Kabinet Pepijn Verheyen

Boomhutten

Boomhutten

Velen onder ons hebben als kind wel eens gedroomd van een boomhut: een schuilplaats tussen het bladerdek, dicht bij de wolken, ver van de bewoonde wereld.

Vroeger bouwden kinderen zelf een kamp of boomhut in een grote boom ergens in de buurt of gewoon in de eigen tuin.

Bij het samen maken van een boomhut leerden kinderen sociale vaardigheden zoals in groep werken en gebruikten ze hun fantasie waardoor onder meer het creatief denken bevorderd werd.

Vandaag de dag zijn boomhutten eerder een unicum. Heb je een boom in je tuin dan mag je je gelukkig prijzen want in vele tuinen staan zelfs geen bomen meer.

Boomhutten: enkele gouden regels

Er bestaan verschillende types van boomhutten of boomcabines. De belangrijkste constructies zijn gebouwd ofwel rond één stam, of ze worden gedragen door meerdere boomstammen, of ze hangen tussen stammen, of rusten op takken of zijn opgericht op een overblijvende stronk.

Het design van een boomhut mag modern of klassiek zijn. De architectuur van de aanwezige woning speelt eigenlijk geen rol voor het type boomhut want het is de habitus (uiterlijk) van de boom die de stijl bepaalt.

Enkele gouden regels bij het bouwen van een boomhut.

Onderzoek of de boom stevig en vitaal genoeg is.

Bouw geen hut boven een achtste van de totale boomhoogte.

Zet geen constructie in een te vochtig of te dicht begroeid bos.

Gebruik zeker geen nagels of vijzen om de boomhut aan een boomstam of aan takken te bevestigen: dat zou de boom beschadigen.

Besluit je een duurzame constructie te maken,werk dan met behandeld hout of tropisch hardhout, roestvrij metaal en slijtvaste stevige materialen.

Houd bij het bouwen van een boomhut rekening met de wensen van je kinderen (de gebruikers), de potentiële groei van de betrokken bomen, de windrichting, de wettelijke voorschriften en….

En heb je geen kinderen treur dan niet want wat eens een kinderdroom was kan nog steeds werkelijkheid worden. Boomhutten, boomcabines en boomwoningen zijn niet langer enkel bestemd voor de kleinsten.

Een boomcabine spreekt tot de verbeelding en is een zeer romantische plek. Beschut onder de kruin van een grote boom, omgeven door grote takken die bescherming bieden tegen gevaar, tot rust komen. En net daarom zetten hoe langer hoe meer volwassenen de stap naar het realiseren van hun kinderdroom.

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015