Kabinet Pepijn Verheyen

zwembad, zwemvijver of hybride bad?

Zwembad, zwemvijver of hybride bad?

Op een warme zomerdag verlang je vast wel eens naar een frisse duik in het water.

De zomer is dan ook de periode bij uitstek om te dromen over een eigen zwemgelegenheid in de achtertuin.

Een plek om te ontspannen, vrienden uit te nodigen, te ravotten,…

Wat zijn de nieuwigheden op het gebied van zwembaden en zwemvijvers?

Zwembaden bestaan er in alle soorten, maten en vormen gaande van betonnen zwembaden, foliezwembaden, monoblock zwembaden, paneelsysteem zwembaden tot opblaasbare zwembaden. Nieuw in het segment van de zwembaden zijn de bio zwembaden. Zij gebruiken systemen zonder chloor en zouten om het water te zuiveren. Maar ook van zwemvijvers zijn er verschillende varianten op de markt. Er zijn strakke zwemvijvers, natuurlijke zwemvijvers, klassieke zwemvijvers en hybride zwemvijvers.

klik hier voor de zwemtest

Zwembad en -vijver: het verschil

Om het bos door te bomen te blijven zien lichten we misschien best eerst even het verschil toe tussen een zwembad en een zwemvijver.

Een zwemvijver is door het ontbreken van chemische middelen om het water proper te houden, zoals chloor en zouten, milieuvriendelijker en meer ecologisch dan een zwembad. Een zwemvijver bestaat in tegenstelling tot een zwembad steeds uit  twee delen zijnde een zwemgedeelte en een filtergedeelte. Dit laatste gedeelte bevat  water- en moerasplanten en een poreus vulkanisch gesteente zoals lavasubstraat. De aanwezige planten en de manier van filteren (poreus gesteente) houden het water van de zwemvijver op een biologische manier helder. Het resultaat is een dier- en mensvriendelijke zwemgelegenheid. Je geniet van water dat door de natuur zelf is gefilterd. Planten, vissen, keien en andere natuurlijke elementen passen allemaal in het plaatje van een zwemvijver. In een zwembad zijn ze niet te integreren.

Een zwembad gebruikt andere systemen en geen planten om het water schoon te houden. Vroeger was chloor onmisbaar in elk zwembad. Het is ondertussen alom geweten dat chloor slecht is voor het milieu en irritaties kan geven bij de mens. Bij de nieuwe generatie zwembaden proberen we echter meer rekening te houden met het milieu en gebruiken we filtersystemen waar geen chloor en zouten aan te pas komen. Het voordeel van een zwembad is dat je door een afdeksysteem, warmtepomp,… het water op temperatuur kunt houden waardoor het zwemseizoen aanzienlijk verlengt.

Altijd maar kleiner

Zowel voor een zwemvijver als voor een zwembad heb je niet zo veel plaats nodig. In principe is een ruimte van 30 vierkante meter voor een zwemvijver al voldoende. Door de afwezigheid van een filterzone met planten is een zwembad echter realiseerbaar op een nog kleinere oppervlakte en is de beschikbare ruimte om te zwemmen groter.  Niet onbelangrijk bij het steeds kleiner worden van onze percelen. In dit licht zal het niet verbazen dat het  ‘stadszwembad’ dat zich bevindt op een dak, in een veranda, patio,… aan een opmars bezig is.

Naast het pluspunt van een langere zwemperiode en een grotere benutbare ruimte om te zwemmen heeft een zwembad ook een aantal minpuntjes. Denk maar aan de hogere kostprijs, het intensiever onderhoud en het uitzicht in de winter. Een zwemvijver heeft hier een voetje voor. Waar een zwembad in de winter een storend element kan zijn, is de zwemvijver in alle seizoenen een mooie, natuurlijke blikvanger.

Kortom, zowel een zwembad als een zwemvijver hebben voor- en nadelen. Je persoonlijke voorkeur, ruimte, budget,… geven de doorslag bij de uiteindelijke keuze.  De een zwemt liever tussen de planten en de vissen, de ander juist niet.

Voor zij die eeuwig twijfelen en geen beslissing kunnen nemen, niet getreurd.  Misschien is een hybride bad wel de oplossing. Dit bad combineert het beste van beide werelden. De voordelen van  een zwembad en een klassieke zwemvijver worden verenigd in het hybride bad. Dit bad is in de zomer een zwembad en in de winter een mooie, natuurlijk ogende (zwem)vijver. Het hybride bad heeft dus de look van een zwemvijver en het heldere water van een zwembad.  In het voor- of najaar kun je het verwarmen waardoor het zwemseizoen verlengd wordt. In de winter heb je een mooie waterpartij in de achtertuin. Met andere woorden een zwemvijver en een zwembad in één.

pepijn verheyen © 2015

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015 / tuinlabo