Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend: verlichting in de tuin

TUINTREND

Licht in de duisternis

Vroeger was tuinverlichting eerder uitzondering dan regel. Was er al iets van verlichting in de tuin aanwezig dan vond dit eerder zijn oorsprong in functionele overwegingen dan vanuit esthetisch oogpunt.

Tegenwoordig wordt verlichting in de tuin echter populairder. Het is letterlijk ons lichtje in de duisternis en vergroot optisch onze alsmaar kleiner wordende tuinen. Bovendien kun je met verlichting creatief omspringen en echt experimenteren. Met tuinverlichting lijkt het soms of je ’s nachts een andere tuin hebt dan overdag. In deze zin stilt het onze honger naar vernieuwing en verandering.

Verlichting in de tuin

Verlichting in de tuin wordt belangrijker. Het mogelijke aandeel van licht als esthetische factor wordt, afhankelijk van het project, geraamd op 22 tot 50%. Best wel essentieel om hiermee rekening te houden dus. Vroeger was de tuinverlichting die we gebruikten, als er al sprake was van licht in de tuin, eerder beperkt tot enkele spots. Meestal louter gekozen vanuit functionele overwegingen in plaats van de esthetische kwaliteit. Verlichting diende in veel gevallen simpelweg om in het donker wat meer zichtbaarheid te creëren op je oprit, garage,… Ongeacht het feit dat er een waaier aan soorten spots bestond waren de mogelijkheden met deze lichtelementen eerder beperkt. Veel  diversiteit in vorm van de lampen maar veel minder naar gebruik of toepassing toe.

Tegenwoordig bestaat er een uitgebreid gamma aan lichtarmaturen en firma’s die zich gespecialiseerd hebben in verlichting voor de tuin. Wie had er in het verleden al van het beroep lichtadviseur gehoord? De dag van vandaag is het echter niet abnormaal om een lichtadviseur in te schakelen. Soms neemt de tuinarchitect de taak van lichtadviseur op zich en in vele gevallen komt bij de aanleg van een tuin een adviseur van een externe verlichtingsfirma kijken. Niet vreemd dus dat in het pakket van’ het tuinontwerp’ veelal een volledig uitgewerkt verlichtingsplan hoort.

Verlichting symboliseert hoop. De integratie in de tuin betekent voor velen wellicht letterlijk een lichtpuntje in de donkere of onzekere tijden waarin we ons nu bevinden. Bijkomend bezorgt verlichting ons, zeker in tuinen van een beperkte grootte, een extra troef. En is het nu juist niet zo dat ‘kleinere tuinen’ aan een opmars bezig zijn? Goed gekozen verlichting laat onze, meestal kleine tuinen, groter lijken. Met tuinverlichting kun je overigens zeer creatief zijn en echt experimenteren. De aanwezigheid van verlichting stilt ook, ten dele, onze honger naar verandering en variatie. Een goed verlichte tuin zal een geheel andere tuin zijn dan zo’n exemplaar waar geen verlichting aanwezig is. Het lijkt of je over een nieuw concept beschikt zonder dat je structureel alles moet veranderen. Een banale tuin bij daglicht kan je ’s nachts transformeren naar een sprookjestafereel in het donker. Veel kunstenaars werken met verlichting en steden organiseren als maar meer lichtfestivals. Verlichting kan immers blijven verbazen en aanzetten tot dromen, ook in onze tuin.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

verlichting-licht-tuinverlichting-tuintrend

verlichting