Kabinet Pepijn Verheyen

een groen kantoor heeft vele voordelen!

Een groen kantoor heeft vele voordelen!

Planten op kantoor zijn niet alleen mooi en gezellig, ze bieden volgens onderzoek ook tal van andere voordelen.

Zo zijn bijvoorbeeld werknemers met een ‘groen kantoor’ over het algemeen opgewekter, minder vermoeid, gelukkiger en productiever.

Een droge huid, hoofdpijn, geïrriteerde ogen, last van je keel of ademhaling,… zijn stuk voor stuk typische kantoorklachten waarvoor kantoorplanten wel eens soelaas zouden kunnen bieden.

Om het nut van een eigen kantoortuintje te bewijzen zetten we enkele voordelen op een rijtje:

1. Een betere luchtkwaliteit en verminderen van schadelijk kantoorstoffen

Planten zuiveren niet alleen water maar ook de lucht en zorgen zo voor meer zuurstof en minder Co2 op kantoor. We kennen het allemaal: airconditioning, verbeterde isolatie en energiebesparingen die de luchtuitwisseling op kantoor verminderen. Hierdoor ademen we telkens dezelfde lucht in.

De aanwezigheid van planten maakt deze muffe lucht zuiverder en aangenamer. Door verwarming en airco hebben onze kantoorruimtes vaak een te droge en warme lucht waardoor we last krijgen van onze ogen, een schorre keel,… Met hun natuurlijk proces van verdamping en transpiratie houden planten de luchtvochtigheid binnen op peil.

We beseffen het niet maar de kwaliteit van de lucht binnen is meestal slechter dan deze buiten. De lucht binnenshuis is niets anders dan de van buiten vervuilde lucht aangevuld met de uitstootstoffen van talrijke computers, printers, schoonmaakmiddelen. Hierbij komen soms nog de van ‘rokerige’ collega’s afkomstige schadelijke stoffen. Dat we de ramen niet kunnen openzetten en het gebouw hermetisch is afgesloten, waardoor we niet kunnen ventileren, helpt hier niet echt aan.

Planten daartegen kunnen deze giftige stoffen uit de lucht opnemen en de lucht van schadelijke stoffen zuiveren.

2. Het verminderen van stress en het verhogen van de productiviteit

We kampen, zeker op het werk, over het algemeen met meer stress. Doordat planten zorgen voor een ontspannen sfeer kunnen ze ook ons stressniveaus doen dalen en de concentratie met daaraan gekoppeld de productiviteit verhogen. Doordat de lucht minder Co2 bevat wordt het gemakkelijker je te concentreren en bijgevolg ga je sneller werken.

3. Het vermindering van geluidsoverlast en een positieve uitstraling van het bedrijf

Buiten worden planten al lang gebruikt om geluidsoverlast te beperken. Binnenskamers kan het gebruik van planten echter ook helpen om irritante geluiden te reduceren Planten absorberen en weerkaatsen achtergrondgeluiden. Vooral hoge geluiden worden gedempt in een kantoor met harde oppervlakken zoals marmer of beton.

Om het beste resultaat te bekomen zet je de planten best in een hoek of langs een muur i.p.v. in het midden van een kamer of op een groot tapijt. Mensen verkiezen meestal een ruimte met planten boven eentje zonder.

Bovendien geven de juiste planten een kantoor extra uitstraling en zorgen ze voor een gezellige werkomgeving.

Het assortiment kamerplanten voor op kantoor is zeer uitgebreid. Eenmaal in een tuincentrum kan de keuze overdonderd zijn. Bij de aanschaf kan je rekening houden met onderstaande groentips.

1. Ga voor gemakkelijke planten die weinig onderhoud en verzorging vragen zodat je er niet elke dag naar hoeft om te zien.

2. Opteer voor planten die droge lucht kunnen verdragen, bestand zijn tegen ziekten en plagen en hou rekening met de afmetingen. Soms zijn de planten heel klein bij aankoop maar worden ze in de toekomst heel groot, heb je voldoende plaats?

3. In hoeverre zuivert de plant de lucht, zorgt hij voor luchtvochtigheid, past hij binnen het budget en vind je hem mooi?

4. Hou rekening met de lichtinval van het kantoor. Er zijn planten die van de zon houden, anderen doen het beter in de schaduw.

5. Spreek onder collega’s af wie de planten verzorgt. Meestal is het voldoende als je een keer per week met de gieter rondgaat. Door vloeibare plantenvoeding in het gietwater of een tablet in de grond bemest je bloeiende planten éénmaal per week, groene planten om de twee weken.

6. Enkele voorbeelden van geschikte ‘groene kantoorcollega’s:

 • Areca palme of Chrysalidocarpus (goed voor de luchtvochtigheid en het verwijderen van giftige stoffen uit de atmosfeer)
 • Rhapis (goed voor het verbeteren van de luchtkwaliteit)
 • Palmsoort of Chamaedorea (goed voor de luchtvochtigheid)
 • Rubberplant of Ficus elastica (goed voor het verwijderen van de giftige stof formaldehyde uit de lucht)
 • Drakenbloedboom of Dracaena (goed voor het verwijderen van de giftige stof trichloorethyleen uit de lucht, ook zeer goed als geluiddemper)
 • Klimop of Hedera helix (goed is in het absorberen van de giftige stof benzeen uit de lucht en goed voor de luchtvochtigheid)
 • Vaantjesplant of Spathiphyllum (goed om de giftige stoffen alcoholen, aceton, trichloorethyleen, benzeen en formaldehyde uit de lucht te halen)
 • Spriet plant of Spider plant (goed voor het verwijderen van de giftige stof formaldehyde uit de lucht)
 • Lepelplant of Spathiphyllum cochlearispathum (goed voor het absorberen van giftige stoffen zoals aceton, trichloorethyleen, benzeen en formaldehyde uit de lucht)
 • Goudpalm of Dypsis lutescens (goed voor de luchtvochtigheid)
 • Vrouwentongen of Sansevieria trifasciata (goed om de atmosfeer te zuiveren van bijvoorbeeld tabaksrook)
 • Flamingoplant of Anthurium scherzerianum (goed voor de luchtvochtigheid en het verwijderen van giftige stoffen uit de atmosfeer)
 • Vingerplant of Fatsia japonica (beste plant wat betreft luchtzuivering)
 • Cactussen zoals de zuilcactus (goed voor het opvangen elektromagnetische golven)

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015