Kabinet Pepijn Verheyen

Cabine ‘Elbow Room’

‘Elbow Room’

Deze cabine of outdoor module is een concept van Pepijn Verheyen. Het ontwerp kadert in de reeks ‘6² keer beleving’, van 36 verschillende modulaire belevingscabines die werden uitgetekend tussen 2003 en 2012.

Cabine ‘Elbow Room’  is een unieke buitenruimte die dienst kan doen als bureau, speelkamer, slaapvertrek,… Naast een tripod versie is er een drijvend alternatief ‘Floating Elbow Room’.

Door een ingenieus systeem kan men de module zoals een oude plooicaravan bij elkaar vouwen als deze niet gebruikt wordt. Van binnenuit heeft men een prachtig zicht van 360° rondom rond op het omringende landschap.

Natuur en waarnemer worden daardoor één.

Cabine ‘Elbow Room’

Het concept ‘Elbow Room’ werd uitgewerkt in 2006. Geïnspireerd op een vroeger ontwerp ‘Boombal’ uit 2004 werd er geopteerd te werken met gelijkaardige materialen zoals staal, textiel, RVS en eik.

Er zijn twee versies van de cabine ‘Elbow Room’

  • ‘Tripod Elbow Room’
  • ‘Floating Elbow Room’

Cabine ‘Tripod Elbow Room’ is een opstelling waarbij de cabine op meer dan 2m boven de grond ‘zweeft’. Je zit weg van de wereld in alle rust met zicht op, bij voorkeur, een natuurlijk panorama. Je ziet het waaien door het ademend geperforeerd textiel dat je beschermd tegen regen en koude wind. Alle kabels voor elektriciteit, verwarming en geluid werden weggewerkt in een centrale kolom die de basis vormt van de totale constructie.

Cabine ‘Floating Elbow Room’ is een opstelling waarbij de cabine op het water drijft. Naast het zichtbare gedeelte heeft de ‘Floating Elbow Room’ een niet zichtbaar deel dat zich onder de waterspiegel bevindt. De houten vloer in de Cabine verwijst naar het dek van een oud houten schip of een vlonder aan een meer of vijver. Contact met het water is dan ook cruciaal binnen de vooropgestelde beleving ‘aan boord’ van deze module.

Bij beide versies speelt het belang van je kunnen terug te trekken uit een agressieve en dwingende wereld, in functie van bescherming en beschutting, zonder zicht te verliezen op die wereld, een grote rol. Op die manier krijg je een gevoel van vrijheid, is er een niet dwingende stimulatie (worden de blokkers in de hersenen net iets minder belast) en wordt het creatief proces opnieuw geactiveerd.

 

cabine-elbow-room-tripod-floating

cabine

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

‘Elbow Room’ Deze outdoor module is een concept van Pepijn Verheyen. Het ontwerp kadert in de reeks ‘6² keer beleving’, van 36 verschillende modulaire belevingscabines die werden uitgetekend tussen 2003 en 2012. ‘Elbow Room’  is een unieke buitenruimte die dienst kan doen als bureau, speelkamer, slaapvertrek,… Naast een tripod versie is er een drijvend alternatief ‘Floating Elbow Room’. Door een ingenieus systeem kan men de module zoals een oude plooicaravan bij elkaar vouwen als deze niet gebruikt wordt. Van binnenuit heeft men een prachtig zicht van 360° rondom rond op het omringende landschap. Natuur en waarnemer worden daardoor één. tuinarchitectuur pepijn verheyen