Kabinet Pepijn Verheyen

Healing Garden UZGent

Tuinen en therapie

Gelijktijdig met het verdwijnen van de natuur zien we het belang van de natuur door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

Dat tuinen therapeutisch zijn werd meermaals doorheen de geschiedenis aangetoond, het is echter recentelijk dat we dit inzicht opnieuw erkennen.

 

Healing Garden UZGent

Healing environment, healing garden en evidence based design; een therapeutische tuin op de Gentse Floraliën 2016

Reeds jaren verdiepen tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen en licentiate in de psychologie Sara Adriaensen zich in de therapeutische kracht van de natuur in het algemeen en de tuin in het bijzonder. Speciaal voor de Floraliën 2016 spraken Pepijn en Sara mensen aan van het UZGent en werkten ze samen met hen enkele verhaallijnen uit. Ze ontwierpen voor de site op het Citadelpark een therapeutische tuin die nadien zal verhuizen naar de campus van het UZGent. Deze tuin houdt rekening met de belangrijkste de factoren om het positieve effect van groen op het welbevinden van zijn gebruikers te vergroten.

Dit concept is een voorbeeld op microniveau van hoe de buitenomgeving van een campus van een zorginstelling kan omgedoopt worden tot een ‘healing environment’. Een healing garden verlicht symptomen, vermindert stress, verbetert het algemeen welbevinden en geeft hoop. Hierbij wordt gebruik gemaakt van evidence based design of ontwerprichtlijnen die hun oorsprong vinden in recent wetenschappelijk onderzoek.

Meer info over de begrippen ‘healing environment’, ‘healing garden’ en ‘evidence based design’ vind je via deze link

Verhaallijnen van de tuin en activiteiten in de tuin tijdens de Floraliën

In dit concept word je (afhankelijk van het tijdstip waarop je het terras bezoekt) geconfronteerd met een, op een specifieke doelgroep gerichte, therapeutische verhaallijn. Om de bezoekers van de Floraliën de verhaallijnen aan den lijve te laten ondervinden voorzien wij op bepaalde momenten activiteiten in de tuin.

Meer info over de verhaallijnen en de activiteiten die tijdens de Floraliën doorgaan in de tuin vind je via deze link

Andere therapeutische tuinen op de campus van het UZGent

Verder nog een leuk detail. Sinds kort is Pepijn, naast zelfstandige tuin- en landschapsarchitect, ook werkzaam als landschapsontwikkelaar voor het universitair ziekenhuis te Gent. Op het gebied van groen en therapeutische tuinen een progressieve campus. UZGent beschikt inmiddels over enkele healing gardens waaronder de Low-Visiontuin van de dienst Oogheelkunde, een therapeutische moestuin van de afdeling Angst- en stemmingsstoornissen en een therapeutische tuin van het revalidatiecentrum.

Meer info over de reeds aanwezige therapeutische tuinen van de campus UZGent vind je via deze link

Toekomst van het concept

Nadat de tuin te bewonderen is op de Floraliën kunnen de deelconcepten een vaste thuishaven vinden op de site van het UZ Gent. Zo zullen er na afloop van de Floraliën nog vele patiënten, bezoekers en personeelsleden van het ziekenhuis genieten van de therapeutische kracht van de tuin en gaat er niets aan materialen en kennis verloren.

Partners

Meer info over de partners van dit concept vind je via deze link

HOME healinggarden

healing gaden uzgent healing garden uzgent healing garden uzgent