Kabinet Pepijn Verheyen

onderzoeken tuinlabo

Onderzoeken binnen tuinlabo

Tuinlabo experimenteert op een unieke manier met inzichten uit de tuinarchitectuur en de psychologie om zo te komen tot een aantal onderzoeken.

Het onderzoek richt zich onder andere op volgende peilers waarrond tuinlabo werkt:

  • Specifieke tuingerelateerde testen zoals de Garden Identity Test (GIT), Le Nez du Jardin,….
  • Eigentijdse ontwerpprincipes en een ontwerptheorie.
  • De ingrediënten van de tuin van de toekomst, de trends van morgen.
  • Aandachtspunten voor ontwerpers, opdrachtgevers, beheerders en uitvoerende bedrijven.
  • Tuinpsychologie.
  • Model- en wedstrijdprojecten, maatschappelijk relevante concepten.

 

Testen

Verschillende tests om de omgeving of tuin zoveel mogelijk af te stemmen op de persoonlijkheid of psyche van de gebruiker(s).
Zo is er veel onderzoek gebeurd rond de Garden Identity Test (GIT) en Le Nez du Jardin. Voor de Git werd een speciaal instant Tuinlabo ontworpen waarmee we heel België rondreisden en beurzen aandeden in steden zoals Brussel, Kortrijk en Antwerpen. Dit instant Tuinlab bleek een echt succes. Duizenden bezoekers lieten zich inwijden in de wondere wereld van de tuin en vulden een test in. Niet alleen tuinliefhebbers wisten de test te appreciëren ook mensen uit de tuin-en landschapsarchitectuur, architectuur, en de groensector toonden interesse. Ondertussen is het mogelijk een verkorte versie van de GIT in te vullen online. Dagelijks wagen tuinliefhebbers, jong en oud, uit de verschillende hoeken van het land zich aan het invullen van deze tuintest en komen ze zo meer te weten over hun tuintype, de trends die op hen van toepassing zijn, en de tuin die bij hen past. Meer info over de analyse van de testresultaten vind je terug bij de rubriek van de Garden Identity Test zelf.

Ontwerpprincipes

Naast verschillende ontwerpprincipes, waarover lessen of voordrachten worden gegeven, ontwikkelden we reeds vroeg een eigen specifieke ontwerptheorie; ‘de dynamische perceptie’. Meer uitleg over deze theorie vind je terug onder de rubriek ontwerptheorie.

Ingrediënten

Een website met de ingrediënten van de tuin van de toekomst. In het verleden gebeurde er binnen Tuinlabo heel wat research naar de trends (tuintrends) of evoluties binnen de tuin- en landschapsarchitectuur. Deze trends werden overgenomen door tal van media en werden ondertussen eveneens bevestigd.
Ook anno 2015 werken we, en voeren we onderzoek, rond de tuintrends 2016 met een geactualiseerde visie op de tuin van de toekomst. ‘Tuinpsychologe’ en trendwatcher Sara Adriaensen maakt dit voorjaar een 2de synthese rond de onderzoeken in het Tuinlabo i.v.m. de tuintrends van 2014 en de trends 2015. Een overzicht van de trends vind je o.a. terug onder de rubriek trends.

Aandachtspunten

Een aantal aandachtspunten waar ontwerpers rekening mee kunnen houden met daaraan gekoppeld een unieke werkwijze om te komen tot een tuin waar de bewoner(s) zich thuis in voelen en een tuin die past bij hun persoonlijkheid. Uit een literatuurstudie van wetenschappelijk werk, dat reeds gepubliceerd werd rond de omgevingspsychologie, distilleerden wij een aantal factoren die van belang zijn in een ontwerpproces dat leidt naar een omgeving die volledig is afgestemd op zijn gebruiker(s). Ook de rol van de ontwerper en de omgeving in de fysieke en psychische gezondheid van de mens komt hier aan bod. Meer uitleg hierover kan je terugvinden onder de rubriek omgevingspsychologie.

Tuinpsychologie

De ‘Tuinpsychologie’: een symbiose tussen tuinarchitectuur en psychologie. Dit resulteerde in een eigen model van “de tuinpsychologie” waarover meer info staat onder de rubriek tuinpsychologie.

Projecten en concepten

Tal van model- en wedstrijdprojecten zoals een kindvriendelijke hedendaagse tuin. De projecten richten zich meestal op wat heden ten dagen leeft op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur. Zo waren er in het verleden tal van projecten rond thema’s als; kindvriendelijke tuinen, ecologie en tuinen, biodiversiteit, biodynamiek, moestuinieren, stadslandbouw,… Meer info hierover is terug te vinden onder de rubriek projecten.

onderzoeken tuinlabo / onderzoeken tuinlabo / onderzoeken tuinlabo / onderzoeken tuinlabo

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015