Kabinet Pepijn Verheyen

Kippen in de tuin

Kippen in de tuin

Een kuikentje uit het ei? Wees er als de kippen bij!

De laatste tijd zien we dat het fenomeen ‘kippen in de tuin’ populairder wordt.

Gemeenten promoten al jaren het houden van kippen, jonge gezinnen adopteren enkele van deze gevederde vriendjes en ook mensen in de stad zijn er gek op.

Kippen in de tuin; raad en daad

Waarom zijn kippen misschien zo ’n goed idee? Hier alvast 6 redenen:

1. Van hogerhand verplicht men ons om afval meer en beter te sorteren. We betalen trouwens, spijtig genoeg, steeds meer om afval kwijt te geraken. Kippen zijn goede afvalverwerkers van tuin- en keukenresten. Bovendien verwerken zij, in tegenstelling tot het containerpark of dure vuilniszakken, ons plantaardig afval volledig gratis.

2. Alles wordt volgebouwd en de natuur verdwijnt. Daarom speelt het feit dat we het contact met de natuur missen een grote rol. Het verzorgen en zien rondlopen van kippen of andere dieren brengt ons opnieuw in contact met deze natuur. Want kippen brengen leven in de tuin en bepaalde rassen zijn zelfs cultureel, levend erfgoed. Door het gebruik van oudere rassen helpen we ze dus in stand te houden.

3. Ook bij een overwoekerde tuin zijn kippen misschien de oplossing. Kippen eten trouwens naast planten allerlei vervelende insecten en ongedierte zoals vliegen, muggen,.. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om een braakliggend stuk grond proper te maken of slakken en onkruid te verwijderen. Hierdoor bespaar je op werk en materialen.

4. Een kip is een goedkoop huisdier dat nog iets opbrengt ook. Het is zowel in aankoop als in verzorging een interessant en gemakkelijk dier.

5. Je hoeft niet met kippen te spelen of met ze te gaan wandelen zoals je bijvoorbeeld wel met de hond doet. Maar ze leggen wel eieren (een goede legkip legt in haar topjaren soms wel tot 250 eieren per jaar) en produceren tuinmest. De mest van kippen in combinatie met stro, houtsnippers, of andere plantenresten verwerkt tot compost (niet puur) is uitermate geschikt voor de planten in de sier- en moestuin (kippenmest bevat veel kalium, fosfor en stikstof; drie stoffen die planten nodig hebben).

6. Kippen bieden ook tal van voordelen voor kinderen. Kinderen zijn er in de eerste plaats meestal gek op. De verzorging ervan leert ze verantwoordelijkheid, respect voor dieren en voor de natuur opnemen. Verder is het wetenschappelijk bewezen dat wanneer kinderen gedurende hun eerste levensjaren regelmatig in contact komen met huis- en boerderijdieren, zoals kippen, ze later minder last krijgen van allergieën, astma en hooikoorts.

Ben je overtuigd tot de aankoop van enkele van deze gezellige tuindieren. Lees dan even onderstaande aandachtspunten voor je naar de winkel snelt om je te laten verleiden door zo’n schattig (paas)kuikentje.

Kippen zijn spijtig genoeg niet voor iedere tuin geschikt en het houden ervan wordt niet door elke gemeente en/of huisbaas toegelaten. Belangrijk is dat je voldoende plaats hebt (teveel kippen op te weinig plaats geeft geuroverlast en overbemesting van de bodem).

Kippen zijn ook sociale dieren waardoor je er minstens twee moet nemen. Drie kippen is een ideaal aantal voor een doorsnee gezin.

Twijfel je erover een haan te nemen besef dan dat een haan niet nodig is voor het leggen van eieren. Een haan geeft vaak overlast en kan zich agressief gedragen. Met twee hanen krijg je gegarandeerd hanegevechten.

Denk er aan dat kippen, naast een buitenren, een binnenhok nodig hebben waar ze beschut zitten tegen regen en wind en beschermd zijn voor roofdieren. Want hoewel kippen kunnen vliegen dien je rekening te houden met het feit dat niet alleen mensen maar ook vossen, marters,… ze heel lekker vinden.

Verder vereisen kippen aandacht: elke dag eitjes rapen, water en eten geven, af en toe het binnenhok schoonmaken,… En wanneer je zelf wil genieten van een lange zorgeloze vakantie blijf je afhankelijk van iemand die bereid is een oogje in het zeil te houden bij het verlaten hoenderhok.

HOME kabinet pepijn verheyen