Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: kleine tuinen

TUINTREND

De tuinen van de toekomst zijn klein!

Vroeger was een huis op een groot stuk grond niet zo’n uitzondering. Wie nu een woning met een grote tuin wil voor een betaalbare prijs moet zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg.

De bevolking stijgt en elk plekje vrije ruimte wordt aan een sneltempo volgebouwd. Het gevolg is dat Vlaanderen soms één grote stad lijkt. Een grote tuin is hier meer uitzondering dan regel. Van huizen die het moeten doen zonder enige vorm van buitenruimte kijken we allang niet meer op.

Gelukkig zijn mensen creatief en ook al beschikken ze niet over een perceel grond, er worden de meest originele ‘tuinen’ gecreëerd op een balkon, dak, vensterbank of aan een gevel, venster,…

 

Kleine tuinen.

Leve de kleine tuinen en stadstuinen want hun aantal stijgt zienderogen.

Door de alsmaar duurdere grondprijzen en de toenemende bevolking worden onze percelen alsmaar kleiner. Het gevolg is dat onze groene buitenruimte steeds schaarser en beperkter wordt. Soms is een gevel, entree, balkon, vensterbank of raam al voldoende om in te richten als een ‘tuin’. Het woord ‘tuin’ kan dus over meer handelen dan over een perceel grond dat men heeft ingericht. Het gaat verder dan wat we klassiek in het verleden als beeld voor ogen hadden wanneer we ons een ‘tuin’ voor de geest haalden. Enkele jaren geleden vonden we de tuin van een woning met een perceel van ongeveer 500 vierkante meter aan de kleine kant. Tegenwoordig is een tuin van 500 vierkante meter groot! Een balkon was de naam tuin niet waardig nu spreekt men al van raamtuinieren of windowfarming. Door het verdwijnen van de natuur en de ruimte om ons heen verandert onze perceptie en zijn we creatief met elk beetje ruimte dat we hebben.

Naast het gedwongen inboeten aan ruimte door de stijgende bevolkingsdruk is er de bijkomende druk van de overheid. Die wil dat we kleiner gaan wonen. In vergelijking tot onze buurlanden zouden wij veel te groot wonen. Inleveren aan ruimte staat op de agenda. Voeg hierbij de huidige bekommernis om ecologie en klimaat, waarbinnen kleiner wonen perfect past, en we weten dat het tijdperk van de kleine tuinen is aangebroken. Dit biedt zowel mogelijkheden als beperkingen. Eén ding is echter zeker; kleine tuinen vereisen creatief denken. Alles wat onze kleine ruimte optisch kan vergroten of meer groen toelaat zoals verticale beplanting, plantzakken, grote bloembakken, multifunctionele elementen,.. zal binnen deze context aan belang winnen. Een balkon, koer of het perfecte dak om een tuin op te maken betekent een grote meerwaarde want ‘tuinen’ zullen op alle mogelijke plaatsen en in alle mogelijke vormen uit hun as verrijzen.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend kleine tuin / tuintrend kleine tuinen / tuintrend kleine tuinen / copyright pepijn verheyen 2015

kleine-tuinen-stadstuin-terrastuin-tuintrend

kleine tuinen