Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: collectioneren en verzamelen

TUINTREND

Unieke collecties

Unieke collecties dahlia’s, tomaten, appelaars, vlinders,….. Ze weten ons weer te verwonderen en verbazen.  Net zoals enkele honderden jaren geleden de adel uitpakte met de meest uitzonderlijke peer was enkele jaren geleden een dure BMW een statussymbool om te laten zien dat je geld had. Nu katapulteren we weer terug in de tijd want die speciale peer interesseert ons opnieuw.

Collectioneren en verzamelen

Tegenwoordig willen velen onder ons in iets anders uitblinken dan louter materiële luxe. Collectioneren bijvoorbeeld is hier een optie. Hierdoor kiezen we hoe langer hoe meer voor het verzamelen van exceptionele dingen.

Natuur biedt ons op dat gebied veel aan. De mogelijkheden zijn er legio. Verzamelen van appelsoorten, tomaten rassen, vlinders,…. Met de kennis daaraan verbonden, over fauna en flora, kunnen we dan weer uitpakken. Dit lukt ons omdat we zo iets hebben en kennen dat iemand anders niet heeft. Niet gek dus dat er bijvoorbeeld over de tomaat gespecialiseerde boeken, webshops en evenementen zoals het Tomatenfestival ontstaan.

Een dure wagen kan iedereen kopen. Daar hoef je alleen maar geld voor te hebben of het te lenen. Dit geeft de meesten onder ons absoluut geen voldoening meer. Velen ervaren het soms zelfs eerder als een last. Hetzelfde effect zien we bijvoorbeeld ook bij de fictieve waarde van digitaal geld en de stress die het beheren ons geeft.

In tegenstelling tot wat velen onder ons denken maakt geld slechts gelukkig tot op een bepaalde hoogte. Het is waar dat te weinig geld voor veel miserie kan zorgen. Over voldoende financiële middelen beschikken is in deze zin een factor die zorgt dat we gelukkiger zijn. Echter meer geld bezitten dan we nodig hebben maakt niet gelukkiger. Dit is ondertussen bewezen.  Vanaf een bepaalt punt staat meer geld (of meer materiële luxe) met andere woorden niet gelijk aan nog meer geluk. We moeten onze voldoening dan ergens anders vandaan zien te halen. Daarom verleggen we onze waarde van materiële luxe en nog meer geld naar bijvoorbeeld unieke collecties planten en de daarbij behorende kennis. Een unieke collectie tomaten, peperplanten, dahlia’s,… ze verwonderen en verbazen velen onder ons tegenwoordig meer dan die grote banale BMW.

Tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend collectioneren, verzamelen, plantencollecties / tuintrend collectioneren, verzamelen, plantencollecties / tuintrend collectioneren, verzamelen, plantencollecties / copyright pepijn verheyen 2015