Kabinet Pepijn Verheyen

mooiste roos 2015

Internationaal concours voor amateur rozenveredelaars

Het zesde concours voor amateur rozenveredelaars vond dit jaar plaats van 28 tot en met 30 augustus bij Casteels Rozen. Dit gebeurde in samenwerking met de vereniging voor amateur rozenveredelaars “Rosica”. In totaal werden er zes prijzen uitgereikt.

Op vrijdag 28 augustus kende een internationale pers- en vakjury drie van de zes prijzen toe. De overige drie winnaars werden zaterdag 29 en zondag 30 augustus verkozen door het publiek. Hierbij was er een aparte prijs voorzien die gegeven werd door de jeugd.

Mooiste roos

De vereniging voor amateurrozenveredelaars Rosica en de firma Casteels Rozen, organiseerden voor het zesde opeenvolgende jaar het “Internationaal concours voor amateur rozenveredelaars.“

Rozenveredelaars uit verschillende windstreken toonden, te Putte bij Mechelen op het domein van Casteels Rozen, hun meest waardevolle creaties. Bij deze rozenwedstrijd kon elke deelnemer 10 rozen inzenden. Deze rozen moesten voor 18h30 op vrijdag 28 augustus worden aangeleverd. Elke deelnemende roos mocht daarenboven slechts op 1 stengel worden gebracht. Een honderdtal nieuwe rozen op stengel konden vervolgens worden bewonderd en werden beoordeeld op hun diverse kwaliteiten. Toeschouwers en juryleden genoten merkbaar met al hun zintuigen van dit rozenfeest.

De rozen werden  gequoteerd op schoonheid, geur en innovativiteit. Op het gebied van schoonheid speelden de uiterlijke vorm, de tekening op de bloembladen en de kleur of kleuren een significante rol. Menig reukorgaan werd op proef gesteld om de best geurende roos te kunnen bestempelen en wat betreft vernieuwing zocht men naar en vond men de roos van de toekomst. Geen gemakkelijke taak aangezien het hier stuk voor stuk ging over rozen met een ziel. Veredeld door gepassioneerde rozenveredelaars die hun meesterwerken wilden delen door een deelname aan deze prestigieuze wedstrijd. Tijdens het weekend van de wedstrijd ontstond dan ook een ware zee van vele kleuren, vormen en geuren.

Andre-Casteels-Jos-Wijns-rozen

André Casteels (rechts) en Jos Wijns (links)

Winnaars 2015

De beoordeling van de rozen door pers- en vakjury startte 28 augustus om 19.00 u. De officiële prijsuitreiking had plaats op zondag 30 augustus omstreeks 15.00 u. Er werden zes prijzen toegekend volgens diverse criteria:

  • de mooiste roos: prijs 1 toegekend door pers- en vakjury
  • de mooiste roos: prijs 2 toegekend door het publiek
  • de mooiste roos: prijs 3 toegekend door de jeugd
  • de best geurende roos: prijs 4 toegekend door pers- en vakjury
  • de best geurende roos: prijs 5 toegekend door het publiek
  • de meest innovatieve roos: prijs 6 toegekend door pers- en vakjury

 

mooiste-roos-16

Roos nr. 16 / Martin Vissers

De pers- en vakjury koos tot driemaal toe voor rozen van Martin Vissers uit Herselt. Roos Nr 16 werd door de pers- en vakjury geselecteerd als mooiste roos.

mooiste-roos-19-meest-innovatieve
roos nr. 12 / Martin Vissers

De beslissing van de pers- en vakjury was betreffende de meest innovatieve roos overduidelijk. Roos nr. 19 stak op dit vlak met kop en schouders boven de andere rozen uit omwille van de uitzonderlijke verschijningsvorm.

Martin-Vissers-mooiste-roos-2015
Martin Vissers / winnaar prijzen pers- en vakjury

Martin Vissers werd op de avond van de eerste prijsuitreiking (pers- en vakjury) in de bloemetjes gezet. Na jarenlang niet te hebben deelgenomen aan de wedstrijd en achter de schermen hard te hebben gewerkt aan nieuwe veredelingen wordt hij eindelijk beloond voor dit engagement.

mooiste-roos-publiek-Gust-Nenzl

roos nr. 76 / Gust Nenzl

Roos nr. 76, een bloem van nieuwkomer Gust Nenzl uit Herk De Stad, werd bekroond met de publieksprijs van mooiste roos! Eén van de meest gegeerde prijzen. Deze uitzonderlijke bloem kenmerkt zich door prachtige meerkleurige kroonbladen.

mooiste-roos-43
roos nr. 34 / Angèle Martens

Roos nr. 34 is de mooiste bloem verkozen door de jeugd. We weten dan ook meteen wat de volgende generatie verkiest. Mogelijks dus ook de roos van de toekomst. Deze roos is een creatie van Angèle Martens uit Diepenbeek. De oudste deelneemster is wellicht het jongst van geest, zo getuige het feit dat de jeugd haar roos beschouwt als de mooiste bloem.

mooiste-roos-32-best-geurende
roos nr. 32 / Esther Bearts

Het publiek, dat twee dagen lang kon stemmen, bekroonde roos nr. 32 als best geurende roos. Geur is vandaag de dag één van de belangrijkste criteria op welke basis mensen een roos kiezen en zeker een roos die weet te bekoren. Deze creatie van Esther Bearts uit Diepenbeek weet menig man en vrouw terug te brengen naar de mooie momenten uit hun leven. De roos is dan ook één van de belangrijke planten die ons, door haar geur, terug in contact brengt met mooie herinneringen en emoties uit ons verleden.

mooiste roos

 pepijn verheyen © 2015 / mooiste roos

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015 / Tuinlabo