf is gefilterd.
  • Planten, vissen, keien en andere natuurlijke elementen passen allemaal in het plaatje van een zwemvijver. Zo creëer je eventueel een eigen stukje ‘wilde’ natuur.
  • Je kunt kiezen uit diverse vormen en vindt zeker een vorm die bij jou en je tuin past. Strak of speels het kan allemaal.
  • Wat betreft het prijskaartje zien we een duidelijk verschil tussen zwembad, biobad en zwemvijver. Een zwemvijver is beduidend budgetvriendelijker.
  • Een zwemvijver is het ganse jaar door attractief. Je kijkt op de vijver en komt tot rust. Ideaal aangezien de waterbeleving centraal staat.
  • Een zwemvijver wordt algemeen als meer waardevol beschouwd, is sociaal aanvaard door veel meer mensen en verhoogd daardoor de waarde van huis en tuin.
  • De zwemvijver is puur genieten.

Bij een zwemvijver of zwempool wordt het zwemmen dus veel meer een beleving, bewegen in echt levend water. Je huid voelt eerder zacht aan na het zwemmen. Ze droogt niet direct uit zoals dat bij een zwembad met chloorfilter wel vaak het geval is.

Op deze pagina kun je een korte vragenlijst downloaden die je kan helpen bij het maken van een juiste keuze. Opteer je voor een zwembad, biopool, zwemvijver,… ? Welke vorm past het best bij jou? Aan welke prijzen moet je denken? Is er veel verschil tussen de ene en de andere zwemvijver, het zwembad, het biobad,… ? Maak het jezelf gemakkelijk en doe de test.

Met specifieke vragen over de integratie van een zwemvijver in jouw tuin of voor een volledig tuinconcept met zwemvijver, kun je bij tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen terecht. We verwijzen je anders graag door naar één van de specialisten waarmee je vrijblijvend in contact kan komen.

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015 / tuinlabo